“Je kan frituurolie wel degelijk een paar keer hergebruiken, zolang de olie niet slecht ruikt, er geen voedselresten in achterblijven en je olie niet troebel is”, tipt Vermeiren.
Voor zonnebloemolie is dat 450, wat prima is voor frituren. Als je echter op zeer hoge temperatuur bakt, gebruik het dan niet eens twee keer.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
De olie mag je niet te vaak gebruiken, dat is erg ongezond. Zeef de olie door een zeef en bewaar het in een fles ( je kunt gewoon de oude fles gebruiken). In feite geldt hetzelfde als je andere dingen frituurt of in olie bakt. Zelf gooi ik de olie na een keer gewoon weg, in de oude fles in de afvalcontainer.
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.
Ons lichaam maakt zelf geen linolzuur aan en daarom is voeding de enige manier om eraan te komen. Er zit relatief wel heel veel omega 6 in zonnebloemolie en een teveel stimuleert de vorming van ontstekingen. Daarom wordt het afgeraden om veel zonnebloemolie te consumeren.
Zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte en een expeller is een ander verhaal. Het heeft hogere niveaus van enkelvoudig onverzadigd vet dan olijfolie en is expeller geperst — oftewel, het gebruikt geen chemisch oplosmiddel. Deze is eigenlijk vrij gezond voor je in vergelijking met andere opties .
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Hergebruiken van olie is als je het te vaak doet absoluut slecht voor de kwaliteit van je gefrituurde product. Gebruik olie niet vaker dan 5 tot 7 keer. Houd eerder 5 keer aan. Hoe vaker je het hergebruikt, hoe viezer de olie en hoe lager de temperatuur van de olie wordt.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hergebruik van bakolie kan de vrije radicalen in het lichaam verhogen , waar we het al over hadden. Dit kan op zijn beurt ontstekingen veroorzaken die medische aandoeningen zoals obesitas, hartziekten en diabetes kunnen veroorzaken.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Als uw olie vreemd of vies ruikt , is dit een teken dat u mogelijk olie heeft die over de datum is. Controleer op een onaangename smaak: Proef een kleine hoeveelheid van de olie. Als het een bittere of ranzige smaak heeft, kunt u het het beste weggooien. Let op kleur en helderheid: Verse olie moet helder zijn en zijn oorspronkelijke kleur hebben.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Kijk naar het uiterlijk van de olie: als het troebel is of van kleur is veranderd, is dat nog een aanwijzing. Als het bitter of vreemd smaakt, is dat een duidelijk teken dat de olie niet meer goed is om te gebruiken. Deze tekenen geven aan dat de olie is geoxideerd en zijn versheid heeft verloren .
Toiletpapier in toilet
Vochtig toiletpapier is meestal afbreekbaar. Toch is het beter om vochtig toiletpapier niet door te spoelen, om verstoppingen te voorkomen. Alle andere doekjes voor persoonlijke hygiëne, zoals babydoekjes en make-up reinigingsdoekjes, zijn niet afbreekbaar. Die moet u in de afvalbak doen.
De regelingen rondom oude olie zijn duidelijk, maar u moet ze wel even kennen. Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Onze zonnebloemolie is niet alleen hoog in oliezuur, maar wordt ook expeller-geperst. Dit betekent dat de olie wordt gewonnen met een mechanische pers in plaats van met agressieve chemische oplosmiddelen . Expeller-persen is veel zachter en helpt de olie meer van zijn natuurlijke voedingsstoffen en antioxidanten te behouden. Het is minimaal verwerkt.
Saffloerolie is zonder twijfel één van de slechtste plantaardige olie die je kunt eten, maar liefst 70% bestaat uit linolzuur en het bevat vrijwel geen voedingsstoffen. De gemiddelde zonnebloemolie bevat een linolzuur precentage van meer dan 60%.
Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K. Welke olie gezonder is, verschilt per individu. Wij raden aan om de keuze te baseren op persoonlijke behoeften en - nog beter - beide oliën te gebruiken in de keuken.