Soms wordt croque monsieur abusievelijk letterlijk vertaald als 'krokante meneer', maar het echte verhaal is iets ingewikkelder. Het krokante brood is goed voor de tweede helft van de naam, afgeleid van het Franse werkwoord croquer (bijten).
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Het verschil tussen een croque-monsieur en een croque madame zit 'm in de topping. Beiden worden gemaakt van wit brood met ham en kaas, maar waar de monsieur geserveerd wordt met béchamelsaus krijgt de madame daarvoor in de plaats een spiegelei.
Een Monte Cristo sandwich is een variatie op de croque monsieur, maar met de toevoeging van plakjes kalkoen, ham en Zwitserse kaas . Ook wordt deze sandwich gedoopt in een eierbeslag, zoals wentelteefjes, en gebakken in plaats van gegrild, tot goudbruin.
Nee, een Croque Monsieur is niet ongezonder dan een dubbele boterham met hesp en kaas. Het toasten van het brood doet niets af aan de hoeveelheid voedingsstoffen.
Variaties. Een croque monsieur geserveerd met een gepocheerd of licht gebakken ei erbovenop staat bekend als een croque madame (of, in delen van Normandië, als een croque-à-cheval).
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
Het Franse woord croque betekent 'knapperig', dus de naam van dit gerecht betekent letterlijk ' knapperige meneer '. Het is een woordspeling en een opmerking over de knapperigheid van het brood en de gefrituurde buitenkant van deze warme sandwich.
Onze suggesties: Flandrien Jong, Passendale Classic, Brugge Jong en Père Joseph. Vind nog meer Belgische kazen in ons kaasoverzicht. Ook de typische raclettekaas kun je gebruiken. Wil je een croque met geitenkaas maken?
Want de beroemde Franse croque monsieur is niet zomaar een broodje met ham en kaas, maar een creatie die de titel van beste sandwich ter wereld verdient : twee sneetjes witbrood, belegd met lagen beenham en Gruyère- of Emmentalerkaas, plus een beetje Dijonmosterd, geroosterd tot ze knapperig en smeuïg zijn, en vervolgens belegd met de ...
Technisch gezien is de croque-monsieur een culinaire uitvinding uit Australië. Wanneer aboriginalnomaden terugkwamen van de jacht, hadden ze immers de gewoonte om hun vlees te bakken tussen twee koekjes van bloem. Die gevulde koekjes werden samengedrukt met behulp van een grote tang en gebraden boven een open vuur.
Opnieuw opwarmen doe je zo
Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de gekoelde croque monsieur goed op gedurende 10 minuten. Als de boterham bevroren was, verleng dan de baktijd tot 25 minuten.
Een Croque Monsieur is niet echt een ontbijtgerecht , maar wordt in Frankrijk meer als lunchgerecht beschouwd. Vaak wordt het geserveerd met friet en een simpele salade.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
Standaardtaal in Nederland is tosti.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Een vraag die veel mensen zich stellen: is een croque even gezond als een gewone boterham of niet? Volgens onderzoek van het Voedingscentrum in Nederland, zitten er niet meer calorieën in een croque dan in een koude boterham ham-kaas.
Het is heel gebruikelijk om zoveel mogelijk aan je vraag de woorden 'merci monsieur/ madame' of 's'il vous plaît' toe te voegen. Bijvoorbeeld: Un croissant, s'il vous plaît. Hallo Jean!
Ham-kaas sandwich
Hierin wordt vermeld dat Patrick Connolly , een Ierse immigrant in Engeland uit de 18e eeuw, een broodgerecht verkocht dat bestond uit de resten van een gepekeld en in plakjes gesneden varken, belegd met Leicester-kaas en een beetje eigeelsaus (een vorm van mayonaise) in een rond broodje.
Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
Geïnspireerd door de klassieke Franse 'tosti': de croque madame! Met Nederlandse kaas en ham en een gebakken eitje on top! En dat gebakken eitje (en bechamel) is het verschil met een croque monsieur.
Je kunt een ei bakken met een tosti-ijzer. Dat stond tenminste op internet. Maar ja.
Een croque madame is simpelweg een croque monsieur met een gepocheerd of gebakken ei erbovenop. Het verschil tussen de twee sandwiches heeft te maken met hoe het ei in de rest van de ingrediënten is verwerkt: Bij een croque monsieur wordt het brood in het geklopte ei gedoopt voordat het wordt gekookt (in de stijl van French toast) .
Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910. De croque-monsieur is eigenlijk de Franse benaming voor de tosti.
Croque madame komt van de Franse termen "croque", wat crunch betekent, en "madame", wat vrouw betekent . Men denkt dat de sandwich zijn naam te danken heeft aan de gelijkenis met een vrouwenhoed wanneer deze met een spiegelei erop wordt belegd.