De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Over het algemeen zijn het solitair levende dieren. Een hamster kan daarom het beste alleen gehouden worden. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.
Ze kunnen samenleven – twee van hetzelfde geslacht als een paartje en soms in groepen van hetzelfde geslacht. Paren van hetzelfde geslacht kunnen gaan vechten, dus het is belangrijk om op tekenen van pesten te letten en de mogelijkheid te hebben om ze te scheiden als dat nodig is.
De natuur regelt zich in dat geval zelf en alle dieren zullen hun eigen territorium claimen. Er zijn toch hardnekkige theorieën, dat als je een hok van 80 of 120 cm hebt, dat je dan toch twee Russische Dwerghamsters samen kunt houden. Twee van hetzelfde geslacht wel te begrijpen. Dat is naar mijn mening niet juist.
De Syrische hamster ('goudhamster') en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. Ook de andere dwerghamsters kunnen het beste in hun eentje gehouden worden, omdat samenleven vaak niet goed gaat. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Indien u besluit meerdere Chinese dwerghamsters samen te houden, is het aan te raden uitsluitend voor mannetjes in plaats van vrouwtjes te kiezen. Mannetjes zijn over het algemeen vriendelijker tegen elkaar.
Ruzie! Ruzie! ') Een hamster die het allemaal niet zo spannend vindt zal waarschijnlijk kiezen om ergens anders een plekje te zoeken, maar een dominante hamster die graag de baas wil zijn, zal waarschijnlijk zijn plekje terug willen. En dat kan natuurlijk ook weer op verschillende manieren.
Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn. Een Roborovski hamster is daarentegen een hamstersoort welke lastiger tam te maken is, dit gezien zijn karakter en snelheid.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
De prijs voor een hamster schommelt tussen 2 en 11 euro, afhankelijk van de soort en de haarlengte. Een geschikte kooi kost gemiddeld 80 euro zonder inrichting, volledige starterspakketten zijn te koop voor ongeveer 100 euro.
Hamsters zijn erg territoriale beestjes en vechten tot de dood om dit te verdedigen. Wanneer de hamsters volwassen worden, wordt dit gedrag steeds extremer. Jonkies kunnen daarom wel bij elkaar, maar wanneer ze ouder worden gaan ze vechten.
Natuurlijke vijanden van de hamster zijn roofvogels (in Nederland uilen en buizerd, maar in Oost-Europa met name de rode wouw), vos en kleine marterachtigen (hermelijn, bunzing, steenmarter). Vooral jonge hamsters zijn het slachtoffer.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken!
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee ! 'of 'Foei! ', wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
De piepende geluiden zijn een manier van de jonge hamsters om duidelijk te maken dat ze er zijn. Wanneer de hamstermoeder ze even alleen laat, zal het piepen veel duidelijker en harder zijn. Het piepen van de jonge hamsters is dan een roep om warmte en voeding.
Een Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, zijn wat groter en rustiger dan dwerghamsters. Ze zijn daarom wat makkelijker te hanteren voor jonge kinderen, maar voor alle hamsters geldt, benader ze op dezelfde manier.