STAR staat voor: situatie, taak, actie en resultaat. Met behulp van de STAR methode kan je als sollicitant succesvol gedrag uit het verleden als voorspeller van toekomstig gedrag onderbouwen. Aan de afkorting Star wordt vaak nog een R voor reflectie toegevoegd.
STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als je de STARR-methode gebruikt, geef je antwoord op vragen over de situatie, taak, actie, het resultaat en de reflectie.
Stel, u vertelt tijdens uw sollicitatiegesprek waar u goed in bent. Dan kan een werkgever vragen waaruit dat blijkt. Met een voorbeeld laat u dan zien wie u bent en wat uw kwaliteiten zijn. Met de STARR-methode beschrijft u het voorbeeld in de 5 stappen: Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie.
De kern van de STARR methode is om op een gegronde manier de juiste kandidaat voor de functie te vinden. Het doel is om beter inzicht te krijgen in het gedrag en bepaalde prestaties te voorspellen. Dit wordt gedaan door in te zoomen op het gedrag en prestaties uit het verleden.
De volgende tips kunnen je helpen bij het reflecteren: Kies een concrete situatie en kijk terug op dat specifieke moment en jouw manier van handelen. Reflecteer regelmatig en 'rooster' tenminste één keer per week een reflectiemoment in liefst op een vast moment. Stel jezelf open vragen.
Zelfreflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Het draait bij reflectie altijd om jou.
Dit voorbeeld lijkt misschien een grote lap tekst, maar in werkelijkheid zal het hooguit 2 minuten duren. Let op: dit is een voorbeeld voor het sollicitatiegesprek. Je kunt de STARR-methode ook gebruiken voor een motivatiebrief.
De STARR-methode is van oorsprong afgeleid van het criteriumgericht interviewen, dat als beoordelingswijze wordt weergegeven (Admiraal-Hilgeman, 2009). Middels een functie-analyse van de werkzaamheden van de geïnterviewde wordt, voor de aanvang van het interview, bepaald wat critical incidents zijn (Flanagan, 1954).
Taak: Beschrijf de taken die in de situatie aan bod kwamen. Actie: Vertel over de verschillende acties die werden uitgevoerd om de taken te voltooien.
Wat is de kern van de Star Methode? De kern van de STARR-methode is dat het inzicht geeft in gedrag uit het verleden. En dat geeft een goede indicatie van hoe een kandidaat zich in de toekomst zal gedragen. Daarnaast voorkomt de STARR-methode dat kandidaten een te simpel antwoord geven op een sollicitatievraag.
De letters STARR staan voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Wanneer, bijvoorbeeld, zelfreflectie een doel van het gesprek is, dan kunnen de volgende vragen gesteld worden: Situatie: “Beschrijf een voorbeeld van een situatie waarin je een bepaalde competentie hebt laten zien.
Iemand die moeite heeft om zijn zelfbeeld overeen te laten stemmen met het beeld dat zijn omgeving van hem heeft, kan je zeker aanleren waar hem de crux zit. En hoe hij deze beelden beter op elkaar kan afstemmen. Dan begin je met hem uit te leggen dat mensen alleen maar je buitenkant zien.
Werken met metaforen
Door de vergelijking te leggen tussen bijvoorbeeld de uitdaging van de coachee en een quote van een beroemd persoon, een verhaal, weetje of persoonlijke anekdote, kun je op een krachtige manier zelfreflectie stimuleren. Een aantal voorbeelden: Iemand die bang is om fouten te maken.
Waarom is dat soms zo moeilijk? Wanneer je vrijuit reflecteert, is het heel makkelijk om net even te lief te zijn voor jezelf. Misschien komt er wel een kritische doorvraag-vraag bij je op, maar het is heel makkelijk om jezelf voor de gek te houden en de moeilijke vragen te ontwijken.
Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt. Je staat stil bij hoe je werkt door naar jezelf te kijken over een bepaalde periode. Je denkt daarbij na over de keuzes die je hebt gemaakt binnen je werk.
Reflectievragen om terug te blikken
Wat maakte dat het een succes was? Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je hiervoor ingezet? Wat heb je over jezelf geleerd? Op welk moment voelde je je het vrolijkst?
In een reflectieverslag laat je zien wat je van je ervaringen hebt geleerd en wat voor invloed dat heeft op je denken en handelen. Je bespreekt je sterke en zwakke eigenschappen en je eigen ontwikkeling. Voor veel opleidingen schrijf je regelmatig een reflectieverslag; meestal na een stage of voor een assessment.
een afspiegeling zijn van, spiegelen, terugkaatsen, terugstralen, weerkaatsen, weerschijnen, weerspiegelen. reflecteren (ww) : beraden, beschouwen, bespiegelen, bezinnen, filosoferen, mediteren, mijmeren, overdenken, overwegen, peinzen.