Een beetje peper en zout, een scheut olijfolie of een klontje boter doet al wonderen. Een klein beetje chilivlokken of verse basilicum ook. Tomatensaus kan ook lichtzuur zijn, dan kan een heel klein beetje suiker helpen.
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of gebruik de ultieme truc van redactrice Sofie en vervang de suiker door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Je kunt jouw pasta nóg lekkerder maken, door dit ook te doen. Begin met het heel zacht smoren van ui en knoflook (geef het gerust 10 minuten op heel laag vuur, in een lekkere plens olijfolie) en voeg kruiden als gedroogde oregano, venkelzaad of chilipeper toe voordat je de groente erbij doet.
Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
Een mengsel van mediterraanse kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano en knoflook met een rijke tomatensmaak. Perfect voor alle Italiaanse gerechten zoals spaghetti, pasta, pizza en salades.
Het zout in het water brengt je pasta namelijk op smaak. Dat kan écht het verschil maken tussen een flauw en een heerlijk pastagerecht. Je brengt niet enkel de pasta zélf op smaak, je doet dat bovendien al helemaal in het begin van het kookproces.
Het water waar je net de tagliatelle of de ravioli in hebt gekookt, is niks meer of minder dan heet water met een beetje zout en wat bloem. En dat is juist het geheim: een lepeltje van dat pastawater tilt je pastasaus naar een hoger niveau. De saus bindt een beetje, krijgt een beetje zout en vooral een hoop smeuïgheid.
Het klinkt misschien gek, maar een snufje suiker doet wonderen. Omdat tomaten van zichzelf al vrij zuur zijn, kan een beetje suiker (echt, maar een klein beetje is al voldoende) voor de perfecte balans zorgen.
Om je saus extra diepte te geven, blussen we de basis (dus nog voordat de tomaten erbij zijn) af met een scheutje wijn. Dit kan witte of rode wijn zijn, en de hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je portie saus. Een glaasje (ongeveer 200 milliliter) volstaat voor een pan saus voor vier personen.
Mengen. Combineer alle ingrediënten in een kleine kom (1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel uienpoeder, 2 eetlepels oregano, 3 eetlepels basilicum, 1 eetlepel rozemarijn, 1 theelepel tijm, rode pepervlokken naar smaak, en eventueel 1 snufje venkelzaad indien gebruikt).
Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet. Voeg vervolgens je andere ingrediënten toe, zoals verse of gepelde tomaten, overige groente en kruiden.
Tomatenpuree heeft een rauwe smaak, doordat er koolhydraten in zitten met lange ketens. Koken breekt die lange ketens af tot kortere, en die geven de puree een aangenamer smaak.
Pasta koken kun je het beste doen met zout. Zout zorgt ervoor dat je pasta smaakvoller wordt en dit komt je pastagerecht ten goede. Gebruik ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Voeg het zout aan het water toe zodra het water aan de kook is.
Olijfolie vormt een glad laagje om de pasta
Ja want de pasta plakt na het afgieten niet echt meer aan elkaar.
Tijdens het pasta koken kun je het beste geen deksel op de pan doen. Het deksel zorgt er vaak voor dat het water gaat schuimen en dat er water over de rand van de pan heen loopt. Ook heb je net kunnen lezen dat je de pasta goed in beweging moet houden, zonder deksel gaat dit natuurlijk ook een stuk makkelijker!
In plaats van naar het vertrouwde basilicum te grijpen, kun je eens rozemarijn in je gerechten gebruiken. Dit kruid is niet alleen een goede bron van ijzer en calcium, het bevat ook een bestanddeel dat kan helpen diabetes type 2 te voorkomen.
Ingrediënten. 31% tomaat, knoflook, 15% salie, peterselie, 9,4% basilicum, zwarte peper, cayennepeper, rozemarijn. Bevat geen toegevoegd zout.
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Spaghetti & linguine
Lange, dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguine gebruik je bij een dunne saus. Deze pasta kun je goed serveren bij een carbonara, fijne tomatensaus of bij een saus op basis van wijn voor bijvoorbeeld een pasta vongole.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.