Om het benodigde aantal piket palen te berekenen deel je de lengte van het terras in cm door 40 cm. Bij een vlonderterras van 520 bij 600 cm heb je dus 520 / 40 = 13 piket palen nodig voor de lengte. Voor de breedte heb je 600 / 40 = 15 piketpalen nodig.
Plaats tussen de palen een dikke laag schelpen. Dit zorgt er voor dat het water goed wordt afgevoerd. In de video zijn 3 zakken per vierkante meter gehanteerd, zodat je een mooie laag krijgt. Onze tip is om rondom de vlonder een worteldoek aan te leggen, zodat u geen last krijgt van onkruid.
Zet de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren. Om die reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras.
Zorg altijd voor voldoende ventilatie onder de vlonder.
Leg op een vaste ondergrond anti-worteldoek of grind. Bij grind heeft u dan gelijk een goed gereguleerde waterafvoer en het voorkomt onkruid. Leg daarop stoeptegels van 30 x 30 cm. De tegels met een hart-op-hart afstand van 40 á 50 cm uit elkaar leggen.
Plaats over de tegels anti-worteldoek om onkruid te voorkomen onder de vlonderplanken. Leg het doek goed strak, door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.
Onstabiele ondergrond
Zand is natuurlijk ook onstabiel, maar wat we hier bedoelen is zwarte aarde, klei of veen. Wanneer je met deze ondergrond te maken hebt, dan zit er niets anders op dan hardhouten palen in de grond te plaatsen. Hier komen vervolgens de balken van het frame op te rusten.
Op veengrond kun je gewoon gebruik maken van een grondboor, mocht dit niet lukken, dan kun je de palenrammer op benzine proberen. Let op: gebruik altijd hardhouten palen en palen met een minimale kop maat van 8,5 x 8,5 centimeter. De palen moeten minimaal één meter de grond ingeslagen worden.
Met deze verstelbare kunststof terrasdragers en stelvoeten kunt u hoogteverschillen in uw houten of composiet terras corrigeren. De verstelbare terrasdragers zijn instelbaar van 3-6 cm en kunnen een maximaal gewicht dragen van 450 kilo per stelvoet.
Hardhout ( keruing ) 10 tot 15 jaar. Douglas hout 10 tot 15 jaar. Geimpregneerd Grenen 10 tot 15 jaar. Niet alleen het type vlonderplank maar ook de onderregels en piketpalen bepalen hoe lang u vlonder mee gaat.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Composiet, Accoya en Bankirai zijn aan te raden en altijd van hoge kwaliteit in duurzaamheid. Alternatieven voor minder duurzame soorten zijn Grenen of Douglas vlonderplanken. Het is wel in alle gevallen slim om een houten vlonder direct na aanleg met speciale middelen te behandelen.
Gebruik dan een verzinkboor. Schroef de vlonderplanken vast op het regelwerk met twee vlonderschroeven per balk.
Om de waterafvoer nog beter te reguleren, gebruik je schelpen tussen het worteldoek en de vlonder. Schelpen nemen namelijk vocht op en houden de lucht tussen je vlonder en de grond droog. Zo gaat je vlonder nóg langer mee.
Bekende hardhoutsoorten zijn Bankirai, IPE en Mukulungu. Dit hout heeft diverse voordelen ten opzichte van zachthout. Zo is hardhout steviger, heeft het minder onderhoud nodig en is de levensduur substantieel langer. Voor het zelf aanleggen van een terras is hardhout ongetwijfeld de verstandige keuze.
De kosten van het aanleggen van een vlonder hangen af van het aantal vierkante meters en het type materiaal. Gemiddeld kost een vlonder 60 euro per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder nodig hebt kost dit dus gemiddeld 1.200 euro exclusief montage.
De groeven of fijne ribbels zijn een verzamelplaats voor vuil en water, waardoor algengroei gestimuleerd wordt. Glad geschaafde terrasplanken zijn eenvoudiger met een bezem schoon te houden. Houten planken worden glad door vocht en algen. Eénmaal per week even schoonvegen is dus het advies.
Het type vlonderplank heeft invloed op gladheid van een vlonder. De meest voorkomende vlonderplanken zijn van bankirai, composiet, naaldhout, ipe of garapa. Het voordeel van composiet is dat ze goed schoon te houden is en minder algen aantrekt. Hierdoor is een composiet vlonder minder gevoelig voor gladheid.
Een zachte ondergrond, zoals gras of zand, is niet geschikt. De kans op wegzakken is dan erg groot. Een betere plek is op tegels, klinkers, een betonnen ondergrond of een houten vlonder. Dit moet dan wel 100% waterpas zijn.
Daarnaast kun je door het gebruik van een houten vlonder er ook voor zorgen dat de ondergrond kaarsrecht is, waardoor je zwembad altijd perfect staat. Bij rubberen tegels of een houten vlonder heb je ook geen last van zand of andere viezigheid die je makkelijk je zwembad inloopt.
Voor vlonders in de tuin of bij de woning adviseren we minimaal 21 mm dikte te kiezen. Voor intensief gebruik en houten steigers bij het water adviseren we 28 mm hardhouten vlonderplanken dikte te kiezen. Voor bruggen en trappen hebben we tot slot nog bijzondere diktematen zoals 38 en 45 mm.
Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Een steiger is, indien verankerd aan de wal en / of dragend op de grond vergunningplichtig (omgevingsvergunning voor bouwen). In het geval de steiger drijvend wordt uitgevoerd, dan moet bezien worden of er wel sprake is van een bouwwerk en daarmee van 'bouwen'.
Bij de vlonderplanken geldt een tussenruimte van 5 tot 15 mm. Bij droge vlonderplanken is dit 15 mm, bij natte vlonderplanken is het 8-10 mm. Bij hardhouten vlonderplanken is minder tussenruimte (minimaal 5 mm) nodig dan bij zachthouten vlonderplanken (minimaal 1 cm).