Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps. Wat dat concreet betekent? Download je een HD-film van zo'n 650 MB dan duurt dat met 4G zo'n twee minuten, met wifi een minuut en met 5G maar een luttele 5 seconden.
Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. In theorie wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde.
Tot 25 Mbps downloadsnelheid en 3 Mbps uploadsnelheid is voldoende voor een huis met één of twee apparaten. Als je echter video's van zeer hoge kwaliteit wilt streamen of meer apparaten wilt aansluiten, heb je een downloadsnelheid van 100-150 of zelfs meer nodig en een uploadsnelheid van 10 Mbps of meer.
Hoe snel je 4G is, hangt af van verschillende dingen. Gemiddeld krijg je met 4G in Nederland 20 Mbit/s down- en 10 Mbit/s uploadsnelheid en met 4G+ 75 Mbit/s down- en 35 Mbit/s uploadsnelheid. Om gebruik te maken van 4G+, heb je een toestel nodig dat geschikt is om 4G+ te ontvangen.
Wil je optimaal genieten neem dan minimaal 3.6 Mbps, ben je wat sneller tevreden dan is 2 Mbps echt meer dan genoeg.
5 Mbps is snel genoeg om vlot te gamen (maar om heel eerlijk te zijn, zal een snelheid van 15-25 Mbps optimaler zijn).
Waar 4G snelheden van 100 Mbps (megabit per seconde) haalt, belooft 5G snelheden van 10Gbps (gigabit per seconde) te halen.Dat is 100x sneller dan 4G. Met 5G download je straks mogelijk een volledige HD-film in enkele seconden - oftewel bijna 1 gigabit per seconde. Dat is sneller dan bij de meeste wifi-netwerken.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen. Natuurlijk zijn deze snelheden afhankelijk van een aantal factoren.
Bij elke generatie is de leveringsketen van internet verbeterd. Dankzij al die ontwikkelingen ontvang je met 4G in Nederland maar liefst 20 Mbit/s down- en 10 Mbit/s uploadsnelheid.
4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
Langzaam internet kan worden veroorzaakt door een slechte netwerkverbinding, onjuist gebruik van een beschermhoes, het bereiken van de limiet van mobiele data, een defecte simkaart, afwijkingen in de app of onjuiste instellingen.
Uitgedrukt in Mbits/s kun je de volgende richtlijnen aanhouden: 30 Mbit/s: voldoende om (draadloos) te surfen, mailen en om beperkt video te streamen op 2 apparaten tegelijk. 50 Mbit/s: meer 'comfort'. Voor een gezin, gemiddeld verbruik.
Zeer snel – 200 tot 1000 Mbit (1Gbit)
Snelheden geschikt voor grote gezinnen met meerdere heavy users. Je kunt met meerdere apparaten tegelijk UHD video streamen en zeer snel downloaden. Voor snelheden boven de 500 Mbit is ook vaak geschikte apparatuur nodig.
Inmiddels kunnen internetsnelheden behaald worden van 1000 Mbps en via ons eigen glasvezelnetwerk ook hoger dan 1000 Mbps. Een snelheid van 1000 Mbps staat ook wel bekend als gigabit internet, oftewel gigabit per seconde (Gbps). 1 Gbps staat voor 1000 Mbps.
Hoger dan 150 Mbit/s
Als je echt snel internet wil dan heb je 150 Mbit/s nodig. Je kunt films streamen en downloaden in 4K resolutie en op meerdere apparaten tegelijkertijd gamen. Het downloaden van grote bestanden gaat ook moeiteloos. Deze internetsnelheid is ook geschikt voor studentenhuizen of gedeelde verbindingen.
Er worden op dit moment testen gedaan met snelheden tot 10Gbit op glasvezel (P2P als XGS-pon) en Coax met docsis 3.1. De klanten die gebruik kunnen maken van snelheden boven 1Gbit zijn voorlopig beperkt. 5G kan dus sneller zijn dan het huidige glasvezel netwerk maar het is afhankelijk van de gekozen frequentie.
Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft. Daarnaast kunt u de uitkomst naast uw persoonlijke situatie neerleggen.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Je gaat in 2024 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Normaal 4G gebruikt slechts één band, 4G+ gebruikt en combineert daarentegen verschillende banden, waardoor een hogere servicebandbreedte en hogere netwerksnelheid wordt bereikt. We kunnen een 4G-netwerk vergelijken met een éénbaansweg, terwijl het 4G+ -netwerk gezien worden als een snelweg met twee- tot vijf rijbanen.
Hoewel er tegenwoordig door providers trots wordt verkondigd dat snelheden van 1000 Mbits haalbaar zijn, is dit een snelheid die nagenoeg niemand écht nodig zal hebben. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbits.
- 50 Mbit/s: Voldoende voor de alleenwonende thuiswerker.- 100 Mbit/s: Geschikt wanneer u en uw partner beide thuiswerken.
Hoewel de term Megabit niet zo vaak wordt gebruikt als Megabyte, staat het ook voor de grootte van een bestand. De term wordt voornamelijk gebruikt door internetproviders. Die duiden het vaak aan als: Mbit/s, Mb/s of Mbps. Alle termen staan voor hetzelfde: het aantal Megabit dat je per seconde kunt binnenhalen.