Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano.
Van tapas hapjes zoals patatas bravas, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en garnalen met knoflook tot aan gazpacho en paella! Maar ook lokale Spaanse gerechten zoals salmojero en tumbet vind je hier. En vergeet de churros als toetje niet.
Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij. Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Veel winkels en bedrijven zijn tijdens de siësta van 14:00 tot 17:00 uur gesloten. Restaurants en cafés sluiten vaak wat later voor hun siësta, van 16:00 tot 20:00 uur. Heeft jouw vakantieadresje een receptie? Dan kan het zomaar zijn dat deze tijdens de middaguren gesloten is.
Lekker om bij de tapas te drinken is Spaans bier, vermout, sangria, witte en rode wijn, maar ook de speciale Spaanse wijnen zijn een goede keuze, zoals de Spaanse droge sherry en manzanillas. Een glas lekkere cava is ook zeker een aanrader om te drinken bij een lekkere tapas.
Stierenvechten, flamenco, siesta, tapas, paella en sangría. Wie kent ze niet. Je hoeft geen Spanjekenner te zijn om het land Spanje te koppelen aan de eerder genoemde stereotypische gewoontes van Spanje.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Na dit lekkere feestmaal gaan de Spanjaarden met gevulde buiken de laatste uren van de werkdag tegemoet. In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
De beste tapas worden vaak staand tussen de mensenmassa aan een rokerige bar geserveerd. Regel nummer één is om er tussen te komen - raak niet geïntimideerd door de mensenmassa aan de bar, allemaal wachtend om een bestelling te plaatsen. Laat weten dat u er bent en laat het personeel aan de bar weten wat u wilt.
Je kunt iedere ronde twee gerechtjes per persoon bestellen. Je kunt Avondvullend Bourgondisch Genieten voor €33,80. Bij 't Zusje Overdag geniet je voor €7,20 per rondje.
Hele smaakvolle Andalusische tapas, zoals 'calamares' (inktvisringen in een deeglaagje), 'croquetas' (huisgemaakte Spaanse kroketjes) en 'puntilla' (kleine gefrituurde inktvisjes). Natuurlijk mag je een Andalusische taberna niet verlaten zonder 'gazpacho' (koude Andalusische tomatensoep). Veel plezier!
In Spanje werd later, op 28 december 1992 en op advies van Europa, de Spaanse btw of iva (impuesto sobre el valor añadido) ingevoerd. Op Tenerife betaal je geen belasting op de toegevoegde waarde, hier wordt IGIC (impuesto general indirecto canario) of gewoon een Canarische taks.
Betaalt u btw in Spanje, dan ziet u dat aan de term IVA (voluit geschreven Impuesto sobre el Valor Aňandido) op uw factuur en/of bon. Het percentage dat erbij vermeld staat is 21% (hoog tarief), 10% of 4% (laag tarief).
Als je al fooi (propina in het Spaans) wilt geven in Spanje, wat is dan de norm en wat wordt als normaal gezien.
De lunch tussen 14.00 en 16.00 uur is voor de Spanjaarden de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan de avondmaaltijd (Cena).
Het brood in Spanje
Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en volkorenbrood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).