Helaas is tyleen niet geschikt voor warm water. Zowel de temperatuur geeft problemen en stilstaand warm water wat lauw warm wordt geeft kans op legionella.
Tyleenslang is niet geschikt voor warm drinkwater ivm kans op legionella als het water te lang stil staat. Koper breekt deze bacterie af. U kunt er ook voor kiezen dit soort drukleiding systemen te gebruiken, die wel geschikt zijn voor warm water.
De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan.
Een andere belangrijke eigenschap van tyleen slangen is hun UV-bestendigheid. Dit betekent dat de slangen bestand zijn tegen veroudering en beschadiging door zonlicht, waardoor ze een lange levensduur hebben en minder vaak hoeven te worden vervangen.
Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven.
Met een tyleen koppeling maak je een sterke en waterdichte verbinding tussen meerdere tyleen slangen. Voor bijvoorbeeld een beregeningssysteem, leg je de tyleen slangen onder de grond. Een betrouwbare tyleen koppeling onder de grond is dan noodzakelijk.
Wanneer er weinig water door een korte afstand gaat, kan de diameter klein zijn. U kiest dan bijvoorbeeld voor de tyleenslang van 16mm, 20mm of 25mm. Wanneer er veel water over een lange afstand moet worden geleid, dan is er juist een grote diameter belangrijk. Dan kiest u eerder voor een tyleenslang van 32mm of 40mm.
De goedkoopste manier om je zwembad op te warmen, is waarschijnlijk door gebruik te maken van zonne-energie. Dit kan je doen aan de hand van een zogenaamde zonnecollector. Zo'n zonnecollector komt meestal in de vorm van een zonnekoepel of een zonnemat. Een zonnekoepel wordt iets sneller warm en neemt minder ruimte in.
Een sproeisysteem kan ook niet zonder leiding.. Deze is buigbaar, vorstveilig en gemakkelijk te verwerken. Inkorten kan met de snoeischaar, vermijd zaagwerk zover mogelijk ivm vervuiling.
Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Hierdoor is het belangrijk om voor de winterperiode altijd het beregeningssysteem vrij van water te maken.
– Wanneer je als klant je eigen beregeningssysteem aan gaat leggen krijgen wij vaak de vraag hoe diep je moet graven voor de aanleg van een Tyleenleiding. Het antwoord is: ongeveer een halve meter diep.
Waarvoor wordt tyleen gebruikt? Slangen van tyleen worden voornamelijk gebruikt in de aanleg van water en gas. Tyleen heeft een groot voordeel ten opzichte van metalen leidingen omdat het tyleen een stuk flexibeler is. Hierdoor is een tyleenslang makkelijker aan te leggen op slecht bereikbare plekken en krappe ruimtes.
Deze is mede afhankelijk van de capaciteit van de sproeiers. Meestal wordt een tyleenslang gebruikt van 25, 32 of 40 millimeter in diameter.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Je kunt een waterleiding het beste aanleggen met flexibele meerlagenbuizen in plaats van gewone buizen. Een flexibele meerlagenbuis is zeer geschikt voor drinkwaterinstallaties, voor cv-installaties en voor sanitairinstallaties. Bovendien zijn deze slangen breed toepasbaar, omdat ze zo flexibel zijn.
Een zwembad warmt het snelst op door middel van een warmtepomp. Afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp kan deze het zwembadwater in 24-72 uur zo´n 11 graden opwarmen.
Met een gewone warmtepomp kan dat enkel overdag als het warmer is dan 10°C.Een andere mogelijkheid is het combineren van een warmtepomp met een warmtewisselaar. Met behulp van de warmtewisselaar kan je het zwembad snel op een aangename temperatuur krijgen.
Het verwarmen van je zwembad door de zon kan wel even duren. Zo kan halverwege juli het zwembadwater 17 graden zijn en binnen een week verwarmd zijn naar 24 graden. Het is geheel afhankelijk van het aantal zonuren wat op je zwembad staat en de dagtemperatuur.
Tyleenslang 25 x 21 mm. Rollen van 10, 25, 50 of 100 meter voor slechts €13.92 - Tuin & Water.
Buitenkraan met tyleen buizen en koppelingen
De buizen zijn flexibel en daardoor eenvoudig aan te leggen. Voor gebruik onder de grond adviseren wij de leiding 50 cm diep te leggen ter voorkoming van bevriezing. Tyleenbuis is verkrijgbaar in rollen van 10 meter.
Voordelen tyleenslangen
Zeer goed lasbaar, tot 100% trekvaste en waterdichte verbindingen. UV-resistent. Vorstbestendig, en daarom onder en bovengronds toepasbaar.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
Monteren van de tyleen/PE-koppeling
Schuif de witte ring tegen de koppeling aan en draai vervolgens de groene wartel stevig, maar handvast, aan. Door het aandraaien wordt de rubberring samengeperst en tegen de leiding aangedrukt waardoor hij 100% lekvrij afsluit. Het gebruik van gereedschap is niet nodig.
De ZPE tyleenslang is geschikt voor een waterdruk tot 6 bar. Heeft een een hogere waterdruk nodig, dan kunt u kiezen voor een HDPE tyleenslang voor water met een maximale werkdruk van 16 bar.