✓ Een zonnebril moet 100% UV-bescherming bieden.Met een UV400 filter in de glazen zit je goed. ✓ Het zonneglas mag geen krasjes en beschadigingen bevatten. Wanneer het zonneglas beschadigd is, krijgen de UV-stralen alsnog kans om door het glas heen te komen en verliest het zijn optimale bescherming voor jouw ogen.
De aanduiding UV400 met gegarandeerde UV-bescherming beschermt tegen schadelijke UV-B- en UV-A-straling. Bovendien vermindert de bril of zonnebril het zichtbare licht, wat het kijken in de zon aangenamer maakt.
Categorie 1 blokkeert 20-57% van het uv licht, wat meestal ook modieuze lenzen zijn. Zonnebrillen van categorie 1 zijn het meest geschikt voor mistige dagen met weinig blootstelling aan de zon. Categorie 2-lenzen blokkeren 57-82% van de uv stralen en zijn geschikt voor gedeeltelijk bewolkte dagen.
Categorie 3: tussen de 82% en 92% lichtabsorptie. Een zonnebril met CE 3 beschermt voldoende tegen fel zonlicht en is daarom doorgaans erg geschikt. Let wel op: hij is niet geschikt voor winter- en watersport. Categorie 4: meer dan 92% lichtabsorptie.
Zonnebrillen voor in het verkeer.
Vanaf categorie 4 is de bril te donker om nog veilig auto te rijden. Eenmaal het duister wordt kan je best je zonnebril afzetten. Fototrope lenzen, die donkerder worden naarmate er meer licht op valt, zijn minder geschikt voor de auto.
Zoals we gezien hebben, is het grote voordeel van Ray-Ban zonnebrillen dat ze met materialen van hoge kwaliteit gemaakt worden. Ray-Ban zonnebrillen zijn tijdloos. Ray-Ban zonnebrillen zijn niet alleen duurzaam, ze zijn ook geschikt voor de gezondheid en bescherming van je ogen.
Een aanzienlijk deel van wat je betaalt is niet de kwaliteit van de brilglazen, maar de merk. Het maken van de glazen die bescherming bieden tegen schadelijke ultraviolette stralen zijn niet erg duur. Voor ongeveer 40 euro heb je al glazen die 100% bescherming bieden tegen ultraviolette stralen.
De kosten van zo'n zonnebril varieert tussen de € 5,- en € 15,- . Deze zonnebrillen zien er vaak goedkoop uit en zijn vaak merkloos. De zonnebrillen zijn vaak ook van slechte kwaliteit. Als je het gevoel hebt dat het te mooi voor woorden is, dan zal dat vaak ook zo zijn.
Met groene brilglazen wordt lichtschittering geremd en zijn schaduwen minder donker. Groene glazen laten met name gele kleuren minder goed door.
100 procent bescherming
Tijdens je zonnebrillenjacht moet je als eerste kijken naar de sticker of beschrijving bij de zonnebril. Als daarin 100% UV of UV400 staat, betekent het dat de bril 100 procent oogbescherming geeft.
Een autobril is een bril met speciale glazen: Roadview-glazen. Deze glazen hebben een oranjebruine kleur, waardoor je meer contrast ziet en minder last hebt van lichtschitteringen. Hierdoor heb je beter zicht op de weg en dat maakt autorijden een stuk prettiger én veiliger.
Tips voor een goede zonnebril:
De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400. De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de glazen van goedkope zonnebrillen eigenlijk net zo goed zijn als die van dure. Bij zonneglazen gaat het er niet alleen om dat ze fel licht tegenhouden, maar ze moeten vooral de ogen beschermen tegen uv-straling. Die komt met het zonlicht mee en kan de ogen aantasten.
Om ervoor te zorgen dat u verkeersborden en stoplichten blijft herkennen, moeten de zonnebrilglazen hun natuurlijke kleurcontrast houden. Daarom zijn groene, bruine en grijze tinten het meest geschikt voor het rijden. Meekleurende glazen zijn niet altijd de beste keuze voor autorijden.
Hoe hoger het CE nummer, hoe beter de bescherming. Het Oogfonds adviseert zonnebrillen met CE 3. Een CE 4 zonnebril verduistert wel erg veel (te veel), CE 1 en CE 2 zonnebrillen absorberen het licht te weinig. Een CE 3 zonnebril is volgens het Oogfonds dus de beste zonnebril.
Het belang van een zonnebril dragen wordt nogal eens onderschat, volgens Carel Hoyng, hoogleraar Oogheelkunde aan het Radboudumc. “Door elke vorm van licht worden je ogen belast, en hoe hoger de belasting, hoe sneller ze beschadigd kunnen raken.” Zeker als de zon fel is, zoals in de zomer, worden je ogen enorm belast.
Brillenketen GrandVision (bekend van Pearle en EyeWish Groeneveld) houdt van de verkoopprijs van je bril 75 procent over als marge. Van jouw aanschafprijs gaat slechts 25 procent op aan de inkoopkosten voor een montuur en voor de glazen. Ruim 50 procent van de kosten wordt gemaakt voor verkoop en marketing.
Ook zitten er grote kwaliteitsverschillen in de glazen en de gebruikte coatings (ontspiegeling, kraswerend). Dat verklaart bovendien een deel het prijsverschil. Een dure bril is niet automatisch beter dan een goedkope bril. Belangrijk is dat de oogmeting klopt en dat de glazen goed geslepen worden.
Logo. Een zonnebril beschermt tegen UV-licht zolang het CE-logo erop staat. Dit vind je meestal op het pootje van de bril. Zonder dit logo houden donkere glazen wel het zichtbare zonlicht tegen, maar niet de UV-stralen waardoor je ogen flink beschadigd kunnen raken.
De originaliteit, de aandacht en de zorg voor elk detail die verband houden met technische connotaties van het merk. Alles spreekt gewoon voor zich en dit zijn de redenen dat Ray-Ban het toonaangevende merk in de categorie zonnebrillen is. De modellen zijn gevarieerd, net als de mensen die het merk kiezen.
Hoe je polariserend glas herkent
Kijk – met je zonnebril in handen, maar wel door het glas – naar een lichtschittering en draai de bril in een hoek van 90 graden ten opzichte van het licht (bijvoorbeeld door achterover te leunen). Neemt de intensiteit af? Dan heb je een gepolariseerde variant in handen!
Polariserende zonnebrillen filteren het horizontale licht weg. Hierdoor heb je geen last meer van de felle, schitterende zonnestralen die via bijvoorbeeld het wateroppervlak je oog bereiken. De verticale zonnestralen worden wel doorgelaten, want anders zou je helemaal niets meer zien.