De meeste klachten over het geluid van een airconditioning komen van de buitenunit. Buren klagen over te veel geluid of de bewoners zelf ervaren hinder van de unit wanneer zij bijvoorbeeld in de tuin zitten. De nieuwste airco's worden gelukkig steeds stiller en produceren vaak maximaal 50dB(A) aan geluid.
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Geluid van een Mitsubishi split unit airco
De Mitsubishi split unit airco is het stilste van alle bekende airo split units. Zowel de binnen unit als de buiten unit hoor je nauwelijks.
Tips bij plaatsing warmtepomp / airco
Om aan de geluidsnorm te kunnen voldoen moeten zelfs deze warmtepompen op een afstand van 3 à 4 meter van de perceelsgrens worden geplaatst om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen.
Heeft u dus last van de zoemende airco van de buren, dan zijn daar geen wettelijke regels voor. Deze wetgeving verandert vanaf juli 2021. Dan worden ook geluidsnormen voor airco's en warmtepompen van particulieren vastgesteld. Voor die tijd, kan dit soort geluidsoverlast wel vallen onder onrechtmatige hinder.
De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op een plat dak, is dat het buitendeel minder zichtbaar is. Waar de buitenunit precies geplaatst kan worden, is afhankelijk van de situatie.
In de schaduw is het altijd frisser dan in de volle zon. De buitenunit zal dan dus minder energie nodig hebben om gekoelde lucht te produceren. Het toestel zal ook langer meegaan omdat het dan niet zo intensief moet draaien. Aan de noordkant is dus vaak een goede plek, omdat de zon daar overdag niet schijnt.
Vanaf 1 april 2021 zijn er nieuwe wetten aangenomen voor buiten installaties voor warmte- of koude opwekking. Hier vallen de split units dus ook onder. Hierin wordt vermeld dat de installaties niet meer dan 40dB(A) aan geluid mogen veroorzaken bij de buren.
Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden. Geluiddempende omkasting: er kan een geluidswerende omkasting om de buitenunit geplaatst worden.
De grootste kostenbesparing die met een airco wordt behaald is het minder verbruiken van gas. De gasprijs breekt op dit moment alle records en stroom is veel goedkoper.
De binnenunit werkt bijzonder geluidsarm. Het geproduceerde geluid is slechts 28 dB(A), wat overeenkomt met het ruisen van de bladeren van bomen. De functie 'stil' van de buitenunit draagt bij aan het comfort door automatisch het door de buitenunit geproduceerde geluid te verminderen met 3 dB(A).
De binnenunit van een split unit airco produceert ongeveer 20 tot 25 dB. Dit is te vergelijken met het ruisen van boomblaadjes of fluisteren. Erg stil dus!
De Consumentenbond heeft dit voorjaar een elftal airconditioners getest. LG voert de ranglijst aan. De Zuid-Koreanen blijven de Japanners van Mitsubishi Electric net voor. De bond heeft in totaal 11 single split airco's getest met een capaciteit van 2,5 tot 3,5 kW.
Op 1 april 2021 is er een geluidseis opgenomen in het bouwbesluit voor de buitenunits van airco's en warmtepompen. In dit besluit staat dat de buitenunit maximaal 40 decibel geluid mag maken op de erfgrens. Veel airco buitenunits voldoen niet aan deze geluidseis.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Een mobiele airco produceert tussen de 60 en 65 decibel. Als je dit leest, zegt dit niet zoveel. Een decibel ofwel dB(A) is slechts een maateenheid. Nu moet je weten dat mensen tussen de 0 en 140 decibel kunnen horen.
De kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en de buitenunit is drie meter. De maximaal toegestane lengte is afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit.
De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag.
Hoe kun je decibel meten? De geluidsmeter-app gebruikt je microfoon om het geluidsvolume in decibel (dB) te meten. Met deze app kunt u eenvoudig het huidige niveau van omgevingsgeluid meten.
Een stille airco is een airco die zo weinig geluid maakt tijdens het koelproces dat het je niet stoort. De hoeveelheid dB die zo'n stille airco maakt is afhankelijk van de bouw van de airco, alswel de soort airco die je kiest. Over het algemeen genomen geldt dat een stille airco onder de 60 dB aan geluid produceert.
Airco-installaties met buiten-units zijn dus in principe omgevingsvergunningplichtig voor bouwen.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Is er een geaard stopcontact in de buurt? De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.