Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor hitte dan de meeste katten, dus hou hen zeker extra in de gaten. Heb je een langharige kat? Regelmatig borstelen en eventueel een kapbeurt zorgen voor extra verkoeling.
Katten en warmte
Het is niet voor niets zo dat ze vaak een lekker plekje zoeken op de verwarming of in de zon. Ze kunnen dan ook erg goed warmte verdragen, maar het kan voor katten soms ook tè warm zijn. Katten kunnen nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes.
Katten kunnen overtollige warmte alleen kwijt door hun voetzolen of door zich te wassen. Ze zweten niet of raken de warmte niet kwijt door te hijgen zoals mensen en honden. Met de warme dagen in het vooruitzicht is het goed om hier rekening mee te houden.
Bij moederloze kittens ligt de omgevingstemperatuur in de eerste week op 30-32 graden Celsius. Deze temperatuur kan geleidelijk verlaagd worden naar 24 graden in 4 weken. Bij kittens met een moederdier ligt de omgevingstemperatuur rond de 26 graden. De luchtvochtigheid dient rond de 55-60% te zijn.
De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38,0 en 39,0 graden. Als deze temperatuur stijgt, kan je oververhitting aan de volgende symptomen herkennen: ademen met open bek of bewegende neusvleugels, verminderde eetlust, braken en/of diarree, onrustig gedrag, kwijlen of zelfs een verminderd bewustzijn.
De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38 en 39 °C. Een kat kan heel hoge temperaturen verdragen, ze houden zelfs van extreme warmte! Omdat ze vrij ongevoelig zijn voor warmte, kan het wel eens te heet voor de vacht worden, waardoor deze gaat schroeien. De kat voelt dit niet.
Omdat katten alleen maar transpireren via hun voetzooltjes, hijgen ze om af te koelen. Al dat gehijg zorgt ervoor dat ze flink wat vocht verdampen, dus hou de drinkbak van je kat bij warm weer extra in het oog. Voorzie zowel binnen als buiten een bakje met water.
Symptomen van oververhitting bij katten
Katten die het te warm hebben, vertonen één of meerdere van deze symptomen: lusteloosheid (minder actief, veel slapen) verminderde eetlust. overgeven.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Kattenvoer pureren
De recepten voor kattenijsjes zijn vaak gebaseerd op het pureren van dat wat je kat lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld zijn favoriete natvoer pureren, vervolgens een beetje water of kattenmelk toevoegen tot het een zachte crème wordt, en vervolgens deze crème invriezen in een ijsblokjeshouder.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Als je kat te snel ademt, zou ze wel eens een probleem met haar longen kunnen hebben. Katten met vocht in de longen, meestal veroorzaakt door hartfalen of een longontsteking, ademen te snel, hoesten en hebben last van benauwdheid. Ze hebben behandeling met medicatie nodig.
Mijn kat heeft koude oren en koude pootjes
De temperatuur in hun lijfje wordt dus geregeld door de oren en via hun zooltjes. Daarom kunnen deze soms heel warm, of heel koud zijn. Wanneer je kat een ommetje heeft gemaakt in de winterkou, kan hij dus thuiskomen met erg koude oren.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Je kitten kan ermee vragen, klagen, protesteren of je vriendelijk groeten. Als je goed luistert en goed kijkt naar de situatie en haar gedrag, kun je erachter komen wat ze wil zeggen. Met miauwen kan je kitten overigens ook haar angst, pijn of verdriet uiten.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Symptomen, in oplopende graad: vaker en sneller ademhalen, onrust, snelle pols, kwijlen, zwaar hijgen, trillen, wankelen, niet meer kunnen of willen staan, bleke slijmvliezen door shock, blauwe of vuurrode tong, donkergekleurd of dieprood tandvlees, glazige ogen, apathie, toevallen, bewusteloosheid, coma.
Water-speeltjes
Vul een grote bak/kom met water en plant hier wat waterbestendige speeltjes in. Katten vinden vaak het vissen in het water erg leuk. Tevens verfrist dit direct de pootjes van jouw kat.
Katten kunnen niet zweten zoals mensen. In tegenstelling tot mensen hebben katten slechts weinig zweetklieren. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken.
Door te koud water te gebruiken kan het dier in shock raken. Geef daarnaast steeds kleine hoeveelheden water te drinken. Het is belangrijk dat het dier water tot zich neemt, maar forceer het niet. Zeker bij bewusteloze of erg lusteloze katten kan dit gevaarlijk zijn.
Uiteindelijk zal de kat gaan hijgen, niet om de warmte kwijt te raken maar omdat hij benauwd is, zakt door de poten zakken en raakt in shock. Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden (normaal tussen 38-39 graden) komt, kunnen organen beschadigd raken en de kat komt dan snel te overlijden.
Katten kunnen héél goed tegen extreme temperaturen, daar ze van nature savannedieren zijn. Hun 'thermoneutrale' temperatuur, de temperatuur waarop ze zich comfortabel voelen, ligt tussen de 30 en de 38 graden Celsius. Dit wil zeggen dat katten zich het lekkerste in hun vel voelen wanneer het warmer is dan anders.
Katten kunnen warmte goed verdragen, zelfs tot 35 graden Celsius, en ze passen zich makkelijk aan. Overdag gaan ze op zoek naar koele plaatsen, slapen ze meer en de activiteiten worden verplaatst naar de nacht. Zwerf- en buitenkatten hebben gelukkig volop de mogelijkheid hiertoe.