Een bedrijf mag (volgens Artikel 8.3 Bouwbesluit) bouw en sloopwerkzaamheden uitvoeren op maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 19.00 uur. Bij werkzaamheden die buiten deze tijden moet u een Ontheffing Geluid Bouw aanvragen.
Je mag beginnen met verbouwen vanaf 7:00 tot 22:00. Hoewel dit niet wettelijk is vastgelegd, is dit de norm die in Nederland genomen wordt. Het berust vooral op een gedeelte van acceptatie en het in acht nemen van eventuele hinder aan buren.
De regels zeggen dat overdag niet eerder dan 07:00 uur begonnen mag worden en dat het klussen om 22:00 uur stopt. Als u zich aan de bovenstaande fatsoensregels houdt kunt u iedereen in de ogen kijken en zeggen dat u rekening met de omgeving houdt.
Wat betreft de tijden: Je mag meestal alleen op werkdagen tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds geluid maken van 60 dB(A) of meer. Dit mag gedurende een beperkt aantal dagen. Het aantal dagen dat zijn, is afhankelijk van het hangt af van het aantal dB(A) dat je met het boren veroorzaakt.
In Nederland is er geen wet die bepaalt wanneer je wél en niet mag klussen. De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Er is in Nederland geen nationale wet die klussen op bepaalde tijdstippen verbiedt. In veel gemeenten gelden er echter wel regels voor burenoverlast. De regels hierover vind je in de in die gemeente geldende Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze APV kun je vaak online inzien op de website van je gemeente.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, gemeten in een verblijfsruimte, zijn als volgt: overdag (07.00 – 19.00) 35 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 55 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Geen landelijke regels om te klussen
Het blijkt dat er geen landelijke regels zijn die de geluidsoverlast bij het klussen en verbouwen beperken. De overheidsinformatie verwijst naar de geluidsoverlast door buren dat door veel gemeenten geregeld wordt via de Algemeen Plaatselijke Verordening (AVP).
Een bedrijf mag (volgens Artikel 8.3 Bouwbesluit) bouw en sloopwerkzaamheden uitvoeren op maandag tot en met zaterdag van 07.00 tot 19.00 uur. Bij werkzaamheden die buiten deze tijden moet u een Ontheffing Geluid Bouw aanvragen.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Vergunningvrij bouwen
Wel kunt u de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kunt u de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. U moet dan wel hinder ondervinden van het bouwwerk. Met vragen daarover kunt u terecht bij het Juridisch Loket.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Speel je muziek op je terras, luidkeels vanuit je auto, of vanuit je open slaapkamerraam. Kiezen voor superluidruchtig kan helpen je buren te irriteren, net als het spelen van ongelofelijk irritante of zich herhalende popmuziek waarvan je kunt verwachten dat het in zijn hoofd gaat zitten en hem of haar stapelgek maakt.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.
Er is helaas geen wettelijke termijn over hoe lang een verbouwing mag duren. De gemeente heeft hierin niet het recht om de omgevingsvergunning in te trekken. Een verbouwing mag dus eindeloos duren. Er staat wel in de wet dat een verbouwing niet langer dan 26 weken stil mag liggen.
Hoe hoog is de boete voor geluidsoverlast? “Een boete voor geluidsoverlast is zo'n 150 euro. Dat is exclusief 9 euro administratiekosten.”
Geluidsoverlast melden bij politie
Kun je met de veroorzakers van de overlast geen oplossing vinden, dan kun je de politie inschakelen (0900-8844). Dit kan ook anoniem. De politie zal nagaan of iedereen de wettelijke geluidsnormen naleeft.
Dat wil zeggen dat zondag een rustdag is. Dit geldt voor de meeste werknemers maar neemt niet weg dat je in je eigen huis niets mag doen. Toch lees je best het politiereglement na van jouw gemeente. Er zijn immers gemeenten waar het op zondag niet toegelaten is het gras te maaien, laat staan verbouwingen uit te voeren.
Geen wet dus die voorschrijft op welke uren van de dag klussen mag en op welke uren het verboden is, maar er is hoop. “Wel geldt in bijna alle gemeenten een verbod om geluidsoverlast te veroorzaken voor buren en andere omwonenden”, schrijft de overheid.
Reacties. In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er zijn richtlijnen voor wat acceptabel is. Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden.