De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik.Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.
De pijn neemt vaak toe bij diep ademhalen en kan uitstralen naar het rechter schouderblad.Kenmerkend is ook de scherpe pijn die de patiënt voelt als de arts op de rechterbovenbuik drukt. Naast pijn komen klachten als misselijkheid en braken veel voor. Ook kan iemand koorts of verhoging krijgen.
Wanneer de afvoer van galvloeistof verminderd is, komt er te weinig galvloeistof in de dunne darm aan. De vertering van vet kan daardoor moeizamer verlopen. Hierdoor kan een vettige ontlasting ontstaan.
Soms raakt de galblaas ontstoken, en in sommige gevallen kunnen dan galstenen ontstaan.Galstenen kunnen veel pijn veroorzaken en de zogenaamde 'galgangen' blokkeren. Pijn in de galblaas is zeer vervelend, het is dan ook belangrijk om bij galblaas klachten snel de oorzaak op te sporen.
Door de verstopping van de galwegen kan de gal niet wegstromen.Er kunnen zich vervolgens bacteriën vanuit de dunne darm in de galwegen gaan nestelen, waardoor er een ontsteking ontstaat. De galwegen kunnen ook gaan ontsteken zonder dat bacteriën de oorzaak zijn. Dit is het geval bij primaire scleroserende cholangitis.
Effect galstenen op de ontlasting en uitpoepen
Uw ontlasting heeft kleur dankzij gal. Als er dus een galsteen klem zit, kan er geen gal meer naar de maag en darm komen. Hierdoor wordt uw ontlasting geel en uw urine donker. In sommige gevallen verlaten de galstenen vanzelf uw lichaam via de ontlasting.
De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder in de wand van de galwegen groeit of zich verspreidt naar de lymfeklieren. Dan kunnen de kankercellen loskomen van de tumor en kunnen de kankercellen zich via het bloed door het lichaam verspreiden.
Een galwegontsteking, koorts, gewichtsverlies, jeuk en geelzucht zijn laattijdige aanwijzingen voor de aandoening. Vaak treedt ook vermoeidheid op.
In 95 procent van de gevallen zijn galblaasstenen de oorzaak van een galblaasontsteking. Een galblaasontsteking zorgt voor hevige, onafgebroken buikpijn, die in 24 uur tijd steeds intensiever wordt. De pijn kan uitstralen naar uw rug en schouder en kan gepaard gaan met misselijkheid en braken.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Klachten. Een aanval van acute alvleesklierontsteking kenmerkt zich vooral door hevige pijn boven in de buik. De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij of linkerschouder. De pijn verergert meestal na een maaltijd.
Pijnaanvallen. Als een galsteen klem komt te zitten in de afvoerbuis, ontstaan koliekpijnen die kunnen uitstralen naar de rug en schouderbladen. U ervaart aanvallen van scherpe pijn rechtsboven in de buik en heeft daarbij de neiging om veel te bewegen.
Gewone cornflakes Andere ontbijtgranen (vb. met chocolade, gedroogde vruchten…) Witte rijst en pasta Ongepelde rijst en volkoren pasta Bloem, maïszetmeel, griesmeel, puddingpoeder, rijstbloem en aardappelbloem Volkoren granen: volkoren meel, havermout, gort… Magere vleeswaren: gekookte ham, rookvlees van rund of paard…
De galblaas is een peervormig orgaan dat tegen de onderkant van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door een klein gangetje verbonden met de afvoergang van gal, tussen lever (waar de gal wordt gemaakt) en de twaalfvingerige darm. Gal is een vloeistof die belangrijk is voor de vertering van vetten.
Galwegkanker begint in de cellen aan de binnenkant van de galwegen. Meestal ontstaat galwegkanker in de kliercellen. De tumor heet dan een adenocarcinoom (adeno = klier). Als de tumor groeit, wordt de doorgang van de galweg steeds smaller.
De mediane, algehele overleving steeg bij patiënten na resectie van 19,4 maanden naar 26,8 maanden en bij patiënten met metastasen van 2,3 naar 3,4 maanden. Bij patiënten zonder metastasen die geen resectie kregen, was geen stijging zichtbaar in de mediane, algehele overleving.
De oorzaak van een tumor aan de galwegen is onbekend. Het is wel bekend dat mensen met galwegcysten een verhoogde kans hebben op galwegkanker. In dat geval ontstaat een tumor in de cyste. Om die reden worden galwegcysten bij volwassenen vrijwel altijd operatief verwijderd.
Gele ontlasting
Gal geeft uw ontlasting (poep) kleur. De klemzittende galsteen houdt de gal tegen die naar de maag en darm moet. U krijgt hierdoor gele ontlasting en juist donkere urine. Doordat er te veel gal in de lever blijft, kunnen uw huid en oogwit wat geel worden (geelzucht).
Oorzaak. Een ontstoken galblaas ontstaat vrijwel altijd door galstenen. Zo'n galsteen kan de af- en aanvoer van gal naar de galblaas afsluiten, waardoor een ontsteking ontstaat. Bij slechts 5% van de mensen met een galblaasontsteking is er een andere oorzaak, zoals een zware verwonding of verbranding.
Hoe kun je het herkennen? Twee derde van de patiënten met galstenen vertonen geen symptomen. Zijn er toch klachten, dan is pijn rechts bovenaan in de buik die uitstraalt naar de schouder of de rug het meest voorkomend symptoom. Een pijnaanval (galkoliek) gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken.
Het is niet altijd mogelijk om te genezen van galwegkanker. De chirurg zal proberen de tumor te verwijderen als er geen uitzaaiingen zijn en als de tumor niet in andere organen is gegroeid. Zijn er wel uitzaaiingen of is de tumor in andere organen gegroeid, dan is het vaak niet mogelijk om te genezen van galwegkanker.
Als galblaaskanker niet is uitgezaaid en als de tumor niet in andere organen is gegroeid, kun je misschien geopereerd worden. Door deze behandeling kun je genezen van de kanker.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.