Het gewone menu kost € 185, het vegetarische € 160. Twee wijnarrangementen samen: € 170.
Van Wolde is terug met restaurant Brut172, gevestigd in een oude boerenhoeve in het Zuid-Limburgse lintdorp Reijmerstok. De naam verwijst naar de rauwheid van het Mergelland en het aantal meters dat de hoeve boven zeeniveau ligt.
We gaan naar Reijmerstok! Want dat is waar Brut172 van Hans van Wolde zit. Reijmerstok is een dorp, midden in het heuvellandschap van Zuid Limburg.
n Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard!
Brut 172 is zijn nieuwste project. Gevestigd in een oude volledig gerenoveerde boerenhoeve in het Limburgse lintdorp Reijmerstok. De toevoeging 172 verwijst naar de meters die het restaurant boven zeeniveau ligt.
Limburgse sterrenrestaurants
Op dit moment hebben negen restaurants in Limburg één Michelinster: de Maastrichtse zaken Beluga Loves You, Tout à Fait, Rantrée, De Leuf in Ubachsberg, Da Vinci in Maasbracht, ONE in Roermond, Marrees in Weert, Valuas in Venlo en Brienen aan de Maas in Well.
Herman sloot zijn driesterrerestaurant Oud Sluis in 2013. In 2010 opende Herman het (inmiddels) met twee Michelinsterren bekroonde Pure C. Later volgden in diezelfde badplaats brasserie AIRrepublic (1 ster) en de meer laagdrempeligere bar Blueness en AIRcafé in Cadzand-Bad.
Momenteel wordt er in het restaurant een lunchmenu geserveerd (60€) of een tasting menu met 7 gerechten (75€) of 8 gerechten (90€). De voorgerechten worden per twee geserveerd en bij elke etappe is er keuze tussen een drietal aangepaste wijnen of bieren (6€-12,5€).
Men kent hier twee menu's, Menu Nature € 89 (4 entrees, hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 54. Pure C Menu € 109 (5 entrees, vis hoofdgerecht, vlees hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 72. Op zaterdagavond serveert men enkel het Pure C Menu.
De hoofdgerechten beginnen bij 29,50 euro (pladijs of piepkuiken) en lopen op naar 49,50 euro (Holstein BBQ). Desserts zijn er vanaf 9,50 euro (dame blanche). Het duurste toetje is het kaasbord (19 euro). Reserveer ruim van tevoren.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam. De Michelinster wordt gezien als het belangrijkste 'keurmerk' in de restaurantwereld.
De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 24 met 2 sterren en 111 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
Nederland telt op dit moment 117 sterrenrestaurants. Zij werden onderscheiden met één of meerdere sterren tijdens de Michelin uitreiking van 2022. Culy zet álle sterrenrestaurants in Nederland op een rijtje. De Michelinsterren zijn een belangrijke onderscheiding voor restaurants en hun chefs.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
m Eén MICHELIN ster: verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!
Voorgerechten: € 21 tot € 35. Pasta's: € 39 tot € 49. Hoofdgerechten: € 36 tot € 75.
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
Er is keuze uit 6 Amuses met een startprijs van 13 euro (Noordzeekrab, crème parmigiano hazelnoot en ziltige kruiden) tot 98 euro (Plateau Le Pristine) voor wie een prijzige start wenst te nemen, maar allemaal gerechten met vis of schaal-en schelpdieren.