Om Israël in te mogen reizen, moet je binnen 48 uur voor vertrek een online registratieformulier invullen. Deze geeft aan of je goedkeuring hebt om Israël in te reizen en moet je bij vertrek kunnen laten zien. Daarnaast dien je een ziektekostenverzekering te hebben die alle kosten rondom COVID-19 dekt.
De veiligheidssituatie in Israël is erg onvoorspelbaar en kan ieder moment verder verslechteren. Reis niet naar de rode gebieden: de grensstrook rondom Gaza, de grensgebieden tussen Israël en Libanon, Syrië en Egypte en de Golan.
Israël is veelal een modern land. Het is algemeen geen probleem om korte broeken, T-shirts, jurkjes en rokjes als toerist te dragen. Wel zijn er gebieden en heilige plekken waar je je aan moet passen.
Israëlische gemeenschappen in de buurt van de Libanese grens en van Gaza zijn geëvacueerd. Het noordelijke deel van Gaza is ook grotendeels geëvacueerd. Daarom worden alle niet-essentiële reizen naar de regio (Israël, Jeruzalem, het Palestijns Gebied) sterk afgeraden.
Israël is verreweg het duurste land van het Midden-Oosten, maar het leven is niet veel duurder dan in Nederland. De prijzen in toeristische gebieden liggen een stuk hoger dan in de rest van het land.
Met je pinpas kan je bij de meeste geldautomaten gewoon pinnen in Israël. Vergeet overigens niet je bankpas op het juiste werelddeel in te stellen. In de grote steden zijn voldoende pinautomaten te vinden, maar daarbuiten vind je er een stuk minder.
In Israël kost een flesje water 7 sjekel, een cappuccino 13 sjekel, buskaartje 6 sjekel en een simpele maaltijd 65 sjekel. Dit zijn indicaties van prijzen die je kunt verwachten tijdens je vakantie.
De Hamas-aanval in Israël in 2023 was een gecoördineerde verrassingsaanval door de militante beweging Hamas vanuit de Gazastrook op Israël, onder de naam Operatie Al-Aqsa-storm. Het markeerde de start van de oorlog tussen Hamas en Israël die de voortzetting is van het al jaren durende Israëlisch-Palestijns conflict.
Over het algemeen is het veilig om in Israël te reizen. In Judea en Samaria (de Westoever/Westbank) zijn er bepaalde gebieden waar men niet met een huurauto naar binnen kan, zoals bijv. Bethlehem en Jericho. Israëliërs kunnen deze gebieden niet in.
Paspoort en visa voor Israël
Voor een bezoek aan Israël hebt u een visum nodig.
Fooien. Obers verwachten een fooi van 10-15% (ook al laat de service vaak te wensen over).
In Israël is het mogelijk om het water uit de kraan te drinken, echter is het wel iets minder schoon dan in Nederland en bevat het water meer chloor. Hierdoor raden wij aan om water uit flessen te drinken om ziekten op vakantie te voorkomen.
Israël is een uniek en zeer veelzijdig vakantieland. Het is het land van woestijnen en besneeuwde bergtoppen; van het laagste punt op aarde, de Dode Zee, en de groene hoogvlakte van de Golan; een land met een ongekende en indrukwekkende geschiedenis, zowel oud als 'nieuw'.
Reis niet naar Gaza of de Westelijke Jordaanoever. Het is te gevaarlijk om naar Gaza of de Westelijke Jordaanoever te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
De grootste luchthaven van Israël is Ben Gurion Airport, de internationale luchthaven van Tel-Aviv. Er gaan rechtstreekse lijnvluchten van Amsterdam naar Tel-Aviv. Rechtstreeks bedraagt de vluchtduur zo'n 4,5 - 5 uur.
Een vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv duurt ongeveer 04:35 uur.
Israel is een bijzonder veelzijdig land; naast heilige plaatsen en oude cultuursteden, is de natuur in Israel zeer verrassend en zijn er veel mooie gebieden te combineren tot een bijzondere vakantie. Zo kan je mooie stranden en mystieke woestijnen in één rondreis in Israël combineren.
Een vakantie naar Israël is een reis van ontdekkingen. Van eindeloze woestijnen tot de prachtige onderwaterwereld. Maak kennis met een ongekende en indrukwekkende geschiedenis. Bijbelse plaatsen, smalle straatjes met oude ambachten en moderne badplaatsen aan de azuur blauwe Middellandse Zee en de Rode Zee.
Betlehem, in het Hebreeuws Beit Lechem, betekent 'Broodhuis', waarschijnlijk verwijzend naar de vruchtbare grond. De stad ligt vlakbij Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever in het huidige Palestina. Betlehem speelt een belangrijke rol in de Bijbel.
Armoede is op z'n ergst als je er niet zeker van bent dat er iedere dag voldoende eten is, als er voedselonzekerheid is. In Israël geldt dit voor 633.000 huishoudens, waarvan 292.000 gezinnen zelfs in ernstige voedselonzekerheid leven.
Volgens de onderzoekers is de gestegen koers van de Israëlische sjekel de boosdoener. Zoals de koers van de Zwitserse frank dat land duurder maakt dan andere Alpenlanden, maakt de opmars van de sjekel Israël duurder. In Tel Aviv zijn verder de kosten voor boodschappen en transport gestegen.
Kibboetsen zijn leefgemeenschappen waarin voornamelijk Joden leven, het is een soort dorp en bedrijf tegelijk. De meeste zijn gespecialiseerd in landbouw en liggen dan ook in mooie, uitgestrekte natuurgebieden. In de kibboetsen werken alle inwoners, de Kibbutsnitz, samen in het bedrijf, het is van hen allemaal.
Het Israëlische ontbijt is een zuivelmaaltijd met diverse soorten kaas. Vis wordt echter als parwe (neutraal) beschouwd en is toegestaan bij een zuivelmaaltijd. Haring, sardines en zalm zijn veelvoorkomende onderdelen van het Israëlisch ontbijt. Daarnaast zijn ook eigerechten populair.
Niet weg te denken uit de Israëlische keuken is humus, dat met pitabroodjes wordt geserveerd.Ook falafel, gefrituurde kikkererwtenballetjes, worden veel gegeten. Na kunt u vers fruit krijgen, een kop koffie of, wanneer u niet-koosjer eet, pudding, ijs of yoghurt. Bij het eten kunt u wijn of bier drinken.
Eten & drinken.
Eten in Israël kan net zo duur zijn als je zelf wilt. Bij lokale restaurantjes kun je in Jeruzalem voor €8-10 heerlijk eten, buiten Jeruzalem liggen de prijzen een stukje lager. Pas wel op met wijn, want die is echt superduur. Zelfs een glas lokale wijn kost je al snel €4-5 per glas.