Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Op deze factsheet staan de belangrijkste cijfers rondom werkstress in Nederland op een rij.
Beroepsziekte. Bij een beroepsziekte is de ziekte veroorzaakt door het werk. Een beroepsziekte ontstaat dus door de omstandigheden waaraan u blootgesteld wordt tijdens uw beroepsactiviteit. U wordt bijvoorbeeld ziek op het werk omdat u herhaaldelijk blootgesteld wordt aan lawaai of toxische dampen.
Burn-out is tot heden niet erkend als beroepsziekte of werkgerelateerde aandoening.
Oorzaken van werkstress kunnen zijn:
Hoge werkdruk (door te veel of te moeilijk werk) Te makkelijk werk. Onduidelijkheid over je taken. Een slechte relatie of een conflict met je leidinggevende of een collega.
In Nederland kan in principe elke ziekte, klacht of blessure een beroepsziekte zijn. Dit bepaalt de bedrijfsarts of Arbo arts.
Er bestaan ook 'arbeidsgerelateerde' ziekten. Dat zijn ziekten die deels kunnen worden veroorzaakt of kunnen worden verergerd door het werk. Zulke aandoeningen kunnen te wijten zijn aan meerdere factoren. Voorbeelden: lumbalgie, depressie of professionele uitputting (burn-out).
Werknemers uit de privésector die volledig blijvend arbeidsongeschikt zijn, hebben recht op 100% van hun basisloon. Werk je in de privésector, maar ben je gedeeltelijk (1 tot 99%) blijvend arbeidsongeschikt, dan heb je recht op een gedeelte van je basisloon .
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
Een herstelperiode van ongeveer zes weken is vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. De meeste medewerkers kunnen binnen een aantal maanden hun werk weer volledig hervatten. Je kunt je hierbij laten adviseren door de huisarts of bedrijfsarts.
"De bekende uitspraak: van hard werken wordt niemand ziek, klopt in de praktijk niet", zegt de minister.
Kan COVID-19 erkend worden als beroepsziekte? Ja. Werknemers uit de privésector en van de provinciale en lokale overheidsdiensten (inclusief leerlingen en studenten die stage lopen) die ziekte COVID-19 via hun werk hebben gekregen, kunnen een schadevergoeding voor een beroepsziekte aanvragen.
Beroepsziekte. Carpaletunnelsyndroom kan ook een beroepsziekte zijn. Repetitieve en krachtige bewegingen op je werk zijn een risicofactor om CTS te ontwikkelen.
De meest voorkomende beroepsziekten onder werkenden zijn psychische aandoeningen, zoals burn-out en depressie, en aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals lage rugklachten en klachten aan armen, nek en schouders.
Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die het gevolg is van invloeden of factoren op en rondom het werk. Bij een beroepsziekte kan aan verschillende soorten van ziekten worden gedacht. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld ziek worden als hij heeft gewerkt met asbest of met bepaalde oplosmiddelen.
60 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het tijdstip waarop men arbeidsongeschikt werd.
Een burn-out is ook het gevolg van overmatige spanning, maar is opgelopen gedurende een langere periode van stress, vaak minimaal een jaar. Mensen met een burn-out ervaren nog veel sterker dan mensen met 'gewone' overspannenheid dat ze geen controle meer hebben over hun functioneren.
Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken. In iedere fase zijn er dingen die u zelf kunt doen om te herstellen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Stress die lang duurt geeft een hoger risico op ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals hartkramp en een hartaanval. Door de stress gaan mensen vaak ongezonder leven: weer of meer roken, ongezonder eten, meer alcohol drinken, minder bewegen en minder tijd nemen om te ontspannen.
Graad van blijvende arbeidsongeschiktheid vanaf 5 % en minder dan 10 % Uw vergoeding of rente is gelijk aan uw [(basisloon x graad van blijvende arbeidsongeschiktheid) x 75] / 100. Wie u betaalt en wanneer hangt af van wanneer uw arbeidsongeval is gebeurd en werd geregeld.
Als u als gevolg van een beroepsziekte blijvend arbeidsongeschikt bent, hebt u recht op de vergoeding van blijvende arbeidsongeschiktheid. Die rente is gelijk aan een percentage van uw jaarlijkse bezoldiging waarop u recht hebt op het moment dat de beroepsziekte wordt vastgesteld.
Fedris/werkgever PPO kan een voorgaande beslissing herzien en een definitieve werkverwijdering voorstellen. Beroepsziekten zijn ziekten die veroorzaakt zijn door het werk. Soms merk je de symptomen pas lang na de blootstelling aan het risico. Als je beroepsziekte erkend wordt, kun je hiervoor een vergoeding krijgen.
Maar liefst 27 procent van de volwassenen met een depressie blijft drie jaar arbeidsongeschikt. Voor zo'n 17 procent is dat zelfs vijf jaar. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.