Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Als u flauwvalt, bent u even bewusteloos, hooguit een paar minuten. Dit komt doordat de hersenen even minder bloed krijgen. U komt vanzelf weer bij. Flauwvallen komt veel voor: bijna de helft van alle mensen valt in zijn leven wel een keer flauw, vrouwen vaker dan mannen.
Als u het flauwvallen voelt aankomen, ga dan snel zitten of liggen. Hurken kan ook helpen. Staand kunt u de bloeddruk verhogen door de benen te kruisen en ze krachtig tegen elkaar te duwen. Wat ook kan werken is de benen tegen elkaar knijpen en de knieën met kracht te strekken.
Daadwerkelijke flauwte
Op het moment dat het slachtoffer daadwerkelijk het bewustzijn verliest is er sprake van een flauwte. Het slachtoffer wordt slap en zakt in elkaar. De spieren zijn slap. Soms draait het slachtoffer even met de ogen en de ogen blijven vaak geopend.
Flauwvallen is een plots, kort en spontaan voorbijgaand bewustzijnsverlies, als gevolg van onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen. In medisch jargon wordt flauwvallen een 'syncope' genoemd.
Indien je een flauwte voelt aankomen
iets suikerhoudend te eten of te drinken als suikertekort de oorzaak van de flauwte is; opnieuw te zitten als je te snel bent opgestaan en je hoofd even tussen je knieën te houden.
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Er is tijdelijk een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en de hartslag vertraagt. Men wordt bleek en zweet, wordt plots onwel en valt. Na enkele minuten wordt men opnieuw bewust.
Flauwvallen is een aanval waarbij u kortdurend het bewustzijn verliest en vanzelf weer bijkomt. De oorzaak is vaak onschuldig maar het kan soms wel ernstige gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld een ongeval of botbreuk. Door leefstijladvies kan flauwvallen vaak worden voorkomen.
Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten. Er is dus verstikkingsgevaar.
De flauwval challenge - ook wel blackout challenge genoemd - doet weer de ronde op TikTok. Gebruikers van de populaire app worden hierbij uitgedaagd om zichzelf te filmen terwijl ze hun adem inhouden. Dat doen ze tot ze flauwvallen.
De oorzaken van bewusteloosheid staan bijna altijd in verband met mechanisch geweld (klap op het hoofd, verkeersongeluk) of met metabole oorzaken, zoals het tekortschieten van de bloedvoorziening van de hersenen of van de inwerking van giftige stoffen daarop.
Wat zijn de symptomen? “Je kunt vooraf zwart zien voor je ogen, zweten, bleek zijn of je misselijk voelen. Daarna raak je meestal buiten bewustzijn en kun je in je broek plassen of met je ledematen gaan bewegen.
Definitie. Flauwvallen, ook wel syncope genoemd, is het plotseling verliezen van het bewustzijn. Het treedt op wanneer de bloeddruk daalt en er niet voldoende zuurstof in de hersenen komt.
Wat is flauwvallen? Er wordt ook wel gesproken over wegraking, bewusteloosheid, collaps, syncope of 'blackout'. Tijdelijk is de hersenfunctie verminderd door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. Soms wordt het veroorzaakt door een aandoening van de hersenzenuwen (bijvoorbeeld; epilepsie).
Of u rijgeschikt wordt verklaard, hangt onder andere af van de oorzaak van het bewustzijnsverlies en hoe vaak u uw bewustzijn verliest. Vaak moet u een periode niet buiten bewustzijn zijn geraakt om rijgeschikt te worden verklaard.
Een wegraking is een kortdurende bewusteloosheid. Aanvallen van bewusteloosheid, waarbij u in elkaar zakt. De aanval duurt meestal niet langer dan één tot twee minuten. De meest voorkomende oorzaak van een wegraking is flauwvallen.
Er is één symptoom wat zich vrijwel altijd voor doet en dat is het kortdurende bewustzijnverlies. Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
'Sleep choking'-syndroom
De patiënt wordt plotseling wakker met een intens gevoel van kortademigheid en het gevoel alsof hij stikt. Zulke episodes treden bijna iedere nacht op en soms vaker in één nacht. De patiënt is direct wakker en heeft grote angst, soms het gevoel dood te gaan. Het angstgevoel neemt vrij vlot af.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.
Flauwvallen duurt meestal kort en is snel weer over. De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.