Alternatief voor sojasaus Een bekende vervanger is kokos aminos. Dit is een saus gemaakt van gefermenteerd kokossap. Net als sojasaus heeft kokos aminos een vergelijkbare umami-smaak, maar is het een beetje zoeter. Je kunt dit gebruiken in vrijwel elk recept waar je sojasaus in zou gebruiken.
Het eerste, meest voor de hand liggende alternatief is tamari. Deze Japanse saus is in principe een soort sojasaus, maar bevat weinig of geen tarwe, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die glutenvrij willen of moeten eten. Qua smaak kan je tamari omschrijven als iets rijker en minder zout dan sojasaus.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta. Heb je geen van die dingen in huis? Gebruik dan zout.
Vloeibare aminozuren of kokosnootamino's
Vloeibare aminozuren worden gemaakt van sojabonen, terwijl kokosaminos worden gemaakt van gefermenteerd kokossap. Beide smaken erg op sojasaus en zijn geweldige vervangers.
Bovendien bevat lichte sojasaus minder calorieën en vet dan andere sauzen, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde levensstijl. Het is ook een goede bron van eiwitten en aminozuren, die essentieel zijn voor een gezond dieet.
Wan Ja Shan Biologische Sojasaus met Minder Natrium
Het lagere natriumgehalte past goed bij gezondere diëten, perfect voor verschillende gerechten. Deze biologische saus is een topkeuze voor degenen die zowel gezondheid als kwaliteit voorop stellen in hun culinaire keuzes.
Zowel ketjap als sojasaus zijn sauzen gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Eigenlijk is het dus allebei sojasaus, maar het grote verschil zit 'm in de herkomst: ketjap komt uit Indonesië en sojasaus kan uit verschillende landen zoals China of Japan komen.
Het alternatief voor sojasaus: tamari
Tamari is het vocht dat vrijkomt tijdens het fermentatieproces van de sojabonen, het is dus niet sojavrij. Tamari kun je gebruiken zoals je 'gewone' sojasaus zou gebruiken, het heeft een vergelijkbare smaak.
Als soja niet het eerste ingrediënt is in uw recept, kan balsamicoazijn in een mum van tijd werken . Het is pittig, donker van kleur en voegt wat zilte smaak toe, waardoor uw recept misschien zelfs opfleurt. Gebruik het in een gelijke verhouding en u moet mogelijk wat meer zout aan het recept toevoegen.
Coconut aminos kunnen in gelijke hoeveelheden worden vervangen door sojasaus. Vervang de sojasaus gewoon door coconut aminos in dezelfde hoeveelheid .
Ketjap Manis 30% minder suiker. 30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Stevia benadrukt de typische zoete sojasaus smaak extra, de smaak van deze Ketjap Manis is dan ook erg lekker!
Oestersaus
Oestersaus zorgt voor een donkere kleur en een dikke consistentie, waardoor het een praktische vervanging is voor donkere sojasaus in recepten waarbij kleur van belang is.
De umamismaak van zoute sojasaus kun je eventueel vervangen door worcestersaus, vissaus of miso. Heb je dat nu allemaal niet in huis, zorg dan in ieder geval dat je wat zout toevoegt aan je gerecht. Donkere sojasaus vervang je op dezelfde manier, maar gebruik dan wel wat minder, omdat donkere sojasaus minder zout is.
Daarnaast bieden ook linzen, kikkererwten en mungbonen mogelijkheden. Die zou je elders in Europa kunnen telen. Als je de gewassen vergelijkt op de uitstoot van broeikasgassen, dan zijn erwten, tuinbonen en kikkererwten goede vervangers van soja.
Bij Holland & Barrett hebben we met Maya Gold Coco Aminos een biologisch en vegan coconut aminos product.
Als u liever uw eigen sojasausvervanger maakt tijdens het koken, probeer dan dit innovatieve recept dat een traditionele sojasaus nabootst. Meng twee eetlepels runderbouillon, een theelepel melasse, een theelepel appelciderazijn en een snufje gemalen gember, knoflookpoeder en zwarte peper in een steelpan.
5 Het belangrijkste verschil in voedingsstoffen tussen de twee is het natriumgehalte . Terwijl balsamicoazijn 4 milligram natrium per eetlepel bevat, bevat sojasaus 1.010 milligram. Het is dus geen goede optie voor mensen met een natriumarm dieet. Let ook op dat sojasaus gluten bevat.
Geopende balsamico-azijn is bijna onbeperkt houdbaar als hij op de juiste manier wordt bewaard. De kwaliteit en smaak kunnen echter na verloop van tijd veranderen. Het is aan te raden om balsamico-azijn op een koele, donkere plaats te bewaren. De fles moet na gebruik goed worden afgesloten.
Sojasaus wordt gebruikt als smaakmaker in Oosterse recepten. Sojasaus staat niet in de Schijf van Vijf.Het bevat erg veel zout. Sommige soorten, zoals ketjap manis, bevatten daarnaast ook veel suikers.
Teriyaki-saus bestaat meestal uit een mengelmoes van sojasaus, mirin, sake en suiker. Vaak wordt er ook nog knoflook of gember aan toegevoegd voor een extra smaakdimensie. De combinatie tussen het vlees, vis of groenten met de saus, zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en hartig.
De Kikkoman Japanse sojasaus is een van de betere sojasauzen omdat hij niet alleen zout is, maar ook hoog in umami én lichtzoet. Niet te vergelijken met ketjap en Maggi die veel zoeter zijn en relatief veel additieven bevatten. Kikkoman sojasaus wordt op een natuurlijke, traditionele manier geproduceerd.
Coconut aminos kun je gebruiken als vervanger voor sojasaus in marinades, roerbakgerechten, koude en warme sauzen, dressings en natuurlijk bij sushi. De smaak van coconut aminos komt erg dicht in de buurt van (ongezoete) sojasaus, en voegt net dat beetje extra smaak toe aan je gerechten om je even in Azië te wanen.
Sauzen zoals KETJAP MANIS zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. KETJAP MANIS kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Lichte Chinese sojasaus
Je kunt deze eventueel vervangen door Kikkoman of Ketjap asin (zoute Indonesische ketjap).