Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard.
Pekelen is niet meer en niet minder dan het behandelen van vlees met zout. Dat heeft vier effecten. In de eerste plaats blijft het langer goed, of anders gezegd, het zout remt het natuurlijke proces van bederf wat af. Daarnaast (2) houdt het zout de natuurlijke rode kleur van vlees vast, vooral bij varkensvlees.
Het vlees dat gebruikt wordt voor pekelvlees is runderborststuk. Er gaat veel zout en verschillende andere kruiden in. Daarnaast wordt salpeter toegevoegd om het vlees rose te houden. Alleen zout maakt het vlees grijs.
Pekelvlees komt van de borst van het rund. Het vlees wordt eerst in pekel (een zoutoplossing) gelegd en daarna gekookt. Goed pekelvlees is mals en sappig.
Pastrami (Roemeens: Pastramă) is een soort gerookt, gepekeld vlees. Het komt oorspronkelijk uit Roemenië, waar het vooral van schapenvlees werd gemaakt. Het is in principe hetzelfde als pekelvlees, maar bij pastrami zijn kruiden zichtbaar in het vlees en bij pekelvlees niet.
Echte cornedbeef wordt rauw, in fijne plakjes op sandwiches gegeten, maar evengoed gekookt of gestoofd met aardappelen, kool en wortelen.
Pastrami is een soort gepekeld en gerookt rundvlees en komt uit Roemenië, waar het oorspronkelijk van schapenvlees werd gemaakt.
Hoe lang kun je pekelvlees bewaren? Je kunt het vlees dat je gepekeld hebt natuurlijk het beste in de koelkast bewaren voor 5 tot 7 dagen. Als je het in de vriezer gaat bewaren, kun je het nog tot 3 maanden houden.
Salami is een worstsoort waarin rauw vlees verwerkt wordt. Bij rauw vlees gaan bij de meeste zwangere vrouwen al gelijk de alarmbellen rinkelen. Er wordt namelijk gewaarschuwd voor Toxoplasmose bij het eten van rauw vlees. Een parasiet veroorzaakt toxoplasmose dat voor zwangere vrouwen een bedreiging kan vormen.
AH Pekelvlees bestellen | ah.nl.
Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees, afgeleid van het uit de joodse keuken bekende pekelvlees.
Masterbeef is verkrijgbaar in vacuüm pakjes van 250 g en in emmers van 1 kg, 2 kg en 12,5 kg. Voor zoutvlees recepten: www.surinaamseten.nl!
Het beste antwoord
Pekel wordt gebruikt voor het conserveren van levensmiddelen. Dit wordt pekelen genoemd. 's Winters wordt bij de gladheidsbestrijding van wegen strooizout gebruikt. Het mengsel van zout en sneeuw dat op de weg achterblijft, wordt ook pekel genoemd.
Een pekelbad is niks meer dan water met heel veel zout. Als je daar kip — of iets anders — in legt, ben je aan het pekelen. Je conserveert het vlees hiermee, maar doordat zout de eiwitten afbreekt, blijft het vlees ook extra sappig als je het later verwarmt.
Gebruik een verhouding van 2:1000 natriumnitriet als je je eigen pekelzout mengt. Als je zelf pekelzout wil maken, let dan goed op de verhouding tussen natriumnitriet en zout. Voor iedere 2 gram natriumnitriet heb je bijvoorbeeld 1000 gram zout nodig.
Welke soort zout bij pekelen
In principe kun je iedere soort zout gebruiken om te pekelen. Zee zout is altijd een goede keuze, maar ook andere soorten zoals normaal tafelzout of het duurdere Fleur de Sel kunnen worden gebruikt.
Je legt het stuk vlees, vis of groente onder water met een zoutconcentratie van circa 1%. De hoeveelheid zout die je nodig hebt bepaal je op grond van het totale gewicht van het product dat je wilt pekelen plus het gewicht van het water. Hiervan neem je 1% en die hoeveelheid zout los je in grammen op in het water.
Het rundvlees dat wij in Nederland kennen als pekelvlees heet in Suriname ' zoutvlees '. Toch zijn er een twee belangrijke verschillen. Het vlees wordt niet alleen gezouten maar ook gekruid met een speciale kruidenmix waardoor het heel anders smaakt. Daarnaast is zoutvlees rauw en peklevlees gegaard.
Hoe lang een stuk vlees of gevogelte moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel. Een varkenshaas van 300 gram heeft aan 4 uur genoeg. Een kipfiletje 3 à 3,5 uur en een stuk varkensfilet van 600 gram ongeveer 5 uur.
Het gebruik van zout verminderen
Gebruik verse, onbewerkte producten. Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid natrium. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis.
Het zout trekt in het vlees, waardoor ook de binnenkant lekkerder wordt. Ook blijft het vlees sappiger doordat de sappen meer in het vlees blijven.
Eén van de schadelijke bacteriën die in salami kan zitten, is de listeria bacterie . Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar deze bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Omdat dit ook schadelijk kan zijn voor jouw ongeboren kindje, is het beter geen risico te nemen en salami tijdens de zwangerschap te laten staan.
In Nederland kun je pastrami soms ook nog wel eens vinden bij de betere slager. De zoute en rokerige smaak, en de complexe kruiden waarmee het vlees op smaak gebracht wordt, geven het een typische smaak die je nergens anders van kent. Die doet het heel goed op broodjes, met een beetje zuurkool.
Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees of salami worden ook afgeraden omdat het rauwe vleeswaren zijn en ziekmakers zoals Toxoplasma gondii kunnen bevatten. Deze mogen na goede verhitting of indien ingevroren geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) wel gegeten worden. Rookvlees en bacon zijn veilig om te eten.