Magnesiumtekort verhoogt risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes type 2 en een magnesiumtekort hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit resultaten van Radboudumc-onderzoekers Jeroen de Baaij en Lynette Oost.
Uit veel onderzoeken komt naar voren dat extra magnesium helpt bij het voorkomen van hartaandoeningen en dat deze preventieve werking de inzet van bijvoorbeeld betablokkers kan voorkomen of verminderen. Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort.
Onregelmatige hartslag
Een tekort aan magnesium, zorgt ervoor dat je spieren niet optimaal kunnen functioneren. Wat veel mensen vergeten is dat het hart ook een spier is. Zonder voldoende magnesium kan het hart moeite hebben om goed samen te trekken en vervolgens te ontspannen, wat leidt tot een onregelmatige hartslag.
Magnesiumtauraat. Magnesiumtauraat is een verbinding van magnesium en taurine. Vanwege de beschermende effecten op bloedvaten, zou dit een goede keuze zijn voor het behoud van gezonde hart- en bloedvaten (8).
De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam een voorraad aanlegt. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Er is veel discussie over de rol die het mineraal magnesium speelt bij het reguleren van de bloeddruk. Na een meta-analyse van 34 onderzoeken waaraan 2.028 mensen deelnamen, vonden de onderzoekers een klein, maar significant verband tussen magnesiuminname en een lagere bloeddruk.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Magnesium tegen spierpijn
Magnesium helpt bij het begeleiden van het bloed naar de spieren, zorgt voor de verwijdering van melkzuur en werkt pijn verlichtend. Daarnaast helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren en het voorkomen van kramp. Magnesium zit ander andere in groente, noten, zaden en peulvruchten.
Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.