Een pintxo (uitspraak: pientcho) is een aperitief van een gesneden stukje stokbrood, belegd met diverse op elkaar gestapelde ingrediënten, die middels een stokje aan het brood worden “geprikt”. Deze bijzondere tapas worden veelal in barretjes en tavernes op de bar ten toon gesteld.
What is this? Pinchos worden door Spanjaarden vaak aan het eind van de ochtend, of aan het eind van de middag gegeten: als snack, tussen de grote maaltijden door. Dit gaat bijna altijd vergezeld met een drankje en de aanwezigheid van vrienden.
Als je in Spanje op vakantie bent, kan je er niet onderuit om eens tapas te gaan eten. Tapas zijn verschillende kleine hapjes die je de hele dag door kan eten.
Tapas is het Spaanse meervoud van tapa, dat letterlijk 'deksel' betekent. Deze Spaanse hapjes zijn genoemd naar de kleine, op glaasjes drank liggende dekseltjes (tegen insecten) waarop ze oorspronkelijk geserveerd werden.
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast. De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes. Tegenwoordig is het zelfs moeilijk zoeken naar echte traditionele gerechtjes omdat veel restaurants er hun eigen draai aangeven.
De meest populaire tapas hapjes zijn denk ik patatas bravas, pinchos, calamaris, aioli, gamba's en albondigas. Deze worden vaak aangevuld met wat olijven, kaas zoals manchego en worstjes of serranoham. Zo heb je meteen een gezellige tapasplank of tafeltje vol.
Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
Maar die met roombrie was zeker een goede 2e. De pincho's zijn niet heel zoutarm (afhankelijk van welke en hoeveel je er eet) of caloriearm. Maar een keertje op een zwoele zomeravond met vrienden in de tuin bij het borrelen kan dat best een keer. Reken op zo'n 4-6 pincho's per persoon.
Zoveel rondes als u zelf wilt bestellen. Wel vinden wij het belangrijk dat de tapas ook echt worden opgegeten, want verspilling is zonde.
Raciones: Op menukaarten zult u vaak gerechten zien staan met twee verschillende prijzen - één voor tapas en één voor raciones. Dit betekent simpelweg hetzelfde gerecht, maar een grotere portie - ideaal voor als u echt honger heeft! Pinchos: Dit is een concept dat zijn oorsprong vindt in de Baskische regio van Spanje.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Waarom tapas kiezen als hapjes op tafel? Heel simpel: het is gezellig. Je kunt de tapas heel de avond op tafel laten staan, zodat je gasten elke keer weer een hapje kunnen pakken. En wanneer er mensen zijn die nog nooit eerder tapas gegeten hebben, dan is het direct ook een leuk gespreksonderwerp.
Tapas zijn Spaanse voorgerechtjes die je zowel warm al koud kan opdienen. In Spanje kan je ze in de meeste bars krijgen. Bij ons komen ze meer en meer voor... ook als hapje om thuis te eten.
De Spaanse tapas worden geserveerd in speciale tapas bars. Maar ook in Spaanse en internationale restaurants. Waar ze op de menukaart gepresenteerd worden als een bijzonder en authentiek Spaans gerecht. In Latijns-Amerika en de Filipijnen kent men overigens al Spaanse tapas sinds de Spaanse koloniale periode.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Het is niet bekend waar de Spaanse tapas precies vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën die de oorsprong proberen te verklaren. Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen.
Je kunt iedere ronde twee gerechtjes per persoon bestellen. Je kunt Avondvullend Bourgondisch Genieten voor €33,80. Bij 't Zusje Overdag geniet je voor €7,20 per rondje.
Avondeten (cena)
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.