Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Thee om te slapen is er gelukkig in vele smaken. Voor ernstige slapeloosheid ga je naar de dokter, die kan het beste advies geven en eventueel slaapmiddelen voorschrijven. Het nadeel van chemische slaapmiddelen kan het verslavend effect zijn. Chemische slaapmiddelen hebben ook bijwerkingen zoals bijvoorbeeld sufheid.
Valeriaan staat bekend als hét kruid om goed te kunnen slapen. Het zorgt namelijk voor een licht rustgevende werking, wat fijn is als je iemand bent die 's avonds nog vaak ligt te malen in bed. Valeriaan helpt niet alleen goed bij slapeloosheid, maar is ook een natuurlijk middel tegen nervositeit, stress en spanning.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer. Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs. Drink geen alcohol om in te slapen. Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, laten masseren, vrijen).
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.
Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).
Rooibos bevat daarnaast ook magnesium en calcium, beide zijn gezond en belangrijk voor een goede nachtrust. Kortom hoe meer rooibos je drinkt hoe beter je slaapt. In tegenstelling tot sommige rustgevende kruiden zoals bijvoorbeeld lavendel, is rooibos ook heel veilig voor kinderen en zwangeren.
Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. U voelt zich positiever.
Avond thee
Vaak is dit niet eens zo'n slecht idee. Het drinken van zwarte thee in de avond kan helpen bij het regenereren van je cellen nadat je een dag actief bezig bent geweest. Als je zwarte of oolong thee drinkt, kan dit ook helpen bij het afbreken van vetten die zich ophopen in het spijsverteringskanaal.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Omdat thee heet is, drink je het langzamer. Dit zou ervoor zorgen dat de spelers minder snel na de rust een plaspauze nodig hebben. Daarnaast bevat thee aminozuren, wat het spierherstel bevordert. Met alleen water blijf je wel gehydrateerd, maar mis je de voordelen van thee.
We adviseren niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag. Als de gember in een blend zit met andere thee en kruiden kan je er al meer van drinken. Maar het is bij iedere persoon anders, dus ervaar vooral zelf je grens. Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen.
Kurkuma heeft dus sowieso positieve effecten op je gemoedstoestand en slaapkwaliteit.
Munt. Munt werkt kalmerend en helpt bij het loslaten van emoties en gedachtes. Vooral als gedachtes en spanning vast zitten in de vorm van spanningshoofdpijn, dan is het tijd voor een ontspannend kopje muntthee.
Denk maar aan koffie en alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je makkelijk inslaapt, maar heeft een negatieve invloed op je remslaap. Ten slotte kan ook een slechte slaaphygiëne ervoor zorgen dat je 's nachts wakker wordt. Schenk je lichaam ritme en regelmaat en je zal een goede nachtrust in de plaats krijgen.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.