? Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn. Deze uren worden opgeteld bij de vakantie-uren waarop de werknemer al recht heeft volgens artikel 50.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
In de sociale sector, de zorgsector en de non-profitsector komen er met de leeftijd extra verlofdagen bij. Deze zogenaamde 'rimpeldagen' kwamen er eind jaren '90 na grootschalige protesten over de arbeidsomstandigheden in de zorgsector.
Alleen werknemers die op 31 december 2021 61 jaar of ouder zijn en vanaf 31 december 2015 onafgebroken in de sector werken hebben recht op seniorendagen (minimaal 12 en maximaal 15, afhankelijk van de leeftijd).
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.
Seniorendagen, leeftijdsdagen of ouwelullendagen? Seniorendagen, ouderendagen, seniorenverlof, leeftijdsdagen of ouwelullendagen. In sommige cao's en beroepen gelden speciale afspraken en regels voor werknemers die 50 jaar of ouder zijn. Je krijgt extra vrije dagen bijvoorbeeld.
De regeling van de seniorvakantie voorziet dat de werknemer van 50 jaar of ouder die voldoet aan de onderstaande voorwaarden, seniorvakantie kan nemen ter aanvulling van het onvolledige aantal dagen betaalde vakantie (zodat de totale vakantieperiode 4 weken kan duren).
Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand. Schrijf je hier in voor de virtuele jobbeurs 'Werken in de zorg'.
Voor de seniorvakantiedagen krijgt u een uitkering die betaald wordt door de werkloosheidsverzekering. Die uitkering bedraagt 65% van uw brutoloon op het moment dat u de eerste vakantiedag opneemt. Dat brutoloon is begrensd op 2.782,26 euro (geïndexeerd bedrag 2023).
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen.
Meedoen aan de seniorenregeling 60-jarigen betekent dat je vanaf de 1e van de maand na je 60e verjaardag er voor kunt kiezen 20% minder te werken. Door het aanpassen van je rooster is het in de meeste gevallen zo dat je dan een dag minder kunt gaan werken.
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
Sinds 1 januari 2022 is de regeling voor werknemers van 61,5 jaar en ouder versoepeld. De 80/90/100-regeling staat in artikel 16 van de CAO Afbouw inzake de bedrijfstafeigen regelingen.
Het behelst een combinatie van energie en motivatie. Werken aan vitaliteit is een verantwoordelijkheid van u en uw werkgever. Daarom kunt u als u minimaal zeven jaar in dienst bent, eens in de zeven jaar, twee maanden aaneengesloten vitaliteitsverlof aanvragen om op deze manier te werken aan uw vitaliteit.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot werken voor 08.00 uur of na 18.00 uur en in het weekend. 2. Op verzoek van de werknemer van 60 jaar of ouder wordt de arbeidsduur per dag vastgesteld op maximaal 7,5 uur.
LEEFTIJDSVERLOF
Deze maatregel wordt verlengd voor 2019. Vanaf 1 januari 2020 wordt het leeftijdsverlof uitgebreid: De leeftijd wordt verlaagd en je hebt jaarlijks recht op 1 dag extra verlof vanaf het kalenderjaar waarin je de leeftijd van 55 jaar bereikt.
De bedienden met 10 jaar anciënniteit bij de huidige werkgever, hebben recht op: een extra dag op 55 jaar; 6 eindeloopbaandagen per kalenderjaar op 59 jaar.
Een werknemer met een contract van onbepaalde duur heeft recht op 15 VAP-dagen, ongeacht hun functie. Wanneer een werknemer met een contract van onbepaalde duur, werkt met een flexibel uurrooster, zal deze werknemer recht hebben op 20 VAP-dagen. Belangrijk: Het Tewerkstellingsfonds betaalt maximaal 15 VAP-dagen uit.
In het geval van een volledige werkweek van 40 uur heb je recht op 160 uur vakantie. Dit zijn omgerekend 20 vakantiedagen per jaar. Alle extra vakantiedagen boven op dit wettelijke aantal, noemen we de bovenwettelijke vakantiedagen. Een werkgever bepaalt in overleg met zijn medewerkers hoeveel dit er zijn.
Volgens deze cao heeft een werknemer recht op 5 bovenwettelijke vakantiedagen per jaar. Dat is 0,0192 uur per gewerkt uur. Als je werknemer fulltime werkt zijn het 38 vakantie-uren op jaarbasis.
Volgens de (Europese) wetgeving heeft iedere werknemer recht op minstens 4 weken betaalde vakantie ook al heeft de werknemer geen volledig jaar gewerkt. Werknemers die geen of onvoldoende vakantierechten hebben opgebouwd, kunnen aan de werkgever Europese vakantie (ook aanvullende vakantie genoemd) vragen.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
Wat zijn redenen voor bijzonder verlof? Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen (bijzonder verlof school).
Opname vakantiedagen
Tijdens zijn vakantie heeft de werknemer geen re-integratieverplichtingen. Als werkgever mag u de opgenomen vakantiedagen afboeken. Is uw werknemer volledig arbeidsongeschikt en niet in staat om van zijn vakantie te genieten? Dan kunt u hem niet verplichten tot het opnemen van vakantiedagen.