Een daarvan is dat taurine – een ingrediënt in energiedrankjes zoals Red Bull – afkomstig zou zijn van stierenurine of -sperma. De naam 'taurine' is inderdaad afgeleid van 'Taurus' (Latijn voor stier), wat bijdraagt aan deze verwarring. Hoewel taurine in stieren zit, maakt Red Bull hier geen gebruik van.
Taurine komt vooral voor in de ogen, spieren, hersenen en het hart.Ook vind je taurine terug in dierlijke en eiwitrijke producten, zoals vlees en schelpdieren. Bovendien komt het terug in babyvoeding en zit het in de pre-workout supplementen die sporters nemen voor het trainen.
Taurine is een semi-essentieel aminozuur en één van de meest voorkomende aminozuren in ons lichaam. Het zit in schelpdieren, vlees en vis. Het wordt toegevoegd aan energiedranken; denk aan Red Bull.
Red Bull is een energydrink en is een mix van o.a. natuurlijk bronwater uit de Alpen, suiker (uit suikerbieten), taurine, B-vitamines en cafeïne. Een blikje Red Bull is ongeveer gelijk aan 2-3 blikjes cola of een kop koffie.
Een bekend ingrediënt in energy drinks is taurine. Dit is een aminozuur dat door sommige fabrikanten van energiedrank aan het product wordt toegevoegd en bevindt zich van nature al in ons lichaam.
Taurine: voorspeller van hart- en vaatziekten
Het verband was sterk en duidelijk en hoger dan dat voor cholesterol of bloeddruk. Hoe hoger het gehalte aan taurine, hoe lager de kans op hart- en vaatziekten Vooral (inkt)vis, schaal- en schelpdieren bevatten veel taurine. Ook is het aanwezig in (vooral orgaan)vlees.
Taurine is daarmee een goed hulpmiddel voor mensen die vanwege veel piekeren niet in slaap vallen. Taurine verhoogt het GABA niveau in de hersenen waardoor ontspanning en rust makkelijk wordt. Aanbevolen dosis: 2-5 gram per dag. Het liefst voor het slapen gaan.
Toevallig werd de eerste taurine in 1827 verkregen uit ossengal van een stier. Oorspronkelijk werd het gal-asparagine genoemd. Tien jaar later verscheen het in de literatuur onder de naam taurine. De naam heeft dus niet te maken met urine of sperma van een stier en is daar ook niet uit afkomstig.
Een daarvan is dat taurine – een ingrediënt in energiedrankjes zoals Red Bull – afkomstig zou zijn van stierenurine of -sperma. De naam 'taurine' is inderdaad afgeleid van 'Taurus' (Latijn voor stier), wat bijdraagt aan deze verwarring. Hoewel taurine in stieren zit, maakt Red Bull hier geen gebruik van.
Een blikje Red Bull van 250 ml bevat 105 kilocalorieën, 27 gram suiker en 80 milligram cafeïne. Het Voedingscentrum adviseert gezonde volwassenen dan ook niet meer dan vier blikjes energiedrank per dag te drinken. Lupari nuttigde maar liefst zeven keer die hoeveelheid.
Red Bull Energy Drink werd op 1 april 1987 gelanceerd in Oostenrijk. Een nieuwe productcategorie was daarmee geboren: energiedranken.
Vroeger was dat gal van een gecastreerde stier, een os dus. Maar omdat stieren niet meer gecastreerd worden, wordt tegenwoordig ook de gal van andere runderen gebruikt. Zoals stieren en koeien. De gal wordt uit dode dieren gewonnen.
Wist je dat? Een blikje Red Bull Energy Drink van 250ml bevat 80mg cafeïne. Dat is ongeveer even veel als een kop koffie.
Vroeger werd taurine gewonnen uit het gal van een stier. Het Latijnse woord voor stier is taurus. Zo komt deze stof dus aan haar naam. Tegenwoordig wordt taurine niet meer gewonnen uit gal en komt het gelukkig dus niet meer van dieren.
Je lichaam gebruik taurine niet bij de vorming van lichaamseiwitten. Taurine kan van nature voorkomen in twee verschillende vormen (isomeren), namelijk L-taurine en D-taurine. L-taurine is de meest voorkomende vorm.Wanneer er over taurine gesproken wordt er meestal verwezen naar naar de L-vorm van taurine.
Een blikje Red Bull van 250 ml bevat 27,5 gram suiker, 1000 mg taurine, 200 mg glucuronolacton, B-complex vitamines en 80 mg cafeïne. De hoeveelheid cafeïne staat ongeveer gelijk aan een kop koffie (100 mg / 220 ml) of twee à drie blikjes cola (33 mg / 330 ml).
Taurine is een bioactieve stof die voorkomt in vlees, vis en energiedranken. Het is een stof die van nature in het lichaam voorkomt, maar het lichaam kan deze stof ook zelf maken. Taurine vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren.
"Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven", zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. "Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt. Het heeft echt een opwekkende, stimulerende werking.
In een blikje energiedrank van 250 ml zit ongeveer 27 gram suiker. Dat komt neer op zo'n zes suikerklontjes. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in frisdrank, zoals een glas cola.
Taurine is een aminozuur dat van nature voorkomt in de spieren en hersenen van zowel mensen als dieren. De beste voedselbronnen van taurine zijn daarom vlees, vis en zeevruchten, in het bijzonder: runder- of kippenlever, lam, zalm, makreel, krab, oesters, eieren en zuivelproducten.
Taurine zit vooral in eiwitrijk voedsel van dierlijke oorsprong zoals vlees en vis, maar ook in eieren en schaaldieren. Plantaardige eiwitten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteïne. Deze aminozuren zijn de precursors van taurine, wat wil zeggen dat ze door ons lichaam in taurine kunnen worden omgezet.
Taurine wordt voor mensen beschouwd als een niet-essentieel nutriënt omdat volwassen mensen het in het lichaam zelf kunnen synthetiseren uit de aminozuren L-cysteïne en L-methionine (transaminering). Dit gebeurt vooral in de lever, maar ook de astrocyten in de hersenen maken (in mindere mate) taurine aan.
Cafeïne drinken
Cafeïne houdt je namelijk wakker. Ideaal misschien als je wél een marathon wil lopen, maar voor je slaap is dit niet bevorderend. Kopje thee dan maar? Kan, maar kies er dan wel eentje waar geen cafeïne in zit.
Kamillethee is een 'slaapopwekker' van nature en stimuleert de melatonine aanmaak. Melatonine is je namelijk je slaaphormoon. Ook kalmeert kamille het zenuwstelsel en de spieren. Het geeft je dus een ontspannen gevoel, zelfs na een stressvolle dag.