Een probleem met bitumen is dat het belastend is voor het milieu. Het regenwater bijvoorbeeld dat er opvalt, is niet meer te gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van de auto. Dit komt doordat er met het regenwater een olielaag van het bitumen meegaat. Het water raakt hierdoor vervuild en komt zo in het riool terecht.
Bitumen is een natuurproduct en heeft al vele jaren z'n kwaliteit bewezen. Het gaat vele jaren mee, tot soms wel veertig jaar, en kan uitstekend gerecycled worden. Voor wat de recycling ervan betreft, is het bestaan van Bitumen Recycling Nederland (BRN) belangrijk te vermelden.
Het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) heeft onderzoek gedaan naar verschillende soorten dakbedekking. Hieruit kwam voort dat ongewapende en ongecacheerde EPDM dakbedekking het minst milieubelastend is.
EPDM is de meest duurzame dakbedekking voor platte en licht hellende daken die er bestaat. EPDM is een kunstmatige rubber die vooral uitblinkt op vlak van UV-bestendigheid. Het is een inert (dood) materiaal dat niet meer evolueert en dus altijd zijn basiseigenschappen blijft behouden.
Een duurzaam dak respecteert het milieu en beschermt ons niet alleen tegen regen en sneeuw, maar maakt onze woning ook comfortabeler. Een ecologisch dak moet het ook mogelijk maken de energie-efficiënte van het pand te verbeteren en te besparen op de energie die wordt gebruikt om de woning te verwarmen.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumineuze dakbanen een grotere elasticiteit geeft. Dankzij die soepelheid kunnen de dakbanen mee rekken en zitten ze de werking van onderliggende constructies, zoals isolatie, niet in de weg.
Het antwoord is EPDM dakbedekking, een veelzijdige rubbersoort die vrijwel geen nadelen kent bij gebruik als dakbedekking op een plat dak. Het is bovendien eenvoudig aan te brengen op een dak. En komt u er niet uit, dan heeft Interexpress een duidelijke video handleiding over het leggen van EPDM.
De voordelen van een PVC-dak:
Een goed betaalbare dakbedekking, vrij goedkoop ten opzichte van ander alternatieven. Onderhoudsvriendelijk, 2x per jaar reinigen met alleen water. Zeer sterk maar toch licht in gewicht en daardoor makkelijk verwerkbaar. Milieuvriendelijke materiaal, want het is volledig recyclebaar.
Voor de productie van veel soorten dakbedekking, wordt enorm veel energie verbruikt. Bij de productie van EPDM ligt het energieverbruik relatief laag, en hiermee is dit een milieuvriendelijk alternatief. Door de bouwsector wordt er al vooruitgekeken naar de diverse mogelijkheden van recyclen.
Kan ik lopen over een groendak? Ja, je kunt incidenteel over het Groendak lopen om onderhoud uit te voeren, ramen te zemen e.d. Soms worden ook staptegels in het Groendak verwerkt, maar dit is niet noodzakelijk.
Bitumen dakbedekking dat vrijkomt van het dak is bij gebleken geschiktheid prima te recyclen. Momenteel kan tot circa 30% gerecyclede bitumen worden toegevoegd aan bitumenmengsel voor de productie van dakbanen. In de toekomst moet het mogelijk zijn dit aandeel bij goede scheiding te laten stijgen tot wel 40-50 procent!
Bitumen is een viskeus vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen die voorkomen in ruwe aardolie. Na fractionele destillatie kan het mengsel gescheiden worden van de andere bestanddelen van aardolie zoals nafta, benzine of diesel en blijft het als zwaarste bestanddeel achter.
Een dak bestaat vaak uit een bitumen laag, die gerecycled kan worden om als grondstof te dienen voor nieuwe, kwalitatief hoogwaardige bitumen. Doordat bitumen uit aardolie wordt gewonnen, worden op deze manier grondstoffen uitgespaard en wordt het milieu ontzien.
Een PVC dak wordt altijd op dezelfde manier gelegd, in banen. Een nadeel van een PVC dakbedekking zijn weekmakers, deze verouderen de PVC na 30 jaar. Voordelen: PVC is ten opzichte van bitumen veel lichter en duurzamer.
Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
onbeschermde (APP-gemodificeerde) bitumineuze dakbanen: oxidatiezuur-/ bitumencorrosie door aflopen van regenwater tast het materiaal aan. Dit is een doorlopend proces en zorgt uiteindelijk voor gaten in het materiaal.
Nu gemodificeerd bitumen wél een optie is, is uv-straling veel minder een probleem. APP-bitumen is in de regel beter bestand tegen uv-straling dan SBS-bitumen, aangezien er aan APP-membranen meer kunststof is toegevoegd, en kunststof is nu eenmaal uv-bestendiger.
Een tweecomponenten coating in een zinken goot is zeker aan te raden als de goot water opvangt van een met bitumen afgewerkt dak. Door de zogenaamde bitumencorrosie ontstaat corbolzuur en daar kan zink absoluut niet tegen Dan kan de goot binnen aanzienlijke tijd lekkage gaan veroorzaken.
Is het mogelijk om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking te leggen? Ja, dat is mogelijk. Het fijne aan bitumen is dat het een enorme kleefkracht heeft op andere materialen. Het is belangrijk om een ervaren specialist naar uw dak te laten kijken.
Bij een omgekeerd dak fungeert de dakbedekking, zoals bitumen, als waterdichte afdeklaag. Daarbovenop bevestigt u het isolatiemateriaal, zoals XPS. XPS is bijzonder vochtbestendig en daarom het enige materiaal dat geschikt is voor deze klus.