Azijn en schoonmaakazijn hebben geen desinfecterende werking.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood. Echter, om als disinfectant gebruikt te mogen worden, moet het een bacterie dodend percentage van minstens 99% behalen.
Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar. Ontdek waarvoor je azijn allemaal kan gebruiken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Schoonmaakazijn is vaak te agressief en kan uw vloer aantasten. Het product is tenslotte niet voor vloeren gemaakt. Gebruik daarom altijd een onderhoudsproduct dat voor uw vloersoort is gemaakt.
Azijn verlaagt de bloeddruk, cholesterolgehalte, werkt bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer.
Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet. Voor het verwijderen van vetaanslag in je keuken bijvoorbeeld kun je een oplossing van soda gebruiken.
Witte azijn is ook een effectieve manier om een einde te maken aan schimmel in de badkamer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het onaantrekkelijk wordt voor de schimmel. Doe wat witte azijn in een plantenspuit en spray het onverdund op de schimmelvlekken in de badkamer. Laat het minimaal een uur intrekken.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Risico's voor de gebruiker
Afhankelijk van de concentratie is er kans op huidirritatie en ernstige oogirritatie (vanaf 10% azijnzuur), ernstige brandwonden en oogletsel (vanaf 25% azijnzuur). Bij het inademen van azijndampen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken.
Houd daarbij ongeveer de hoeveelheid aan van 1 deel azijn en 4 delen water. Laat dit een poos staan, desnoods de hele nacht. Daarna kun je de douchekop afspoelen en droogmaken. De waterkoker kun je ontkalken door er 0,5 liter gewone azijn en 0,5 liter water in te doen en hem dan aan te zetten.
Desinfecterende allesreiniger: Met de antibacteriële reinigers van Blue Wonder maakt u verschillende ruimtes in huis of op werk schoon. Er zijn speciale sprays voor de keuken en de badkamer, maar ook meer algemene sprays. Vuil, bacteriën en ziektekiemen worden verwijderd, terwijl er geen chemische resten achterblijven.
Om deze redenen werkt alcohol goed als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en sommige virussen. De alcohol dringt de bacteriën binnen en denatureert de proteïnen van de ziekteverwekkers.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Voor de meest effectieve reiniging voegt u een scheutje witte azijn toe aan het dweilwater. Voeg zeker niet een te grote hoeveelheid azijn toe.
Gebruik azijn of soda in de wasbak of emmer vol met water. Dompel de douchekop volledig in het gemaakte schoonmaakmiddel en laat hem 24 uur lang erin weken. Spoel vervolgens de douchekop af met kraanwater en hang hem weer droog terug.