Licht maakt deel uit van de goddelijke omgeving, zo komt dat in het zogenaamde tweede scheppingsverhaal in Johannes 1 naar voren (1:7-9; vgl. 1 Tim. 6:16). Daarom ligt het voor de hand dat men in de bijbelse tradities en de latere christelijke tradities licht als symbool van liefde, goedheid, heil en geluk gaat zien.
Apollo was een veelzijdige god, niet alleen van de zon en het licht, maar ook van de herders, met hun kuddes, de waarheid, het goede, het schone, de (dicht)kunst, de muziek, de cultuur, de profetie, medicijnen, de genezing en het recht. Hij zorgde voor orde en rust en hield de rechtspraak in de hand.
Apollo – in de Griekse mythologie eigenlijk Apollon geheten – is de god van de zon, muziek, geneeskunde, poëzie en schone kunsten. De god werd geboren uit Zeus en Leto (godin van de duistere nachten). Hij behoort tot de Olympische goden die de berg Olympus als hun woonplaats hebben.
Ares was de god van de oorlog en het geweld. Hij was een zoon van Zeus en Hera. Bijna altijd was hij op stap met Eris, zijn zus en godin van de tweedracht.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Mars was de Romeinse god van de oorlog, maar had daarnaast ook nog enkele vruchtbaarheidsfuncties. Hij was bekend bij alle Italische volkeren.
Selene (Oudgrieks: Σελήνη) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de maangodin en een zuster van Eos en Helios. Ze wordt vaak vereenzelvigd met Artemis, de eeuwige maagd, omdat de maan volgens de Grieken een vrouwelijk en maagdelijk symbool was.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Ra (ook vermeld als Re) is de zonnegod van het oude Egypte. Hij is een van de oudste goden in het Egyptische pantheon en werd later samengevoegd met anderen zoals Horus en werd Ra-Horakhty (de ochtendzon), Amon (als middagzon) en Atum (de avondzon) geassocieerd met de eerste leven-schenkende energie.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Danaë (mythologie) - Wikipedia.
De Olympus is met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland. In de Griekse mythologie komt de berg veelvuldig voor. De berg wordt namelijk bewoond door de twaalf Olympische goden, de Olympiërs.
Licht en donker, dag en nacht staan symbool voor leven en dood, voor het goddelijke en het kwade. In het christen- en jodendom heeft het aansteken van een kaars nog steeds een religieuze betekenis. Zoals de paaskaars, symbool van Gods liefde. Of het joodse Chanoeka, het feest van de lichtjes.
7:16). c.In de ogen van de bijbelschrijvers is de zon een schepping van Israëls God. Genesis 1:14-19 laat overduidelijk weten dat de hemellichamen door God zijn gemaakt. Zon en maan worden voorgesteld als grote lichten, als lampen die de Schepper aan het firmament ophangt.
`Meester, wat is het grootste gebod in de wet?' Jezus zei hem: `U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Anubis (Grieks: Ἄνουβις; Egyptisch: ı͗npw) is een god in de Egyptische mythologie. Hij werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen vernietiging.
Anubis. God van de zielen en de doden. Taken: Zorgen voor een goede balseming en eeuwig leven.
Chang'e (taiyin xingjun/太阴星君) is een taoïstische godin van de Maan. Eveneens onsterfelijke Wu Gang, een man, op de maan levend. Varuna in de Hindoeïstische mythologie (secundaire associatie) De Grote Moedergodin, de belangrijkste godin die de gelovigen in wicca vereren, wordt gerepresenteerd door de maan.
In de Griekse mythologie was Poseidon een zoon van de Titanen (reuzen) Kronos en Rheia en de broer van oppergod Zeus. Poseidon (Neptunus bij de Romeinen) had een drietand als attribuut. Hiermee kon de onstuimige god water in beroering brengen en rotsen doen splijten.
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er "officieel" nog maar acht planeten rond de zon.
In de Griekse mythologie zijn Hera (de Griekse tegenhanger van Juno) en oppergod Zeus (Jupiter) namelijk ook getrouwd.