Het brein filtert de geluiden die we zelf maken. Het verklaart waarom je wel wakker wordt van een brandalarm en niet van je eigen gesnurk.
#6: Snurkers worden meestal niet wakker van hun eigen gesnurk. Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk.
Als u inademt, gaat de lucht door uw neus, keel en luchtpijp naar uw longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Als er in uw neus of keel minder ruimte is, gaat de lucht er sneller doorheen. Daardoor ontstaan snurkgeluiden.
Zuigtabletten, mond- en neusspray.
Deze middelen tegen snurken verzachten de keel, het gehemelte of de wanden van de neus waardoor je vrijer kan ademen en de trillingen tijdens het ademhalen verminderen. Wanneer je last hebt van overgewicht kan vermageren helpen om van het gesnurk verlost te zijn.
Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel.
Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd. Op hogere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel. De doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner.
Hard snurken wordt door veel mensen geaccepteerd als een blijvende, weliswaar onschuldige maar vervelende kwaal. Snurken kan echter wel degelijk een medische oorzaak hebben en duiden op een slaapaandoening. Een van de meest voorkomende aandoeningen is slaapapneu.
Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek aan de VUB.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
Om te kijken of u slaapapneu heeft, krijgt u een slaaponderzoek. Terwijl u slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang uw adem stopt. Dit onderzoek kan thuis of in het ziekenhuis.
Er kunnen ook factoren zijn die indirect tot snurken leiden. Snurken als gevolg van stress zou je als een psychische oorzaak van snurken kunnen bestempelen. Want stress leidt vaak tot meer drinken en/of roken. Wat weer snurken tot gevolg kan hebben.
Snurken voorkomen. Snurken is een veel voorkomend en vervelend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Snurken kan niet alleen zorgen voor oververmoeidheid en irritaties bij de partner maar ook een slaapapneu veroorzaken. Snurken is een lastig op te lossen probleem.
Voor de meeste mensen heeft snurken geen ernstige medische gevolgen. Snurkende mensen verstoren dan hooguit de nachtrust van hun partner. Maar als zij veel snurken én met horten en stoten ademhalen, zijn het vaak de partners die ontdekken dat de snurkers aan obstructieve slaapapneu lijden.
Slaapverlamming is een angstaanjagend fenomeen waarbij je tijdens de slaap enkele minuten helder wakker bent terwijl je niet kan bewegen en je ogen niet kan openen. Soms treden hallucinaties op. Slaapverlamming is geen ziekte en ook niet gevaarlijk.
Als u een grote tong of amandelen hebt, of overtollig gewicht rond de nek heeft, dan heeft u een hoger risico op snurken. Andere factoren die zorgen dat u snurkt, of harder snurkt, zijn vermoeidheid, overgewicht, zwangerschap, op de rug slapen, en het drinken van alcohol voor het slapen gaan.
Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en kan ernstige gevolgen hebben. Omdat uw lichaam chronisch oververmoeid is, neemt de kans op hart- en vaatziekten enorm toe. Als iemand is opgenomen na bijvoorbeeld een hartaanval, wordt hij niet voor niets op apneu gescreend.
Fysiek herstel behoort bij slaapapneu ook tot de mogelijkheden. Mensen met OSAS/CSAS hebben een afwijkend adempatroon. Door het drie fasetrainingsprogramma van de ademspecialist te doorlopen, treedt er fysiek en mentaal herstel in het lichaam op.
Tot 5 ademstops per uur is normaal, tussen 5 en 15/u is mild verhoogd en boven de 15 per uur is dusdanig verhoogd dat behandeling overwogen dient te worden. Elke ademstop kan gepaard gaan met een ontwaakreactie, waardoor patiënten geen goede diepe slaap hebben.
De huig sluit tijdens het doorslikken van eten/drinken de neus af. Op deze manier komt er geen eten de neus in. Haal je de huig helemaal weg, dan komt er eten de neus in. Soms wordt wel eens een stukje van de huig weggehaald bij ernstig snurken, maar dat is een zeer dubieuze methode.
De techniekkosten variëren tussen de €295,- tot €595,- afhankelijk van de garantieperiode en het type beugel. Een afspraak maken over anti-snurkbeugel mogelijkheden kan telefonisch of via het contact formulier. De snurkbeugel wordt doorgaans deels vergoed afhankelijk van je type aanvullende tandartsverzekering.
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. De medische term hiervoor is uvulo-palato-pharyngo-plastiek, ofwel UPPP. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat.
Snurken heeft verschillende oorzaken: Het snurkgeluid kan worden veroorzaakt door het trillen van de huig (het kegelvormige uitsteekseltje van het zachte gehemelte aan de ingang van de keel) en het zachte gehemelte zelf tijdens de inademing.
De meeste mensen kunnen er niks aan doen dat ze snurken. De vernauwing van de neusholte is namelijk vaak erfelijk bepaald. Bij ongeveer 70% van de snurkers is sprake van genetische aanleg.
Een vernauwing in de luchtweg of neusholte zorgt ervoor dat u snurkt en/of de diagnose slaapapneu krijgt. Een operatie om deze vernauwing weg te nemen, kan een oplossing zijn.
Eén op de tien volwassenen snurkt. Dit is hinderlijk voor de omgeving, maar heeft verder geen nadelige lichamelijke gevolgen. Dit kan wel het geval zijn als er sprake is van snurken met ademstops (apneus). Men verstaat hieronder een ademstilstand van tien seconden of meer tijdens de slaap.