Geef je kind na een dag school eerst de tijd om te ontprikkelen: trampoline springen, lezen, tv kijken, buitenspelen, gewoon even niets of een dikke knuffel. Vaak zijn we geneigd meteen heel veel vragen te stellen. Laat hem/haar eerst even met rust. Bijt op je tong en bewaar je vragen voor later.
Zorg voor voldoende rustmomenten op een dag
Om overprikkeling te voorkomen helpt preventief rust nemen ook. Dus weet je dat je kind naar een plek of activiteit gaat met veel prikkels? Rust dan van te voren even. En zorg voor voldoende afwisseling tussen drukke en ontspannende activiteiten.
Signalen van overprikkeling:
Je kind reageert sterk op prikkels waarop andere kinderen nauwelijks reageren. Je kind huilt snel en raakt makkelijk overstuur. Je kind slaapt moeilijk in en/of wordt 's nachts makkelijk wakker. Je kind is overdag vermoeid.
Wat helpt bij Prikkelverwerking
De meeste hoog gevoelige kinderen hebben erg veel baat bij een verzwaringsknuffel, verzwaringskussen. Daarmee kunnen ze op een prikkelrijke dag heerlijk op de bank mee tot rust komen. Maar ook schommelen of springen op de trampoline is een effectieve manier om prikkels te verwerken.
Hoogsensitieve kinderen zijn geneigd om veel te reflecteren, hebben vaak een goed geheugen en een ruime woordenschat. Ook kenmerkend zijn hun diepzinnige vragen en hun sterke afkeer van oefenen en herhalen (Aron, 2002). Hooggevoelige leerlingen kunnen overweldigd raken doordat ze alle prikkels uit de omgeving oppikken.
Dit kan zijn knutselen, lezen, schrijven, dansen, zingen, maar net wat bij jou past. Zorg dat anderen je even met rust laten, zodat jij jezelf kunt zijn op een plekje dat helemaal van jou is. De hele dag in een klas zitten bij allemaal verschillende kinderen en misschien ook wel verschillende leerkrachten.
Langdurig overprikkeld
Een teveel daarvan kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, depressie, burn-out, angststoornissen, hartklachten en maag- en darmklachten. Langdurige overprikkeling kan klachten waar je last van hebt verergeren waardoor je steeds minder goed functioneert in het dagelijks leven.
Voor sommige mensen houden de gevolgen van overprikkeling uren tot dagen aan. Ook is er groep mensen die dagen tot weken ernstige klachten blijft houden, met uitschieters van zelf jaren.
Vanaf zijn 7e verjaardag wordt je kind voorzichtiger en rustiger. Hij krijgt meer controle over zijn lichaam en denkt meer na voordat hij iets doet. En hij leert ook om meer geduld te hebben. Meisjes zijn hierin trouwens iets sneller dan jongens.
Bied structuur
Kinderen die hooggevoelig zijn houden van duidelijkheid. Ze weten graag waar ze aan toe zijn. Houd zoveel mogelijk vast aan een vaste dagindeling, want dit geeft rust voor je kind. Probeer ook in weekenden en in vakanties zoveel mogelijk de vaste structuur, die je kind gewend is, te volgen.
Kalmeer je kind
Het is dus belangrijk om dit gedeelte te kalmeren. Dit doe je door je kind te knuffelen, te zingen, neuriën of wat bij jou kindje werkt om het rustig te krijgen. Het is jouw doel om je kind aan te leren dat hij/zij negatieve en heftige emoties kan ervaren zonder dat anderen daaronder hoeven te leiden.
Laat je kind bijvoorbeeld regelmatig buitenspelen of meer met andere kinderen spelen. Misschien heeft je kind juist behoefte aan rust. Rust en regelmaat kunnen helpen bij druk gedrag. Sommige kinderen hebben een rustige speelplek nodig met weinig rommel en geluid.
Stress-, burn-out- en spanningsklachten bij kinderen en jongeren (pubers) kunnen zich op de volgende manieren uiten: Lichamelijke problemen: buik- of hoofdpijn, misselijk (soms met overgeven), slaapproblemen, vermoeidheid, onrustig voelen, hartkloppingen, sneller vatbaar zijn voor verkoudheid.
Het vuur-kind
Vuurkinderen herken je aan hun enthousiasme en gedrevenheid. Het zijn doelgerichte doorzetters. Ze hebben veel behoefte aan lichamelijk contact en knuffelen graag. Onder spanning zijn ze ongeduldig, onbuigzaam en zelfs agressief.
Tijdens het doorlezen van het boek over HSP had ik vaak de neiging om in de tekst 'autistisch' te lezen, in plaats van 'hooggevoelig'. Groot verschil is wel, dat autisme hoort binnen de officieel (door psychologen) erkende aandoeningen en HSP niet. HSP wordt vooral binnen het alternatieve circuit erkend en behandeld.
Liever aan de zijlijn De meeste hoogsensitieve kinderen staan liever aan de zijlijn dan dat zij het middelpunt van de aandacht zijn. Liever geen zware straffen Hoogsensitieve kinderen reageren vaak veel beter op vriendelijke terechtwijzingen, dan op felle straffen. Hiervan leren zij veel beter dan van een harde aanpak.
Kenmerken van hoogsensitief zijn
Als je hoogsensitief bent, verwerk je informatie op een andere manier dan mensen die dat niet zijn. Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt. Je bent hierdoor gevoelig voor fysieke sensaties, zoals licht, geluid, smaak en geur.
Bij kinderen met autisme verloopt de zintuiglijke ontwikkeling anders, waardoor er problemen met prikkelverwerking ontstaan. Zij zijn bijvoorbeeld overgevoelig of juist ondergevoelig voor bepaalde prikkels. Overgevoeligheid voor prikkels komt vaker voor dan ondergevoeligheid.
Emotionele overprikkeling: Dat houdt in dat emoties veel te heftig binnen komen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat huilen als je heel erg moe bent, kan er sprake zijn van emotionele overprikkeling. Of emotioneel wordt bij het inleven of meeleven met een ander.