Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit. Daarom raden wij een minimale voeg van 2mm breedte aan bij gerectificeerde tegels.Bij tegels die niet gerectificeerd zijn, dient de voeg minimaal 2 mm te zijn op het smalste punt tussen de tegels.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Minimale voegbreedte vloertegels
Deze tegels worden vaak met zeer smalle voegen verwerkt. Hierbij zijn voegen van 1 tot 1,5 mm geen uitzondering. Toch is het raadzaam om de voegen niet te smal te maken. Bij gerectificeerde tegels is 2,5 tot 3 mm het beste.
Er zijn verschillende kwaliteiten en soorten tegels op de markt waarbij de voegbreedte varieert vanaf ongeveer 2 mm (dit geldt voornamelijk voor gerectificeerde tegels met een rechte rand) en vanaf 3 mm voor normale tegels (afgeschuinde of afgeronde rand).
Een andere reden is dat keramische tegels geen water opnemen. Door te voegen heeft water toch voldoende ruimte om weg te lopen. De juiste voegbreedte is minimaal 3 mm. Om ervoor te zorgen dat deze overal gelijk is raden wij aan voegkruizen te gebruiken.
Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit. Daarom raden wij een minimale voeg van 2mm breedte aan bij gerectificeerde tegels.Bij tegels die niet gerectificeerd zijn, dient de voeg minimaal 2 mm te zijn op het smalste punt tussen de tegels.
Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.
Zo adviseert DIN 18 157 een voegbreedte aan te houden die afhangt van de lengte van de zijkant van de tegels. Bij een zijlengte tot 150 mm kunnen voegen worden gerealiseerd in een breedte van ongeveer 2 mm. Vanaf een lengte van 150 mm moet er worden gekozen voor een voeg van minimaal 2 tot 8 mm breed.
Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels. Het kan niet anders. Het is domweg niet schoon te houden.
Kies de juiste voegbreedte voor vloer en wand
Forbo Eurocol adviseert voor tegelwerk op de wand een minimale voegbreedte van 2 mm en voor vloertegels 3 mm. Diezelfde breedte geldt voor de aansluiting tussen tegels en hoekprofielen.
Voeg je tegels voor een schoon terras
Naast het vervelende onkruid, zijn niet-gevoegde tegels moeilijk schoon te houden. Door de open ruimtes tussen de tegels blijft vuil heel makkelijk plakken.
Tuintegels voegen met voegmortel tegen onkruid
Voegmortel is het beste voegmiddel tegen onkruid. Doordat de voegen hard worden helpt het namelijk om de groei van onkruid tussen de bestrating of tuintegels te verminderen.
Fix ALL® Flexi): Diepte = de helft van de breedte van de voeg. Zorg over het algemeen voor een minimale voegbreedte van 6 mm en maximaal 20 mm. De voegdiepte is afhankelijk van de voegbreedte. Tot 12 mm voegbreedte een voegdiepte aanhouden van 6 mm.
Een tegelwand en tegelvloer worden op verschillende manieren belast. Logisch dat aan tegelwerk op de vloer hogere eisen worden gesteld en dit geldt dus ook voor de bijbehorende voegen. Forbo Eurocol adviseert voor tegelwerk op de wand een minimale voegbreedte van 2 mm en voor vloertegels 3 mm.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Voor het voegen moeten de tegels goed schoongemaakt worden van stof en vuil. Zorg ervoor dat je de hoeken van de tegels niet beschadigt. Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur. In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard.
Zelf tegels zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Iedere doe-het-zelf kan het. Wel heb je de juiste gereedschappen nodig om ervoor te zorgen dat je wand, badkamer of keuken goed betegeld is. Er bestaan verschillende producten op de markt die je hierbij goed kunnen helpen.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Voeg nooit bij een temperatuur lager dan 5 graden. De voegen moeten minimaal 5 mm breed en 30 mm diep zijn. Voor het beste resultaat laat je de mortel 24 uur drogen voor je het terras betreedt.
Tegels gelegd, klaar om te voegen? Tegellijm moet minstens 24 uur drogen voordat je begint met voegen. In hele vochtige of koude ruimtes raden we aan om tot 48 uur te wachten zodat je zeker weet dat de lijm volledig is uitgehard.
De afwijking in de hoogteligging tussen onderling aaneensluitende gelijksoortige elementen tegels en kantopsluitingen, mag niet meer dan 2 mm bedragen.Voorelementen met een ruwe oppervlakte, niet meer dan 5 mm.
Hoeveel m² kan een tegelzetter per uur? Een tegelzetter legt gemiddeld 8 tot 10 m² per dag bij een badkamer of toilet.Bij andere vloeren legt de tegelzetter ongeveer 15 tot 20 m² per dag. De snelheid waarmee de tegelzetter tegels legt is van verschillende factoren afhankelijk.
De tegelkruisjes zijn verkrijgbaar in de maten: 1 mm, 2 mm en 3 mm. De tegelkruisjes zijn zo ontwikkeld dat ze naadloos aansluiten bij het Fix-Plus Levelling Systeem.
Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m². Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig.