De Ardense bossen, rijk aan eeuwenoude geschiedenis, bedekken het zuiden van België, het noorden van het Groothertogdom Luxemburg en een deel van het Franse departement Ardennen. Het is de grootste bosoppervlakte van België.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
De Utrechtse Heuvelrug is met circa 20.000 hectare na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug kent daarnaast veel landgoederen en buitenplaatsen met bijzondere cultuurhistorische betekenis.
Op de waterscheiding van de Oostzee en de Zwarte Zee ligt dit immens grote bos, bestaand uit naald- en loofbomen.
Op nummer één staat Suriname, dat voor 95% uit bos bestaat.
Het bos is zo'n 386 miljoen jaar oud en daarmee 2 tot 3 miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. Wetenschappers troffen de fossiele resten van het bos aan in een zandsteengroeve in Cairo, gelegen in de staat New York.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
Het areaal met bos is in 2021 circa 363.800 hectare; bijna 11% van het totale landoppervlak. In de periode 1970-2013 steeg de bosoppervlakte gestaag, gevolgd door de forse daling in de periode 2013-2017. Sinds de laatste meting in 2017 is er circa 1900 hectare bos minder.
1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland) Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land.
Suriname heeft de meeste bossen ter wereld. Tot en met vandaag is het land aan de noordoostkust van Zuid-Amerika gastheer van de conferentie van naties die veel bossen tellen en ook willen inzetten op het behoud van hun bomen: High Forest Cover and Low Deforestation (HFLD), oftewel de HFLD-landen.
Het oppervlak van Zweden (76 procent), Finland (72), Estland (61), Slovenië (60) en Letland (56) is opvallend bosrijk. Daarentegen is de grond van Malta (33 procent), België (13), Luxemburg en Nederland (beide 12 procent) het vaakst bebouwd met steden, wegen en spoor.
Europa heeft meer dan 1.000 miljoen hectaren bos, verdeeld over 44 landen, hetzij 1,42 ha (meer dan twee voetbalvelden) per inwoner. Het bosoppervlak in de EU bedraagt gemiddeld 47% per land (al dient vermeld dat meer dan 80% van dit gebied in de Russische Federatie ligt).
Jonge leeuwen hebben een gevlekte huid, ook als ze al wat groter zijn. Daaraan kun je de jongen dus herkennen. Omdat de leeuw geen vijanden heeft onder de dieren, noemen we hem wel de koning van het dierenrijk.
Het edelhert is het grootste zoogdier van ons land. Dit prachtige dier leeft in twee gebieden: op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen. Overigens leeft de edelhert liever in bossen en gebieden met weinig dichte begroeiing, dit vanwege zijn grote gewei.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Finland is voor 85 procent bedekt met bos en meren
Ongeveer 75 procent van de oppervlakte bestaat uit bos, 10 procent uit meren en 7 procent uit landbouwgrond. In Finland zijn er ongeveer 188.000 meren en ruim 179.500 eilanden. De meeste meren bevinden zich aan de oostkant van zuidelijk Finland.
Het Belgische bos. Het Belgische bos beslaat ongeveer 704.821 ha(1) waarvan 556.200 ha zich in het Waalse Gewest bevindt, 146.381 ha in het Vlaamse Gewest en 2.240 ha in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 23% van het Belgische territorium wordt ingenomen door bos.
Ondanks het betrekkelijk lage percentage bos van 12 procent, zijn de bossen overal in het land- schap uitdrukkelijk aanwezig. De spreiding van de bossen is groot, uitgestrekte bosgebieden zoals bijvoorbeeld de Veluwe heeft Denemarken niet. Het percenta- ge bos stijgt nog steeds en de overheid stimuleert dit.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is nu ongeveer 10% van het landoppervlak bos, maar eeuwenlang was hier nauwelijks bos. Vanaf de Middeleeuwen waren de meeste zandgronden kaal, er stonden geen bomen: er waren uitgestrekte heidevelden als onderdeel van het landbouwsysteem.
Het Mantingerbos is het oudste oerbos van Nederland. Het bos is aangewezen als Natura 2000-gebied (N2000) en is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Het oerbos is het laatste restant van het laaglandbos dat vroeger uitgestrekt lag over het hele Europese continent en is daarmee het laatste stukje échte wildernis. Het gebied ligt op de grens van Polen en Wit-Rusland, op slechts drie uur rijden van Warschau.
Echt oerbos heeft Nederland niet meer. Maar het Norgerholt, dat even ten zuiden van het Drentse dorp Norg ligt, komt aardig in de buurt. Het bosreservaat mag zich sinds tientallen jaren ongestoord ontwikkelen.
België heeft geen oerbossen zoals er bijvoorbeeld wel te vinden zijn in Roemenië of Polen, maar er zijn wel stukken die al sinds midden achttiende eeuw bosgebied gebleven zijn.