Hartig beleg Minder zoute kaassoorten zijn: Emmentaler, Gruyere, Kernhemse, Maaslander, Westlite 30+, Monchou, Hüttenkäse, kwark, kruidenkwark zonder zout. Sterk gezouten vleeswaren: bacon, rauwe ham, rookvlees, rookworst e.d.
Ander broodbeleg
kipkerrie-, eier- of vleessalade) en sandwichspread bevatten meer zout. Groenten en fruit bevatten nauwelijks natrium en zijn daarom zeer geschikt als broodbelegging. Ook in combinatie met kaas of vleeswaar kunnen ze uw brood extra smaak geven.
Vermijd zoveel mogelijk sterk gezouten vleeswaren, zoals rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en andere gezouten speksoorten, theeworst, salami en corned beef. Vleeswaren met minder zout zijn: fricandeau, gekookte lever, kalkoenfilet, kipfilet, rollade, rosbief en tong.
Het gebruik van zout verminderen
Gebruik verse, onbewerkte producten. Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis.
Al met al is zoutloze kaas een gezonde optie voor kaasliefhebbers die een zoutbeperkt dieet volgen. Door het vervangen van natrium door kaliumzout biedt zoutloze kaas nog steeds de heerlijke smaak en textuur van traditionele kaas, maar dan met minder zout.
Kaas met minder zout
Zorg ervoor dat je jonge kaas koopt, deze soort bevat namelijk een stuk minder zout dan de oudere, belegen kazen. Een goed voorbeeld is Maaslander Kaas. Deze kaas ligt korter in het pekelbad en bevat dus minder zout. Daarnaast zijn de kazen van Milner ook een goede optie.
Kies bij voorkeur licht gezouten of natriumarme kaas. Dit is kaas die minder dan 1.5g zout per 100g kaas bevat. Voorbeelden van licht gezouten kaas zijn: Maaslander(48+)
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Kies voor zoutarm brood. Gebruik vetstoffen met een laag zoutgehalte (≤ 0,3 g zout per 100 g). Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ...
Kaas per 20 gram: Goudse oude kaas: 0,44 gram. Goudse jong belegen kaas: 0,33 gram. Hüttenkäse: 0,19 gram.
Alle kaas bevat zout, Boerenkaas ongeveer 1,5 procent. Dat geldt voor jonge kaas, maar het gaat ook op voor oude. Veel mensen denken dat ze in oude kaas veel meer zout proeven. Maar dat lijkt erger dan het is.
Zoutarm is een term die we gebruiken als we minder dan 6 gram zout eten op een dag. Zoutarm eten is tussen de 5 en 6 gram zout op een dag. De aanbevolen hoeveelheid zout vanuit het Voedingscentrum is 6 gram zout.
Hierdoor krijgt deze kaas zijn pittige smaak. Belegen 30+ kaas, is 40% minder vet en 20% minder zout, en daarom helemaal verantwoord!
Kwark, Hüttenkäse en roomkaas naturel zijn ook goede broodbeleggers met minder zout. Eventueel kunt u deze op smaak maken met verse klein gesneden tuinkruiden, stukjes fruit of jam. Zoet broodbeleg, pindakaas of fruit bevat weinig zout. Een gekookt of gebakken ei zonder zout.
Gerookte rauwe zalm in mootjes verpakt bevat gemiddeld 3,3 gram zout per portie van honderd gram, in plakjes kan dat tot 12,5 gram zout (per 100 gram) oplopen. Zalm op eigen nat in blik is een stuk minder zout, gemiddeld 0,3 en 0,5 gram per portie.
Wanneer je chronisch te veel zout eet, kun je zelfs last krijgen van een vergrote hartspier, hoofdpijnen, hartfalen, hoge bloeddruk, nierziekten, nierstenen, botontkalking, maagkanker en een beroerte. Zo zie je maar dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Te veel zout zorgt ervoor dat je nieren sneller slijten.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Ambachtelijke aardappelchips zonder zout. Na de oogst worden de aardappels met de hand gesorteerd, zorgvuldig gewassen en in dikke plakken gesneden. Ze worden niet geschild, maar houden 'de jas aan'.
0,49 gram zout.
Natrium arme kaas noemen we ook wel zoutarme of zoutloze kaas. Wanneer u een natriumarm of zoutarm dieet volgt, of de voorkeur geeft aan zoutarme producten dan is deze zoutloze kaas een uitstekende optie om toch van smaakvolle kaas te kunnen genieten. Bij kaasonlinebestellen.nl is deze heerlijke zoutloze kaas te koop.