De meeste mossen hebben echter wel een duidelijke voorkeur op wat voor soort ondergrond ze zich hechten. De drie belangrijkste substraten zijn grond, hout en steen en er is ook nog sprake van water.
Koop het via een speciaalzaak of uiteraard online. Doe dit mos met yoghurt of karnemelk, een paar schepjes suiker en gebruikte koffieprut in een blender en mix dit goed door elkaar. Breng het mengsel vervolgens aan op de aarde. Je moet deze aarde vooraf vooral niet bemesten of kalk geven.
Mos is een moeilijke tegenstander voor je gazon. Het groeit namelijk veel makkelijker onder moeilijke omstandigheden dan dat jouw grasmat doet. Zo houdt mos van een zure grond, gras niet. Mos groeit goed in schaduw, gras niet.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Leeft het mos nog? De meeste moswanden op onze website zijn niet meer levend. Dit komt doordat wij het geprepareerd hebben zodat het altijd mooi groen en onderhoudsvrij blijft.
Plaats uw mos-product niet buiten of in de felle zon, dit versneld de verkleuring. Het mos is onderhoudsvrij niet af-sproeien met water of andere vloeistoffen. Mos geurt van nature. De geur neemt geleidelijk aan af en is volstrekt onschadelijk.
Op Plantcentraal koop je alle benodigdheden en mossen om zelf je moswand te maken. Een moswand, mosmuur of mos schilderij is een echte eyecatcher! Je haalt hiermee het gevoel van de natuur helemaal naar binnen. Moswanden zijn toe te passen in huis, zoals in je woonkamer of badkamer.
Aquariummossen zijn erg handig in het aquarium. Mossen houden al het rondzwevende vuil en voer vast, wat jonge aquarium dieren kunnen eten. Dit zorgt er voor dat er een groter percentage jonge dieren zal overleven.
Geef rhizoïden (dit zijn de super kleine wortel achtige stengeltjes waar mossen zich mee vast klemmen) tijd om zich aan het oppervlak te bevestigen. Mossen doen dit meestal vrij rap afhankelijk van de soort. Dit kan gedaan worden door ze vast te binden of met een klein beetje aquariumplanten lijm te plakken.
Het groeit voornamelijk op plekken waar weinig zon komt. Zo zal mos zich gemakkelijk ontwikkelen in de schaduw, onder bomen en op vochtige plaatsen. Mossen hebben veel minder licht nodig dan andere planten. Het zijn net als varens sporenplanten.
Hoe lang blijft het mos in goede staat? Vele jaren, dit is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren zoals zonlichttoetreding en eventueel molest.
De standplaatsen van de meeste steenbe- woners zijn direct aan weer en wind bloot- gesteld: het substraat is soms nat, maar meestal extreem droog. Mossen zijn bij uitstek indicatoren voor vochtigheid.
De kosten van een moswand of mosschilderij liggen tussen de €200,00 en €350,00 per m2. De prijsverschillen zitten in het toegepaste type mos, gemixte patroon en de totale oppervlakte.
Het mos heeft geen daglicht nodig; Moswanden hebben een isolerende werking; Het mos is 100% natuurlijk; Mos verbetert de akoestiek van een ruimte.
Bij het aanschaffen van het mos, hou er rekening mee dat u ongeveer 8-12 KG per m2 mos nodig heeft om een mooi geheel te krijgen.
Gerimpeld platmos / Lappenmos ofwel 'Plagiothecium undulatum' komt algemeen voor in Europa, ook in Nederland. Het mos is zoals de naam zegt vrij plat, ca 10 tot 20 mm. Dit mos wordt door ons geprepareerd en gekleurd als het Rendiermos waardoor deze zacht blijft.
Mos houdt van schaduw, gras niet. Mos houdt van zure grond, gras niet. Mos kan beter tegen nattigheid en groeit ook als de grond verdicht is. Mos groeit bij lagere temperaturen en bij minder licht dan gras en heeft daarom in het vroege voorjaar meteen al een voorsprong.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.