Grofvuil is al het grof huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak of kliko past en geen schadelijke stoffen bevat. Bijvoorbeeld oude dozen, kasten, stoelen, banken, matrassen, fietsen, speelgoed, en allerlei andere spullen die kapot zijn of om een andere reden geen bestemming meer voor u hebben.
Afval dat u zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden.
Grofvuil is huishoudelijk afval dat groot en zwaar is en niet in de ondergrondse restafval container of minicontainer voor restafval past. Grofvuil kunt u zelf wegbrengen of laten ophalen. Voorbeelden van grofvuil zijn vloerbedekking, (kapot) meubilair, matrassen, hout of spaanplaat.
Grof huishoudelijk afval is afval dat uit de inboedel van de woning komt. Bijvoorbeeld: huisraad, stoelen, tafels, bankstellen, kasten, bedden, lattenbodems, tuinmeubels, tapijt of laminaat. U kunt grof huishoudelijk afval gratis inleveren bij het milieustation, of tegen betaling op laten halen.
Grofvuil is al het huishoudelijk afval en huisraad dat vanwege de afmeting niet in een minicontainer of ondergrondse container past en niet verder gescheiden kan worden. Grofvuil kan door de gemeente op afspraak opgehaald worden.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en ...
Oude apparaten inleveren bij gemeenten
Er zijn 3 mogelijkheden: U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats; U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil; U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.
U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Chemisch afval, ijzer, flessenglas, papier, elektrische apparaten en zonnepanelen kunt u altijd gratis brengen.
De grofvuilfractie in het recyclagepark omvat groot brandbaar restafval van huishoudelijke oorsprong dat niet in je grijze restafvalcontainer past. In het recyclagepark worden houten en metalen spullen apart ingezameld. Grofvuil is onderhevig aan een tariefregeling.
zet uw grofvuil aan de weg langs de stoep waar de vuilniswagen naast kan staan (niet op eigen terrein, niet achter een auto en ook niet direct naast/tussen (ondergrondse) containers). het afval mag niet meer dan 1,5 kuub zijn (1,5 meter lang x 1 meter breed x 1 meter hoog). Dit geldt niet voor een matras of meubilair.
Kun je een oude fiets bij het grofvuil zetten? Nee. Als er bruikbare onderdelen op zitten, kun je hem altijd nog weggeven aan de kringloop of lokale tweedehands fietsenwinkel voor onderdelen. Is de fiets echt niet meer te redden, breng hem dan naar de vuilstort - afdeling oud ijzer.
U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grof huishoudelijk afval brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Bekijk de tarieven van de afvalbrengstations.
Wat is grofvuil? Grofvuil is groot, huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak past. Zoals banken, stoelen, kasten en strijkplanken.
De afvalscheidingswijzer geeft aan dat een oud matras bij grof huishoudelijk afval hoort. Je kunt een oude matras naar de milieustraat brengen om het matras te laten recyclen.
Kleine elektrische apparaten (föhn, broodrooster, tosti-apparaat en dergelijke) kunt u gratis inleveren bij winkels die deze producten ook verkopen. Ook als u daar geen nieuw apparaat koopt.
Tot 200 kilo per jaar zijn de betaalde afvalsoorten dus gratis. Daarna betaalt u €0,18 per kilo. Let op! Als inwoner van de gemeente Wijchen betaalt u vanaf vanaf 200 kilo per jaar voor het deel: betaalde afvalsoorten.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
Plastic, metaal en drinkpakken (PMD) (gratis)
Verpakkingen met inhoud (eerst leegmaken) Verpakkingen van KCA (klein chemisch afval) zoals kitkokers, spuitbussen, of verfblikken, verfresten.
Jouw oude zetels wegdoen, jouw oude zetels laten ophalen en jouw oude salon ophalen vallen dus onder grof huisvuil. Dit kan in principe door de gemeente opgehaald worden. De gemeente kan oude zetels laten ophalen of een oude salon ophalen. Kijk eens hoe het in jouw gemeente werkt, want dit is vaak enkel op afspraak.
Grof tuinafval is al het plantaardige en organische materiaal uit de tuin dat niet in de gft-container past. Grof tuinafval ontstaat bij het aanleggen, het onderhouden of verwijderen van onderdelen van de tuin. Bielzen, tuinhekken, tuinschuttingen en stammen horen niet bij grof tuinafval.
Regels voor grof afval
Zet uw grof afval op de vaste plek voor grof afval. Vaak staat dit op een stoeptegel. Is er in uw buurt geen vaste plek voor grof afval, zet het dan aan de rand van de stoep. Houd de ruimte rond de afvalcontainers altijd vrij.