Het belangrijkste in de behandeling is het vermijden van de uitlokkende factoren: zorg voor goede ventilatie en luchtige kleding. Voorkom ook irritatie en wrijving met bijvoorbeeld kleding. Verkoelende gels en lotions kunnen de jeuk verlichten. In ernstiger gevallen kunnen corticosteroid crèmes worden toegepast.
Hou puistjes onder controle
Was je gezicht 's morgens en 's avonds met lauw water en een neutrale reinigingsgel. Gebruik een ontsmettende lotion als je veel puistjes hebt. Dep je gezicht voorzichtig droog. Niet wrijven, dat irriteert je huid nog meer.
Warmtebultjes komen meestal voor bij zeer warm en vochtig weer, bij te strakke kleding of als je je erg inspant. Rode warmtebultjes verdwijnen meestal snel weer als je in een koele, droge omgeving bent. Om jeuk te verminderen kunnen koude kompressen of verkoelende gels helpen.
Bepanthen Eczeem Crème* werkt bij jeuk en roodheid als gevolg van eczeem, maar kan ook uitstekend gebruikt worden om jeuk en roodheid te verlichten bij huidirritatie, zoals warmte uitslag. Bepanthen Eczeem Crème* bevat geen cortisonen, parfum of conserveermiddelen.
Tijdens de zomer produceert je lichaam ook meer talg en zweet je meer.Die combinatie, talg en zweet, kan leiden tot puistjes.
Zweetpuistjes ontstaan omdat de afvoergangen van de zweetklieren verstopt zijn. Ze kunnen rood zien, maar niet altijd. Er zijn vier vormen van miliaria: Miliaria crystallina of sudamina: dit zijn heldere blaasjes gevuld met doorschijnend vocht.
Veel mensen denken dat zweet slecht is voor de huid en dat het onzuiverheden en puistjes in de hand werkt. Zweten is juist goed voor de huid. Zo wordt door zweten de huidspanning of huidturgor verhoogd, waardoor het vermogen van het water om zich aan andere moleculen te binden groter wordt.
De verstopping van de zweetafvoergangetjes ligt vlak onder de hoornlaag. Je ziet honderden kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes die makkelijk stuk gaan. De verstopping zit hierbij wat dieper in de opperhuid, waardoor er vele kleine rode warmtebultjes ontstaan die erg jeuken.
De gouden tip. Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."
Symptomen warmte-uitslag
Deze huiduitslag kunt u herkennen aan: heel veel kleine rode, gele of roze blaasjes of bultjes,jeuk,roodheid (op de plek van de uitslag).
Na de uitbraak blijven de bultjes zo'n 5-6 weken bestaan ondanks alle maatregelen die getroffen worden. De plugjes die diep in de huid zijn ontstaan door de verstopping moeten namelijk vanzelf uitgroeien en afgestoten worden. Dit proces duurt dus enkele weken.
De jeuk en uitslag kunnen na een halve dag alweer verdwijnen, maar ook twee of drie weken aanhouden. De jeuk gaat meestal eerder vanzelf over. Er is geen medicijn tegen. Soms helpt het om de huid te koelen, bijvoorbeeld met een ice-pack of een theedoek met ijsklontjes.
Hoe lang jouw huiduitslag duurt, hangt geheel af van wat voor type uitslag je hebt. De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.
Doe wat azijn op de beet
Zit je van top tot teen onder de muggenbulten? Ga in bad en doe een paar kopjes azijn in het badwater. Even goed afdouchen daarna, maar je gaat zeker verlichting voelen!
Warmtebultjes zijn vervelend maar gelukkig niet gevaarlijk. Behandeling is niet nodig, de bultjes verdwijnen vanzelf. Miliaria crystallina, de vorm met de blaasjes, gaat vrij snel weg, namelijk binnen een paar uur.Miliaria rubra, de vorm met de bultjes, kan een paar dagen aanhouden.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben. Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol. Die kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
Het is normaal om te zweten bij warmte, spanning, inspanning en emotie. Vaak is er geen oorzaak aan te tonen voor overmatig zweten, maar als er een medische oorzaak is voor overmatig zweten, kan dat te maken hebben met:Een angststoornis.
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Zweten zuivert je huid
Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael. En zoals je weet, werken de peptiden in transpiratievocht desinfecterend.
Zweetuitslag is een veel voorkomende aandoening die op elk moment kan ontstaan. Een natuurlijke gist op je huid, candida genaamd, veroorzaakt irritatie als de natuurlijke balans van je huid is verstoord. Dit kan gebeuren als het zweet uit je klieren niet helemaal verdampt. Je huid kan gaan jeuken en geïrriteerd raken.
Zalf: smeer in een dunne laag uit en dek eventueel af met een droog verband. Gel: houd uw huid eerst een paar minuten in warm water, zodat deze zacht wordt en droog goed af. Breng salicylzuur daarna aan. Laat het medicijn niet in ogen, neus, mond, oogleden of wondjes komen.
6 REDENEN WAAROM JE OKSELS JEUKEN
Hitte: Wanneer je wordt blootgesteld aan te veel warmte, kunnen je zweetklieren verstopt raken en kan zweet niet vrijkomen. Dit veroorzaakt zwelling, wat leidt tot jeukende, pijnlijke bultjes onder je armen.