Pudding is misschien wel één van de meest bekende toetjes in Nederland. Pudding is ook een erg populair dessert. Dat is niet gek, want je kunt dit nagerecht in alle bedenkbare smaken maken.
De term pudding is een typisch Britse term en wordt gebruikt voor het zoete gerecht na een hoofdgerecht. In de VS en veel andere landen is het echter een dessert .
PS: weet jij het verschil tussen een toetje en een dessert??? Een toetje koop je kant en klaar in de winkel en een dessert maak je zelf!
Tot de melk en melkproducten behoort onder andere magere-, halfvolle- en volle melk en yoghurt, karnemelk, yoghurtdranken, vruchtenyoghurt, vla, kwark en pudding1.
Tenzij gekwalificeerd, betekent pudding echter meestal dessert en in het Verenigd Koninkrijk wordt pudding gebruikt als synoniem voor dessert. Puddingen die voor dessert worden gemaakt, kunnen gekookte en gestoomde puddingen, gebakken puddingen, broodpuddingen, beslagpuddingen, melkpuddingen of zelfs gelei zijn.
: een dessert met een zachte, sponsachtige of dikke romige consistentie . vooral: een dessert gemaakt van gezoete melk of room gekookt met een verdikkingsmiddel (zoals eieren, bloem, tapioca of maizena) en meestal op smaak gebracht.
Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een deel van het diner waarmee een maaltijd wordt afgesloten. Vaak is het zoet van smaak en koud, maar er zijn ook hartige en warme nagerechten. Voorbeelden van nagerechten zijn kaas, consumptie-ijs, gebak, vruchten, yoghurt en combinaties van koffie, likeur en chocolade.
Puddings zijn commercieel geproduceerde desserts op basis van melk met verschillende smaken die alleen of gemengd met verschillende ingrediënten kunnen worden genoten. Omdat melk een essentieel en primair onderdeel is bij de productie van puddings, bevatten ze alle macronutriënten van melk (water, koolhydraten, vetten en eiwitten).
Melkvervangers, zoals sojadrink of haverdrink, zijn daarom geen zuivelproducten. Producten die met het melk van andere zoogdieren worden gemaakt, zoals geitenkaas of buffelmozzarella, vallen ook onder de noemer 'zuivel'. Eieren zijn niet bereid met rauwe melk, en zijn dus geen zuivel.
Pudding is een (meestal zoet) nagerecht. Het wordt bereid op basis van melk of gebonden met zetmeelproducten zoals maïzena, eventueel aangevuld met een eiwit als geleermiddel zoals eieren, custard, custardpoeder of gelatine.
Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze: Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker.Magere kwark.Fruit, vers en uit de diepvries.
Veel suikers
Minder goede keuzes zijn vla, pudding en ijs. Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in.
Klasse maakt een beetje verschil
Hoewel velen het niet graag toegeven, heeft het gebruik van de term "pudding" of "dessert" in het Verenigd Koninkrijk connotaties van klasse. Het gebruik van "dessert" wordt gezien als chiquer dan een huiselijke pudding . Toch hoor je in hogere kringen (of onder degenen die ernaar streven) zelden het woord "dessert" gebruiken.
toetje, nagerecht, toespijs. als synoniem van een ander trefwoord: nagerecht (zn) : toetje, dessert, toespijs, toemaatje.
Een pudding kun je zowel warm als koud eten. Warme en koude puddingen worden elk op een andere manier gemaakt. De warme variant wordt doorgaans gebonden met een substantie zoals maïzena of tarwena, gecombineerd met eieren.
Waarom zuivelvrij eten? Melk is de zeker niet goed voor elk. Wat algemeen bekend is, is dat er lactose-intolerantie bestaat en koemelkallergie. Wat echter vaker voorkomt en waar minder over bekend is, is overgevoeligheid voor exorfines in melk.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
Room is een zuivelproduct. Het is het vetste gedeelte van koemelk. De melk wordt 'afgeroomd', dat wil zeggen dat de room ervan af wordt geschept. Room wordt veel gebruikt bij het maken van toetjes en taarten en hartige gerechten.
Als je op calorieën let, moet je wegblijven van gewone pudding. Pudding bevat veel calorieën die leiden tot gewichtstoename . Je kunt echter een vetvrije variant eten in plaats van een droge mix. Hoewel pudding zowel goede als slechte voedingswaarden heeft, kan het een gezond gerecht zijn als je het maakt met vetvrije melk.
Klasse 1: Melk gebruikt in vloeibare producten, waaronder volle, halfvolle, halfvolle en magere melk. Klasse 2: Melk gebruikt in slagroom, kwark, yoghurt en gecondenseerde producten. Klasse 3: Melk gebruikt in ijs en andere bevroren producten. Klasse 4a: Melk gebruikt in boter en droge melkproducten, zoals magere droge melk.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
We serveren dessert in kleine hoeveelheden aan het einde van elke maaltijd. Door het dessert als laatste te eten , krijgt het lichaam de tijd om de meer nutritionele componenten van de maaltijd te verteren en worden plotselinge veranderingen in de bloedglucosewaarden in het lichaam vertraagd . "De behoefte aan geluk is als de behoefte aan het dessert na een maaltijd.
De beste keuze voor een toetje is dus magere yoghurt, kwark of wat vers fruit. Wanneer je varieert met verschillende soorten fruit krijg je genoeg verschillende voedingsstoffen binnen. Ook kun je fruit uit de diepvries goed afwisselen met vers fruit. Hier is geen suiker aan toegevoegd.