Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant. Deze stof zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij te hoge bloedsuikers.Ook zou het helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Er is meer onderzoek bij mensen nodig om dit te bewijzen.
Metformine is voor de meeste personen met diabetes de voorkeursbehandeling. Bij langdurig gebruik verlaagt metformine het risico op hart- en vaatzieken. Bovendien loop je met metformine geen risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) en remt het een gewichtstoename.
Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans
Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Eet niet te veel rood en bewerkt vlees. Kies bij voorkeur voor mager, wit onbewerkt vlees zoals kipfilet. Voor mensen met diabetes vergroot bewerkt rood vlees de kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
Bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is kurkuma af te raden, simpelweg omdat er onvoldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is(6). Kurkuma bezit sterk antioxidatieve eigenschappen. Wie een kankerbehandeling ondergaat, mag daarom nooit zonder samenspraak met de arts kurkuma gebruiken.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Zoals gezegd, spelen vrije radicalen een rol in de verergering van complicaties bij diabetes. Ook de antioxidatieve kracht van zwarte knoflook bleek sterker dan die van verse. Zwarte knoflook heeft ongeveer de antioxidatieve kracht van vitamine C. Verse knoflook ligt daar iets onder.
Bij diabetes type 1: omdat honing een effect heeft op de bloedsuikerspiegel (alvleesklier) en de lever (die bij een overmaat fructose omzet in vet) is honing niet echt bevorderlijk voor een diabeet: alvleesklier en lever zijn bij hen immers al overbelast.
Kurkuma wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en staat ook wel bekend als Indiase geelwortel of koenjit. Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant. Deze stof zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij te hoge bloedsuikers. Ook zou het helpen om diabetes type 2 te voorkomen.
Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft! Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard.
Bedenk dat paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) sommige continue glucosesensoren kan beïnvloeden en dan een 'vals hoge waarde' kan geven. Deze waarde is dan 1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Kurkuma helpt om je HDL-cholesterol aanzienlijk te laten toenemen en je LDL-cholesterol juist te laten dalen. Hiermee helpt kurkuma je dus om je hart en bloedvaten gezond te houden. Daar komt nog eens bij dat dit superkruid helpt om je bloedvaten te versterken en om te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Door zomaar heel veel kurkuma aan je gerechten toe te voegen, zal je dus weinig gezondheidsvoordelen ondervinden. Ook verse geelwortel zal weinig effect hebben. Bovendien moet je maar liefst 1 kilo kurkumapoeder naar binnen werken vooraleer je hetzelfde effect hebt als een capsule met geconcentreerde curcumine.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.