Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben de bewondering en aandacht vaak nodig om zichzelf de moeite waard te vinden. Bovendien voelen veel mensen met narcisme zich verheven boven anderen en sommige van hen zullen een ander moeiteloos 'gebruiken' wanneer zij hier zelf beter van worden.
Narcisme is een gedragsvorm waarbij iemand zichzelf erg belangrijk vindt. Iemand is bijvoorbeeld obsessief met zijn uiterlijk en eigen persoonlijkheid bezig. Vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, barst van de ambitie en heeft weinig empathie voor anderen. Zo'n iemand noemt men een narcist.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Narcisten willen de relatie niet precies definiëren. Ze verwachten van jou dat je hen behandelt alsof ze je partner zijn op intiem, emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf hun opties openhouden voor eventueel betere partners. Narcisten denken dat ze gelijk hebben over alles en zullen zich nooit verontschuldigen.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Ze worden niet graag verantwoordelijk gehouden voor hun slechte gedrag, want dan moeten ze toegeven dat ze niet perfect zijn. Narcisten zijn bewust van hun tekortkomingen, maar kunnen er alleen mee omgaan als ze deze op jou projecteren.
Hoe gaan narcisten om met hun familie? Narcisten behandelen hun familieleden vaak als verlengstukken van zichzelf in plaats van als individuen met hun eigen gedachten, gevoelens en behoeften. Ze kunnen kritisch en veeleisend zijn, onrealistische verwachtingen stellen en degenen die deze niet nakomen bestraffen.
Constante vrees om niet perfect te zijn
Tenminste, zo voelt het voor hem en voor de buitenwereld. Ook narcisten voelen zich echter soms ook onzeker. Al zit die onzekerheid zó diep weggestopt dat ze het zelf niet eens bewust opmerken. Ze staan nu eenmaal niet in verbinding met hun eigen emoties.
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Narcisten zijn aantrekkelijk voor onenightstands en om te daten, maar na langere tijd ontstaan er ruzies. Ze zien relaties namelijk als een competitie. Het ironische is dat narcisten elkaar opzoeken in relaties. 'Vaak vallen we toch op mensen met dezelfde persoonlijkheidstrekken,' legt Brummelman uit.
"Narcisten kunnen best behoorlijk wat stress ervaren, omdat ze continu de erkenning willen hebben die ze zelf denken te verdienen", vertelt dr. Eddie Brummelman (UvA). Die stress komt volgens de ontwikkelingspsycholoog vooral als ze die erkenning niet krijgen van hun omgeving.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
De narcist is vaak een charmant, charismatisch en intelligent persoon die totaal niet afwijkend overkomt. Of heel zorgzaam, zich inzettend voor de gemeenschap. Sommige narcisten vertonen het gedrag openlijk. Wanneer je bekend bent met de kenmerken, het gedrag van de narcist, gaat er zeker een belletje bij je rinkelen.
'Narcisten proberen overdreven zelfverzekerd over te komen, om zo te compenseren voor hun lage zelfbeeld,' legt onderzoeker Mary Kowalchyk uit. 'Dat doen ze op een manier die op anderen vaak pretentieus overkomt, waardoor ze niet de gewenste reactie krijgen en hun zelfbeeld nog negatiever wordt.
De persoon met het narcistische gedrag:Is aardig, liefdevol, attent, behulpzaam.
Narcisten hebben geen diepgaande gevoelens, maar wél emoties. Voor de buitenwereld is het soms moeilijk om narcisten te herkennen, omdat ze wel boos, verdrietig of blij kunnen zijn.
Een 'zuiver' narcistisch profiel maakt geen gebruik van fysiek geweld, maar kan jou wel volledig internaliseren en jouw realiteit veranderen. Verbaal misbruik is gebruikelijk. Pas wanneer er meerdere stoornissen zijn, kan het echt gevaarlijk worden.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.
Geen emoties, empathie of geweten kennen
De narcist wil volkomen autonoom blijven en op geen enkele manier beïnvloed of geraakt worden door iets of iemand anders. De narcist ontloopt emotionele of serieuze gesprekken door pathologische leugens.
Narcisten gaan vreemd vanwege hun onbevredigbare behoefte aan narcistische brandstof (aandacht, bewondering). Elke 'shot' werkt maar even, hun ego moet dus steeds opnieuw gestreeld worden. In een affaire gebeurt dat keer op keer bij dezelfde persoon, maar een narcist kan ook steeds andere vrouwen versieren.
Het verlaten van een narcist kan veel angst, schuldgevoel of een ellendig gevoel met zich meebrengen. Onder andere door de vele spelletjes die met je gespeeld zijn voel je je zo. Toch moet je weten dat je de goede keuze hebt gemaakt. Hoe graag je het ook zou willen, je kunt een narcist niet veranderen.