De ziekte van Parkinson is helaas niet te genezen.Wel zijn er behandelingen mogelijk die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat u beter zelfstandig kunt (blijven) functioneren. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, bespreekt u met uw neuroloog.
Bij 55 jaar was de 'gezonde' levensverwachting zo'n 30 jaar, maar met de diagnose ziekte van Parkinson ongeveer 10 jaar korter (met een onzekerheid van zo'n 5 jaar naar boven en beneden). Bij diagnose op 75-jarige leeftijd was de reductie kleiner, 3 à 4 jaar bij een 'gezonde' levensverwachting van nog zo'n 12 jaar.
Er zijn geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen of afremmen. Wel zijn er medicijnen waardoor u makkelijker beweegt en minder beeft. Bijvoorbeeld levodopa, pramipexol, ropinirol. De medicijnen kunnen bijwerkingen geven.
Van parkinson kun je nog niet genezen. Wel zijn er medicijnen die je klachten kunnen verminderen.
Mensen met Parkinson hebben na hun diagnose een levensverwachting van ongeveer 15 jaar. Zorgverleners vinden het moeilijk om te bepalen wanneer de laatste levensfase ingaat.
Veel mensen met parkinson zijn minder ondernemend dan voorheen. Dat kan te maken hebben met traagheid en stijfheid of vanwege de cognitieve problemen waarbij het nemen van initiatief moeilijker wordt. Maar ook gevoelens van schaamte kunnen ervoor zorgen dat iemand minder initiatief neemt eropuit te gaan.
De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening (langzaam toename van symptomen/ klachten in de tijd). Dit betekent niet dat de verschijnselen bij iedereen toenemen. Het is mogelijk dat de ziekte jarenlang stabiel blijft. Bovendien verschillen de symptomen sterk van persoon tot persoon.
Het verloop van de ziekte van Parkinson is progressief. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd erger worden. Zo kunnen motorische klachten als beven, traagheid en spierstijfheid toenemen. Ook niet-motorische klachten kunnen vaker voorkomen.
Levodopa is het meest effectieve medicijn om de symptomen van Parkinson te onderdrukken. Levodopa kan echter de ziekte van Parkinson niet genezen of het ziekteproces vertragen. Er zijn twee levodopa-preperaten verkrijgbaar: Madopar® en Sinemet® die qua werkzaamheid vergelijkbaar zijn.
Voor mensen met de ziekte van Parkinson geldt dat zij rijgeschikt zijn voor de rijbewijzen A, B en BE (motorfiets, auto en auto met aanhanger, groep 1) als er geen relevante lichamelijk en of geestelijke functiebeperkingen zijn die interfereren met de geschiktheid tot het besturen van motorrijtuigen.
De oorzaak van parkinson is nog niet bekend. Wel is wetenschappelijk achterhaald hoe bepaalde parkinsonismen zich ontwikkelen. Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Wanneer ongeveer 70% van deze dopamine producerende cellen is afgestorven, verschijnen de parkinson symptomen.
Motorische symptomen: stijfheid, traagheid, rusttremor en klachten over het lopen en de balans. Niet-motorische symptomen: cognitieve achteruitgang, stemmings- en angstklachten, slaapstoornissen en autonome disfunctie. In de loop van de tijd nemen symptomen toe in ernst en ontstaan er nieuwe symptomen.
Oorzaak. Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine-producerende cellen in de hersenstam af. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Er zijn wel sterke aanwijzingen dat het gaat om een combinatie van een bepaalde erfelijke aanleg (genetische factoren) en invloeden van buitenaf (omgevingsfactoren).
De spierstijfheid die optreedt bij de ziekte van Parkinson, begint vaak in de benen en de nek. De meeste mensen hebben last van stijfheid. De spieren zijn gespannen en trekken zich samen en sommige mensen ervaren naast stijfheid soms ook pijn. Bradykinesie is een van de klassieke symptomen van de ziekte van Parkinson.
Een van de eerste verschijnselen is het verminderd meebewegen van één of beide armen bij het lopen. Later kan het lopen schuifelend en met kleine pasjes zijn. De lichaamshouding kan scheef of voorovergebogen zijn. Uw evenwicht kan hierdoor makkelijk verstoord raken waardoor u gemakkelijker kunt vallen.
* 35 tot 55% van de mensen met de ziekte van Parkinson krijgt dementie. * Mannen zouden meer kans hebben op parkinson dementie dan vrouwen.
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een verhoogde kans om dementie te krijgen. Soms 'los' van parkinson, maar er zijn ook vormen van dementie die juist samenhangen met de ziekte van Parkinson. Dat noemen we dan parkinson dementie. Parkinson hangt vaak samen met Lewy body dementie.
Leeftijd (volwassenen tussen de 50 en 60 jaar oud hebben meer kans op het Parkinson, voornamelijk door de achteruitgang in de werking van de hersenen bij het ouder worden) Stoornissen in de eiwitstofwisseling. Omgevingsfactoren (langdurige blootstelling aan bepaalde giftige stoffen zoals pesticiden)
Vermijd de inname met melk, melkproducten (yoghurtdrank) en pompelmoessap. Tracht de inname van eiwitrijke voe- dingsmiddelen (melkproducten, vlees, vleeswaren, vis, ei,…) te spreiden over de dag. Schakel zuivelproducten liever in als tussendoortje, vermijd ze bij de hoofdmaaltijd.
Parkinson kan ervoor zorgen dat het stemvolume lager wordt en de spraak onduidelijker. Problemen doen zich voor in de coördinatie van de adem. Ook is het moeilijk om steeds in hetzelfde tempo te blijven spreken: het tempo wordt steeds hoger en daardoor vermindert de verstaanbaarheid.
Steeds meer jonge patiënten
Zijn jongste patiënt is 13 jaar. "Het zijn mensen middenin het leven, met kleine kinderen, relaties." Mensen die voor hun 50e levensjaar de diagnose Parkinson hebben gekregen, worden wereldwijd Yoppers genoemd (Young Onset Parkinson).
De arts adviseert het gebruik van vitamine D als u tot de doelgroep behoort.
De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben.