Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
De stalvlieg, ook wel bekend als steekvlieg, kan zoals de naam al aangeeft steken. Deze steken kunnen voor mensen pijnlijk zijn. Toch is het hoofdzakelijk vee dat hinder ondervindt aan deze vliegen.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
Door hun kleine formaat zijn ze vaak moeilijk te zien, totdat ze ineens langs je gezicht zoemen. Het rare is dat ze telkens maar weer verschijnen, zelfs wanneer je alles wat je maar kunt bedenken, hebt schoongemaakt.
Doe een beetje azijn (rijstazijn, appelazijn en rode wijnazijn werken het best) in een kommetje. Doe er een beetje detergent bij. Plaats er nu een iets groter, glazen kommetje overheen en laat het rusten op twee eetstokjes in de gootsteen. De vliegjes komen af op de geur en blijven gevangen in de 'stolp'.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
De larven richten veel schade aan plantenwortels aan. Wanneer je tegen de kamerplant stoot dan vliegen deze insecten snel omhoog. Hierdoor krijg je kleine vliegjes voor je gezicht.
Niemand weet precies waar hij vandaan komt, maar dikke kans dat-ie ook bij jou rond de fruitschaal of vuilnisbak hangt. Maar hij is niet alleen irritant: hij lijkt ook erg op de mens. Daarom is de fruitvlieg heel handig in onderzoek naar allerlei ziektes zoals kanker, alzheimer en parkinson.
In de fruitschaal hebben ze vrij spel, maar in de natuur loert de vijand. Sluipwespen leggen eitjes in de larven die daardoor niet verpoppen, maar een nieuwe wesp voortbrengen. Kevers en spinnen vreten de fruitvliegjes gewoon op. Het is eten en gegeten worden.
De vliegjes gedijen beter bij warmte. In de winter zul je ze niet tegenkomen, tenzij ze nog warm in je huis zitten. De ideale temperatuur voor een fruitvlieg is tussen de 21 en 23 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg verloopt.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Kopje azijn met afwasmiddel
Als je last hebt van fruitvliegjes zet je gewoon een kopje met een scheutje azijn neer met daarin een paar druppels afwasmiddel. Werkt binnen enkele uren.
Ze leven vaak van vloeistoffen en hebben een voorliefde voor bloed. Er zijn ook vliegen die graag bloed eten, maar zelf niet kunnen steken of bijten. Ze komen vaak op bloed af of gaan op zoek naar dode dieren.
Vliegen zitten vaak hun poten tegen elkaar te wrijven. Dat doen ze om pollen en stof te verwijderen om beter te kunnen ruiken, voelen en proeven. Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
Kleine vliegjes bestrijden
Zorg ervoor dat de potaarde van een plan niet te vochtig is en geef de planten dus niet teveel water. De rouwvliegjes leggen hun eitjes namelijk in vochtige potgrond. Gebruik altijd een bloempot met een gat in de bodem, zodat een teveel aan water via de onderkant weg kan lopen.
Een fruitvliegje is circa drie tot 4 millimeter lang, heeft een lichte kleur en rode ogen, terwijl een rouwvliegje zwart van kleur is. Fruitvliegjes kom je vaak tegen in de buurt van fruit en afvalbakken, terwijl rouwvliegjes juist in de buurt van plantenbakken en -potten vliegen.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen, vandaar de naam: varenrouwmug. Deze muggen zijn te herkennen aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Op het uiteinde van de vleugels staat een V-teken, op deze manier kun je de varenrouwmug ook onderscheiden.
Geef niet teveel water
Het aller-allerbelangrijkste is: niet te veel water geven. Rouwvliegjes komen af op vochtige, rottige grond en als je die niet hebt komen ze niet. Zo simpel is het. Of toch niet simpel, want water geven gaat nog vaak mis.
Fruitvliegjes gedijen bij warme temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Ze ontwikkelen zich dan razendsnel van ei tot volwassen vlieg en hebben een levensduur van ongeveer een maand. Bij een lagere temperatuur neemt die levensduur snel af. Is het kouder dan 21 graden, dan verkort hun leven zich al snel tot 2 weken.
Zet een geurig kruidenplantje (basilicum, dille of salie) in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van die geur. Leg wat kruidnagels, teentjes knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geuren vinden fruitvliegjes vies.
De eitjes zijn maar een halve millimeter groot en hebben de vorm van een rijstkorrel. Binnen 30 uur komen de eitjes uit waarna de wormachtige larven zich te goed doen aan het rottende fruit. De larve vervelt zich een paar keer.