De grote lichten, dimlichten , stadslichten en achteruitrijlichten mogen niet anders dan wit of geel stralen.
Als we kijken in de regeling voertuigen, staat dat auto's twee functionerende koplampen moet hebben die niet anders dan wit of geel mogen uitstralen. Ook in de APK-eisen wordt benoemd dat andere kleuren niet zijn toegestaan.
Wat is stadslicht en dimlicht? Dimlicht is een groot licht, maar het is gedimd en hindert daarom niemand. Met dimlicht wordt er standaard in het donker gereden in het verkeer. Terwijl stadslicht in bepaalde gevallen gebruikt mag worden zoals parkeren op de openbare weg in het donker.
Volgens de eisen van de RDW moeten richtingaanwijzers en waarschuwingsknipperlichten aan de voorkant van een auto ambergeel of wit zijn. Het mag dus. Bij de achterlichten mogen alleen de kleuren ambergeel of rood worden gebruikt.
Dagrijverlichting moet wit van kleur zijn en moet uitschakelen of overgaan in stadslicht wanneer je het dimlicht aanzet.
Warm Wit is een zachte en warme kleur, ideaal voor ruimtes waarin en ontspannen en comfortabele sfeer hoort te hangen zoals Woonkamers, Eetkamers en slaapkamers. Koel Wit daarentegen is volledig het tegenovergestelde. Koel Wit is fel en krachtig, ideaal voor ruimten die een moderne look moeten uitstralen.
Hoe ver schijnt dimlicht? Dit hangt af van het voertuig dat je hebt en hoe de koplamp is gebouwd. Het dimlicht kan worden afgesteld en gepositioneerd voor het beste resultaat. Over het algemeen varieert de afstand tussen de 45 en 80 meter, maar dit kan natuurlijk verschillen per model.
Staat u buiten de bebouwde kom op de rijbaan? Of op parkeerstroken, parkeerhavens, vluchtstroken en vluchthavens langs autosnelwegen en autowegen? Dan moet u in het donker stadslicht en achterlicht voeren. Dit moet ook overdag als het zicht slecht is.
Als je dimlicht werkt, dan brandt er een groen lampje op je dashboard. Dit lampje herken je door het symbool van een koplamp met schuine streepjes ervoor. Je bent verplicht om dimlicht te voeren wanneer het donker is, maar ook als het regent, sneeuwt, hagelt of wanneer het mistig is.
Gele koplampen: van wettelijk verplicht naar verboden
Geen stress: als de auto in Nederland is goedgekeurd met gele lampen, mag hij ook zo in het buitenland rondrijden. Sterker nog, de BMW M5 CS uit 2021 en 2022 had (als laatste) nog standaard gele dagrijverlichting.
Dimlicht is verplicht om in het donker te voeren. Bij slecht zicht overdag mag het dimlicht ook ontstoken worden. Groot licht mag alleen gevoerd worden als er geen ander verkeer in de buurt is.
Gebruik dan je dimlicht. Dit zijn de 'standaard' lichten die je inschakelt in de avond. Zo creëer je meer zicht en ben je voor anderen beter zichtbaar. Er is wel een uitzondering: als je de mistlichten aanhebt, hoef je de dimlichten niet in te schakelen.
Dimlichten (standaard lichten)
tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. als de zichtbaarheid minder dan 200 m is.
Door de Franse voertuigen gele koplampen mee te geven, zou men buitenlandse voertuigen bij een invasie makkelijker kunnen spotten. De timing van de wet, enige tijd na het aantreden van Hitler in 1933 en enkele jaren voorafgaand aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, ondersteunt deze verklaring.
Je mag alleen led verlichting in je auto plaatsen wat hiervoor gemaakt is. Zonder E-keur mag je de verlichting alleen gebruiken als binnenverlichting, op privéterrein, buiten de openbare weg of op gesloten circuit (zoals een tuningshow).
Geen willekeurige reeks, maar zeven specifieke kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Dit zijn de kleuren waarin licht kan worden opgesplitst. In de natuur zie je dit bijvoorbeeld als zonlicht door regendruppels heen schijnt en een regenboog vormt.
Bij stadslicht branden de achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee kleine lampjes aan de voorkant. De lampjes aan de voorzijde maken het voertuig wel zichtbaar, maar verlichten niet het weggedeelte voor de auto.
Dagrijlicht mag alleen overdag gevoerd worden en niet in combinatie met andere verlichting (dimlicht of mistlicht).
Draai de hendel 2 slagen naar voren en je dimlicht staat aan. – In sommige auto`s is het een ronde draaiknop die links naast het stuur in het dashboard is verwerkt. De werkwijze is hetzelfde. – Duw de linker hendel aan je stuur van je af om het groot licht aan te zetten.
Ten opzichte van standaardlampen levert de WhiteVision ultra een winst op van tot zestig procent meer licht. De H7-toepassing is goed voor 350 branduren, in het geval van H4 geldt zelfs 540 uur.
Bij laagstaande zon is het verstandig om je dimlicht aan te zetten. Dit zorgt er met name voor dat anderen jou beter en eerder zien.
Dimlicht is de verlichting die je standaard moet voeren wanneer het donker is. Als het zicht verminderd wordt door mist, hagel, regen of sneeuw, gebruik je dit licht ook overdag. Bij ingeschakeld dimlicht branden zowel de koplampen, de achterlichten als de kentekenplaatverlichting.
Dimlichten en grootlichten
Wanneer de dimlichten of de grootlichten aan zijn, branden tegelijkertijd: vooraan de twee standlichten;achteraan de auto twee rode lampen.
Als je autoverlichting niet goed werkt, kan de politie je daarvoor aan de kant zetten.Je riskeert dan een bekeuring van minimaal 55 euro en maximaal 160 euro. Het boetebedrag is afhankelijk van de kapotte lamp.
Maar vanaf wanneer moet u eigenlijk uw dimlicht aanzetten? De wetgever geeft hiervoor duidelijke richtlijnen: in het donker, bij schemering of bij slecht zicht, of als uw zicht beperkt wordt, moet u het dimlicht aanzetten.