TemperatuurDe ideale temperatuur is constant 12°C. De factor 'constant' is zeer belangrijk. Beter altijd 17°C dan een kelder waarin de temperatuur jaarlijks schommelt tussen 8°C en 19°C. Deze schommelingen doen de druk in de fles stijgen en zal de kurk beschadigen.
In een goede wijnkelder mag de temperatuur niet te veel schommelen en de temperatuur mag er niet onder de 6 °C en boven de 25 °C komen. Het meest ideaal is een constante temperatuur van ca.14 °C.
De ideale temperatuur voor het bewaren van wijn is 12°C tot 14°C (55°F tot 57°F) met een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 60%.
Als de temperatuur te hoog is, kan de wijn snel verouderen en bederven. Als de temperatuur te laag is, kan de wijn bevriezen en kunnen de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert. Een vochtigheidsgraad tussen 60% en 80% is ideaal voor het bewaren van wijn.
We kunnen het wel iets ruimer stellen. De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden.
Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden. Een halfdroge en frisse witte wijn zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bij voorkeur tussen 7 en 9 graden.
Het korte antwoord is ja, ze zullen prima zijn . Maar … zorg ervoor dat de flessen niet in direct zonlicht worden bewaard. Je kunt ze het beste in een kast of in een doos bewaren, waar ze niet worden verstoord of aan licht worden blootgesteld.
Slecht bewaarde wijnen behouden mogelijk niet hun oorspronkelijke frisheid en zullen zich waarschijnlijk sneller en minder voorspelbaar ontwikkelen dan flessen die een constant, gestaag rijpingsproces hebben ondergaan in een temperatuurgecontroleerde kelder of wijnkast. Wijn is bijzonder kwetsbaar voor temperatuurschommelingen.
Ongeschikt warme of koude temperaturen zijn een zekere manier om wijn te bederven . Over het algemeen is de ideale temperatuur voor lange- of kortetermijnopslag van wijn ongeveer 55ºF (13ºC), maar dit kan per wijn verschillen.
Het aroma en de smaak van rode wijn komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius. Wij adviseren u de wijn zelf nog iets koeler te bewaren en te serveren, op een temperatuur van 16 - 17 graden Celsius, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnklimaatkast komt.
Overschrijd de 60 graden Fahrenheit maximaal niet . Voor blushwijnen zoals Rosé is 50-55 graden Fahrenheit de beste keuze, idealiter aan de koudere kant. Over het algemeen is de beste temperatuur voor rode wijn om te bewaren lager dan kamertemperatuur, waarbij volle variëteiten maximaal aan de warmere kant daarvan worden bewaard.
De juiste bewaartemperatuur
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Temperaturen boven de 70 graden gedurende een aanzienlijke tijd kunnen de smaak van wijn permanent aantasten. Boven de 80 graden of zo begint u letterlijk de wijn te koken. Hitteschade aan wijn smaakt onaangenaam zuur en jammig... een beetje als ingeblikte pruimen.
De ideale bewaartemperatuur voor wijn is 12 – 15 °C (55 – 59 °F) en een luchtvochtigheid van 55 – 75%.
Wat is Juiste temperatuur voor wijn te serveren | Keldertemperatuur is rond de 12 graden. Wat is de goede temperatuur voor wijn te serveren.
Het enige wat u hoeft te doen is een geventileerde plaats in uw huis te vinden die de wijn zoveel mogelijk beschermt tegen licht, droogte, temperatuurschommelingen en trillingen. Dit kan een plaats in een garage zijn, een kelder of kelder, een ongebruikte kamer, een opslagruimte, etc.
Voor een kleine collectie met een beperkt budget is het het makkelijkst om de wijnflessen ondersteboven te houden en ze in de kist te bewaren , bij voorkeur in een kelder of in een kast waar de kist niet wordt verstoord. Wijn bewaart u het beste bij een temperatuur tussen de 7 en 18 °C (45 en 64 °F), waarbij eventuele temperatuurschommelingen geleidelijk verlopen.
Ongeacht de wijn- of druivensoort, wijn moet dat zijn nooit onder 0 graden Celsius bewaard, aangezien de wijn hierdoor kan bevriezen. Ook een temperatuur boven de 20 graden Celsius is schadelijk voor de wijn.
Alle wortelkelders hebben isolatie nodig om bevriezing te voorkomen; en ventilatie voor luchtcirculatie en temperatuurregeling. Veel huizen hebben andere plekken die koel zijn in de winter.
Volgens ANDREW JEFFORD is een kelder de perfecte plek om een wijncollectie te bewaren, zolang het er maar droog en koel is.
Dat gezegd hebbende, een kelder kan bijna overal in huis gebouwd worden, zolang het maar volgens de specificaties gebouwd wordt, inclusief goede klimaatbeheersing en isolatie . Dus als u uw zinnen gezet heeft op een ondergrondse kelder, wanhoop dan niet... maar praat wel met een expert tijdens de planningsfase.
De ideale bewaartemperatuur ligt daarom ongeveer tussen de 58 en 65 graden Fahrenheit , maar niet hoger dan 70 graden. Als het gaat om ongeopende rode wijn, blijft veel van de smaak en het aroma in de fles achter dankzij de traditionele kurk- en sluitmethode.
De exacte bewaartemperatuur is minder belangrijk, zolang het maar constant is. De ideale bewaartemperatuur als je wijn vele jaren wilt bewaren is 10 – 12 graden Celsius. Dat geldt zowel voor witte- als voor rode wijn. Maar ook bij iets hogere temperatuur kan je wijnen uitstekend laten rijpen.
Zoek de koelste plek waar de temperaturen niet dramatisch fluctueren gedurende het jaar. Wijn mag niet boven de 75 graden worden bewaard . Daarom zijn uw garage, kruipruimte en autokofferbak geen goede plekken om wijn te bewaren.