De opleiding duurt ongeveer 8 maanden. Op de school leert de hond zijn baasje veilig door het verkeer te leiden. Ook leert de hond bepaalde commando's om dingen aan te geven, bijvoorbeeld de krant. Ook leert de hond zijn baas een lege zitplaats aan te wijzen in bijvoorbeeld de trein.
De eerste officieel opgeleide blindengeleidehond was een Duitse herder. Nog altijd maakt dit ras een onderdeel uit van de honden die vandaag de dag worden opgeleid tot geleidehond.
Een windhond is een hondensoort die vooral bedoeld is voor de jacht of wordt gebruikt bij windhondenrennen. Uiterlijke kenmerken van een windhond zijn: Diepe borstkas, slank, gebouwd op snelheid en wendbaarheid.
De buldog, ook wel bullenbijter, is een type hond dat oorspronkelijk werd gefokt voor de strijd tegen stieren (bullen). Gevechten tussen honden en stieren waren vanaf de 16e eeuw tot in de eerste helft van de 19e eeuw populair in verschillende Europese landen, maar vooral in Engeland.
Als je een geleidehond aait, naar hem fluit, deze roept, lokt of eten probeert te geven, dan leid je de hond af van z'n geleidewerk, en de volle concentratie die hij voor z'n baasje heeft.
Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed. De opleidingskosten voor buddyhonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening.
De geleidehondenschool bepaalt in principe steeds wat er met een afgekeurde blindengeleidehond gaat gebeuren, maar dit doen ze wel steeds in overleg met het gezin of de gebruiker waar de hond op dat moment verblijft.
Het trainen van de honden kost geld. Veel geld. Een gemiddelde hulphond kost tussen de € 25.000 en € 40.000.
Wanneer de hond tussen de 14 en 17 maanden oud is krijgt hij een medische screening. Vervolgens begint de opleiding in het trainingscentrum van Hulphond Nederland. Wanneer de hond wordt ingezet voor therapie en coaching blijft de hond tot aan zijn pensioen bij het gastgezin.
Regelmatig zien we schattige puppy's die getraind worden om later een stoere politiehond te worden, maar wat gebeurt er met de honden als ze te oud worden voor het werk? „Eigenlijk heel simpel: ze gaan, net als hun menselijke collega's, met pensioen" schrijft de Amsterdamse politie op Facebook.
Hond met een missie
Een buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.
De opleiding duurt gemiddeld 20 tot 24 maanden, met een gemiddeld kostenplaatje van 20.000 euro. Gelet op het hoge kostenplaatje kunnen veel personen met een handicap maar een beroep doen op een assistentiehond als er een financiële tegemoetkoming is.
“Onze missie is om blinden en slechtzienden meer mobiliteit te geven. Het BCG bestaat sinds 1990 en vanuit Tongeren zijn we actief over héél België. We hebben momenteel 54 werkende geleidehonden. '
Wij adviseren u sowieso om eerst contact op te nemen met een gekwalificeerde hulphondenschool voordat u een hond gaat aanschaffen. Want lang niet elke hond is geschikt om hulphond te worden. Bovendien moeten eerst de financiën geregeld zijn voordat de opleiding van start kan gaan.
VN-verdrag
Dit verdrag bepaalt dat mensen met een beperking gelijke rechten hebben op het gebied van wonen, scholing, vervoer, werk, goederen en diensten. Personen die worden geassisteerd door een hulphond mogen niet meer worden geweigerd in openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen, theaters en winkels.
' De symptomen komen overeen met die van autismespectrumstoornissen bij mensen. De dieren gaan geen sociaal contact aan en maken geen oogcontact. 'Bij deze honden hebben we uitgesloten dat het angst is. Het interesseert ze gewoon niet.
Zo zijn er autisme hulphonden die de persoon kalmeert bij angst, druk geeft op het lichaam en voor afleiding zorgt . De belangrijkste taak is dat de autisme hulphond een gevoel van veiligheid geeft, op straat, thuis, op het werk of op school. Een hulphond is maatwerk.
Vooral de Golden Retriever en de Labrador Retriever (of kruisingen hiervan) zijn geschikt om in te zetten als autismegeleidehond. Deze honden hebben een zachtaardig en betrouwbaar karakter. Kinderen met autisme kunnen soms druk zijn en wat ruw met de hond spelen, het is belangrijk dat de hond hiermee om kan gaan.
Welke honden zijn geschikt? Golden retrievers, Labrador retrievers en kruisingen hiertussen zijn de meest ingezette rassen. Hun rustige en baasgerichte karakter maakt ze erg geschikt als PTSS-hond. Ze zijn intelligent en werken graag met mensen.
KNGF Geleidehonden werkt voornamelijk met 3 hondenrassen voor het opleiden van de beste hulphonden. Dat zijn de labrador retriever, de golden retriever en de Duitse herder.
Hulphond Nederland breidde in 2012 haar aanbod uit met dierondersteunde therapie voor jongeren, waarbij getrainde honden worden ingezet. Inmiddels worden jaarlijks vanuit 15 locaties in Nederland jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen geholpen, in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen.
De gemiddelde aanschafprijs van een K9 hond bedraagt ongeveer 4000 dollar en de prijs van een volledig getrainde hond ligt tussen de 8500 en 12.000 dollar. Verreweg de meest populaire K9 honden zijn wel de Duitse herder en de Mechelse herder.
Tijdens een werkdag brengen de honden de meeste tijd door in een kleine kennel (een hok achter tralies) achterin de auto. Ze rijden met hun geleider, die surveillancedienst heeft, rond in de regio. De honden gaan naar huis met hun geleiders. Daar zitten ze in een kennel in de tuin.