“Eiken, lindes, essen en sommige esdoorns zijn geschikt voor verkoeling en doen het goed op droge plekken. Maar als ik een paar perfecte bomen opnoem, zou dat slecht zijn voor de biodiversiteit. Hoe meer soorten je plant, hoe meer je de risico's op ziekte en plagen spreidt”.
Wat zijn klimaatbomen? Klimaatbomen zijn een selectie bomen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden van de toekomst, denk maar aan de lange droogteperioden, de dagen van 40+°C en de natte winterperioden. Door deze bomen aan te planten hebben we gegarandeerd minder uitval van aanplantingen in de komende jaren.
Bomen kunnen niet schuilen. Zodra het voor hen te warm wordt, laten ze een deel van hun bladeren vallen zodat ze minder verdampen en niet omkomen van de dorst. Met name de bomen langs straten hebben het tijdens extreem warme dagen niet gemakkelijk. De zon brandt op de bovenkant van de bladeren.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Maar temperaturen boven de 40 graden kunnen echt maar weinig planten lang verdragen. Felle zon in combinatie met hitte is drama voor vruchtdragende planten zoals fruit en groente als courgette en paprika. Bladeren kunnen zichzelf immers koelen door water te verdampen, vruchten kunnen dat helaas niet.
Waterdamp in de atmosfeer en neerslag
Planten en hun omgeving zorgen voor evapotranspiratie: water dat transpireert uit de bladeren en verdampt uit het oppervlaktewater en de bodem. Waterdamp in de atmosfeer koelt de aarde niet alleen af als een natuurlijke airco, het veroorzaakt ook neerslag.
Bossen zijn in de zomer gemiddeld 2 graden koeler dan hun omgeving, maar dat verschil kan oplopen tot 10 graden tijdens hittegolven. In de winter zijn bossen dan weer gemiddeld 2 graden warmer, met uitschieters tot 12 graden.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Dennen (zwart, wit, rood, Ponderosa en Hispaniola) slaan van alle naaldbomen de meeste CO2 op. [3] Daarnaast hebben naaldbomen weinig bladuitval, en dus geen rotte bladeren. Dat scheelt weer CO2 uitstoot.
Ook voor een kleinere voortuin is een zuilvormige boom geschikt, omdat de meeste vormbomen niet heel groot worden; Leibomen: met groenblijvende of bladverliezende leibomen of leifruitbomen groeit er een mooi dicht scherm aan takken, dat een mooie binnenkomer is in de voortuin.
Pijpers-van Esch vertelt dat een grote boom de lucht over het algemeen met 2 à 3 graden kan afkoelen. "Maar omdat de boom ook schaduw werpt, verlaagt het de stralingstemperatuur ook. Dit is de warmte veroorzaakt door de straling van de zon én de warmte-uitstraling van oppervlakten in de omgeving.
Maar ze hebben ook nog een andere handige manier om af te koelen. Olifanten hebben hele grote oren. Daar lopen bloedvaten doorheen. En als ze met die oren flink gaan wapperen, koelen ze dus hun bloed af en worden ze dus lekker koel.
Varkens zweten niet, ze moeten hun warmte dus op andere manieren kwijt raken. Als ze het te warm hebben, gaan ze sneller ademen. Zeker als de hitte blijft aanhouden. Bij hittestress gaan de dieren mesten op de volle vloer en rollen ze zich in de uitwerpselen om zo wat verkoeling te vinden.
Cactussen en vetplanten zijn hele makkelijke planten die het goed doen bij verschillende temperaturen in huis. Mocht je vet- of cactusplanten op een plek beneden de 10 graden hebben staan, geef ze dan zo min mogelijk water.
Er is zelfs een kleinblijvende boom die jaarrond interessant is en maar weinig onderhoud nodig heeft: de Amelanchier lamarckii (krentenboompje). In de lente krijg je witte bloesem, in de zomer sierlijke groene blaadjes, bessen en een prachtige herfstverkleuring.
Lepelboom (Kalmia latifolia) Magnolia (Magnolia soulangeana) Parelbes (Pernettya mucronata) Rotsheide (Pieris japonica)