Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Voordelen van speltbrood
Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat; dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
De gluten in spelt hebben een andere samenstelling dan die in tarwe. Spelt is daardoor gemakkelijker te verteren dan tarwe. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel na het eten van tarwe eerst stijgt om weer vervolgens weer te dalen, waardoor je weer sneller trek krijgt.
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben.Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Maagvriendelijke broden
Sommige mensen met een tarwe-intolerantie ondervinden geen problemen als ze toast eten (gekookte tarwe is doorgaans gemakkelijker te verteren), zuurdesembrood, brood gebakken met meel van Franse tarwe of brood van een gespecialiseerde bakkerij in plaats van brood uit de supermarkt .
Sommige mensen hebben bij het eten van speltbrood minder last van een opgeblazen gevoel. Voor hen kan volkoren speltbrood een goede keuze zijn.
De verhouding verschilt: spelt bevat meer gliadine en minder glutenine dan tarwe. De structuur van de gluten in spelt en tarwe is bovendien ook verschillend, waardoor spelt iets lichter verteerbaar zou zijn.
Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat diverse mineralen, te weten; koper, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Al deze voedingsstoffen zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Wanneer je geen spelt kan eten, door bijvoorbeeld coeliakie of een tarwe-allergie, zal je deze voedingstoffen uit andere voeding moeten halen.
Volkoren spelt is mogelijk beter voor u omdat het meer eiwitten, essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen bevat dan volkoren tarwe . Spelt is een oud graan en een apart type tarwe (Triticum spelta), en heeft als zodanig een vergelijkbaar voedingsprofiel als moderne tarwe (Triticum aestivum).
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Zuurdesembrood is het beste brood voor de gezondheid van de darmen. Dit komt door het fermentatieproces van zuurdesembrood. In tegenstelling tot witbrood, dat gemaakt wordt met commerciële gist, wordt zuurdesembrood gemaakt met een zuurdesemstarter van wilde gist.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Spelt is een graansoort die al duizenden jaren verbouwd wordt. In de loop van de tijd is spelt grotendeels vervangen door tarwe, omdat dit een hogere opbrengst per oppervlakte grond heeft. Daarnaast kan het vliesje om de tarwekorrel gemakkelijker verwijderd worden dan bij de speltkorrel.
Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Door de mineralen die spelt bevat zorg je voor een sterk lichaam. De zink in spelt stimuleert een gezonde huid, haar en nagels. Koper helpt tegen osteoporose en magnesium gaat stress tegen. Ook is er fosfor te vinden in spelt.
Brood van spelt kan een meerwaarde zijn voor iedereen met een spastische darmen, doordat spelt minder fructanen en (mogelijk) andere eiwitten bevat dan tarwe. Als je speltbrood neemt, kies dan bij voorkeur de volkoren variant. Kies dus brood gemaakt van speltmeel en niet van speltbloem.
Zuurdesembrood kan een broodnodige verlichting bieden voor een gevoelige maag.
Speltbrood is gemaakt van 100% speltbloem. Er zijn geen andere bloemsoorten aan dit brood toegevoegd.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood, brood waarvoor de gehele graankorrel vermalen is. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Er zijn ook magnesiumsupplementen te koop met meerdere vormen van magnesium, bijvoorbeeld magnesiumcitraat en magnesiumoxide. Let goed op de ingrediënten. Simethicon of simeticon: dit 'antischuimmiddel' zou gasvorming en een opgeblazen buik kunnen verminderen.