Geldzaken. In Griekenland kun je – wel zo makkelijk – met euro's betalen. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden vrijwel overal geaccepteerd. Wanneer je geld opneemt met een bankpas of creditcard zijn hier transactiekosten aan verbonden.
Griekenland behoort net als Nederland tot de EU-landen. Als munteenheid heeft Griekenland dus ook de euro als betaalmiddel, wel zo makkelijk. Vrijwel overal in Griekenland worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd. Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wilt opnemen.
Geldzaken / valuta
In Griekenland wordt er betaald met de euro. In Griekenland zijn overal pinautomaten te vinden waar uw bankpas vrijwel overal geaccepteerd wordt. Het gebruik van uw bankpas is niet langer meer gratis bij de pinautomaten. Sinds juli 2018 betaalt u per transactie tussen de 2 tot 3 euro.
Particulieren: contant betalen blijft populair
De afgelopen jaren is het steeds normaler geworden om met een pinpas of creditcard te betalen in Griekenland. Toch blijft contant betalen ook nog populair.
Toch is de bankpas of credit card een betaalmiddel in opkomst in Griekenland. Als je geld gaat opnemen bij een geldautomaat worden er in Griekenland kosten per transactie in rekening gebracht. De bedragen variëren van twee tot vier euro en is per bank verschillend (anno 2020).
Geld. Neemt u geld mee naar het buitenland? U mag zoveel meenemen als u wilt. Mogelijk moet u aangifte doen bij de Douane.
Je hebt geen reisstekker nodig in Griekenland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Griekenland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Kraanwater in Zuid-Europese Landen
In Italië zijn overal drinkwaterfonteinen geplaatst om aan te tonen dat het leidingwater van goede kwaliteit is om te drinken. Het water in Griekenland is volgens Vitens en de ANWB ook veilig om te drinken.
Handig om te weten: Je hebt je betaalpas en pincode nodig. Bij een automaat waar je contactloos geld kunt opnemen, kun je in plaats van je betaalpas ook je mobiele telefoon gebruiken. Biljetten opnemen bij een automaat van Geldmaat kost je niets.
Heb ik een reisstekker nodig in Griekenland? Nee, je hebt geen reisstekker nodig in Griekenland als je in Nederland woont. De stekkers van je elektrische apparaten passen.
Van mensen die hiermee nog niet bekend zijn krijgen we vaak de vraag: "Waarom mogen wij ons wc papiertje niet gewoon doorspoelen, dat is toch onhygiënisch?" De reden dat je het toiletpapier in Griekenland in een prullenbak moet deponeren is dat de rioolbuizen in heel Griekenland erg smal zijn.
In Griekenland betaalt men met de euro. U kunt op veel plekken zowel met bankpas als creditcard betalen. Er zijn voldoende geldautomaten te vinden indien u geld wilt pinnen (bancomat). Het kan geen kwaad om verschillende betaalmiddelen mee te nemen: bankpas, creditcard en contant geld.
In Griekenland betalen ze net zoals in Nederland met de euro. Hoewel het betalen in Nederland met een bankpas als betaalmiddel heel normaal is, betalen veel Grieken nog contant met bankbiljetten en muntgeld.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Een verblijf van zeven nachten in Griekenland heeft een gemiddeld prijskaartje van €987,50 per persoon voor de zomer van 2023. Dat de prijzen zo gestegen zijn, heeft een aantal redenen. Zo zorgt de huidige inflatie ervoor dat alles duurder wordt: je vlucht, het hotel, eten, drinken en eventueel de huur van een auto.
Welke stekker heb je in Griekenland nodig? In Griekenland worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland.
#2 Landen waar fooi geven niet gebruikelijk of overbodig is
Knoop deze bestemmingen goed in je oren: Australië, België, China, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Japan (onbeleefd zelfs), Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Singapore, Slovenië, Vietnam, Zweden, Zuid-Korea en Zwitserland.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Medicijnen en hygiëne in Griekenland: In Griekenland struikel je over de apotheken. Daar kunnen Grieken zonder recept bijna alle medicijnen halen. Ook antibiotica en anticonceptiepillen zijn vrij verkrijgbaar. Grieken gaan pas naar de dokter als het echt nodig is.
Griekenland is rond de 132.000 km² groot en er wonen bijna 11 miljoen mensen. Het is een bergachtig land. Griekenland staat vooral bekend om z'n stranden, eilanden, het eten en de rijke geschiedenis.
Medische voorzieningen in Griekenland zijn matig vergeleken met Nederland of België. De nationale gezondheidszorg is de verantwoordelijkheid van de Griekse overheid, maar vanwege financiële beperkingen is de kwaliteit een stuk minder dan wij gewend zijn.