Zwolle als vaste nederzetting is in de middeleeuwen ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan het riviertje de Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbare plek in het verder moerassige landschap. Zo'n plek werd destijds een 'suolle' genoemd, hetgeen later veranderde tot Zwolle.
In de middeleeuwen (de jaren rond 500 tot ca 1500) is Zwolle als de nederzetting "Suol"ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht. Een dekzandrug is een opgestoven hoogte van dekzand, waarvan het merendeel is ontstaan in de laatste ijstijd.
We weten wel dat de stad begon als een nederzetting op een zandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht. Deze zandrug was een hoger gelegen plek in een gebied wat verder moeras was: dit soort plekken werden een 'Suolle' genoemd. Dit is waar de stad 'Zwolle' zijn naam aan te danken heeft.
Hoe het begon
Wel, dat zich in de middeleeuwen een nederzetting had gevormd langs de rivier de Aa, met sedert 1040 een uit schriftelijke bronnen bekende parochiekerk, gewijd aan Sint Michaël. Op 31 augustus 1230 werd aan de bewoners van die nederzetting door bisschop Willebrand van Utrecht stadsrechten verleend.
De juiste betekenis van de naam Zwolle moet het latijnse 'Suolle' of 'Suollu' zijn, een hooggelegen gebied dat bij overstromingen droog bleef. Deze hoge zandrug loopt onder de Grote Kerk en de Sassenstraat door. De naam 'Suolla' heeft een diepere betekenis, de verhoging of berg aan de rivier.
De bijnaam van Zwollenaren – blauwvingers – komt volgens isgeschiedenis.nl namelijk voort uit een regelrechte handelsoorlog tussen Zwolle en Kampen in de veertiende en vijftiende eeuw. Deze steden waren toen onderworpen aan de bisschop van Utrecht en wilden allebei graag handelsprivileges verwerven.
Zwollenaren worden ook wel Blauwvingers genoemd.
Verder telt Zwolle 106 Marokkaanse burgers. Precies 25 inwoners hebben een voor Zwolle unieke nationaliteit.
De bijnaam van Zwollenaren
Op een dag kwam de Kampenaren aan met een enorme berg stuivers en moesten de Zwollenare dagenlang tellen. Pas toen hun vingers helemaal blauw waren van het tellen, wisten ze of het bedrag klopte. Tegenwoordig wordt de naam 'blauwinger' door de Zwollenaren gezien als een geuzennaam.
Zwolle: een historische, trendy Hanzestad
De eeuwenoude gevels, de stadsmuur en -torens, de 600 jaar oude stadspoort Sassenpoort en de stervormige stadsgracht waar indrukwekkende herenhuizen en bomen langs staan, zijn kenmerkend voor Zwolle.
Zwolle heeft zelfs zijn eigen taal, het Zwols. Allemaal varianten van het Nedersaksisch, dat een officiële streektaal is. Zonder Google Translate red je het als gast trouwens prima in Overijssel. Iedereen spreekt namelijk gewoon Nederlands.
Je komt zo bij het Belehemsplein met de Betlehemskerk waar nu een sushi restaurant Blue sukura is gevestigd. Waarschijnlijk is de Betlehemskerk het oudste gebouw wat nu in Zwolle staat Zwolle. Het is in 1309 gebouwd. Houdt de Betlehemskerk aan je rechterhand.
Zwolle: hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel. een dorp in in de Nederlandse provincie Gelderland.
Leuke stad in Nederland
Wat ons betreft is Zwolle een van de leukste steden in Nederland. De Hanzestad heeft oneindig veel mogelijkheden en heeft misschien nog wel meer te bieden dan je denkt. Het eeuwenoude centrum gaat gepaard met hippe winkels en cafés.
Met een prachtige en levendige binnenstad, volop natuur in en om de stad en met vele culturele bezienswaardigheden en bruisende evenementen. Dit in combinatie met de centrale ligging en goede bereikbaarheid, ruime werkgelegenheid en uitstekende voorzieningen maakt Zwolle heerlijk om te wonen.
Een inwoner van Zwolle wordt ook wel een Blauwvinger genoemd. Het verreweg meest bekende verhaal is dat Zwollenaren zo worden genoemd, omdat ze bij de verkoop van een klokkenspel aan Kampen dagenlang met muntgeld hun vingers blauw telden.
De gemeente Zwolle telde op 31 januari 2023 132.454 inwoners.
Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer. Hier is van alles te zien en te doen!
Het Zwarte Water is een rivier in Overijssel. De rivier stroomt van Zwolle tot het Zwarte Meer bij de Noordoostpolder.
Zwolle heeft vijf stadsdelen en zeventien wijken. Er wonen meer dan 130.000 mensen. Elke wijk heeft zijn eigen uitstraling, sfeer en bouw.
'Het klopt', benadrukt de gemeente Zwolle in de begeleidende video over deze nieuwe bijnaam. Dit is uiteraard een knipoog naar 'het hart', dat centraal staat in één van de voormalige Hanzesteden. De gemeente wil benadrukken dat de inwoners, van studenten tot ondernemers, hart voor elkaar hebben.
In de Middeleeuwen maakten de steden Zwolle en Kampen elkaar het leven zo moeilijk mogelijk. De Zwollenaren hadden een bijnaam voor de Kampenaren: Kampersteuren. De scheldnaam voor de Zwollenaren was 'Blauwvinger' omdat zij meineed gepleegd hadden ten opzichte van de Hertog van Gelre.