Bij de bereiding van overnight oats gebruik je best gerolde havermout om het lekkerste resultaat te bekomen. Instant havervlokken laat je best achterwege bijvoorbeeld. Let dus zeker op welk type havermout je koopt wanneer je naar de supermarkt gaat.
Doe er wat havervlokken in (de fijnere havermout kan ook – maar met havervlokken krijgen je overnight oats een iets grovere structuur en wordt het geen te gladde pap). Eventueel kan er ook wat chiazaad bij voor de binding, maar dat hoeft niet per se. Het maakt je overnight oats lekker smeuïg.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Je kunt overnight oats maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Hoe langer je de overnight oats in de koelkast bewaart, hoe zachter de havermout wordt. Persoonlijk vind ik het het lekkerst om mijn overnight oats 1 of 2 dagen nadat ik ze in de koelkast heb gezet te eten.
Het wordt ook wel oatmeal, oats, pap of rolled pats genoemd maar er wordt allemaal hetzelfde mee bedoelt. Het is een wat vastere vorm van havermout pap. Een heerlijk voedzaam ontbijt boordevol gezonde vezels, eiwitten en dit geeft je een lang verzadigend gevoel.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. oplosbare vezels. Oplosbare vezels binden zich aan het vocht in je darmen en zorgen voor zachtere poep. bevat meerdere gunstige aminozuren, waaronder arginine, welke goed is voor je immuunsysteem.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Overnight oats zegt het eigenlijk al, je maakt het ontbijtje eigenlijk de avond van te voren. Zet het in de koelkast en de volgende dag kun je het direct eten.
De overnight oats zijn dan klaar om op te eten. Hoeveel calorieën zitten er in overnight oats? In overnight oats zitten zo'n 350 tot 580 kcal.
Overnight oatmeal
Liever niet in de magnetron. Maar in een pannetje opwarmen of gewoon koud.
Je hoeft geen dure superfoods zoals quinoa, chiazaden of gojibessen te kopen om gezond te eten. Veel mensen hebben al een ware 'superfood' in hun keukenkast: havermout. Haver behoort tot de een van de gezondste granen die er zijn en er zijn genoeg redenen om elke dag havermout te eten.
Havermout staat standaard in elk healthy foods lijstje – en dat is niet zomaar. Een goed havermoutontbijtje zorgt ervoor dat jij de ochtend meteen start met een fijne dosis eiwitten, ijzer en vezels.
Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar. TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Je kunt volkoren havermout kopen en “ gewone” havermout. Het verschil zit hem in de productie.Volkoren havermout wordt maar één keer door geknipt. Dit maakt de kooktijd bijvoorbeeld iets langer.
In het begin leek er weinig verschil te zitten in de hoeveelheid calorieën van alle producten, maar dat valt me uiteindelijk toch een beetje tegen. De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Hoe maak je overnight oats dikker? De ingrediënten zijn bekend: havermout, melk en chiazaad. Dat laatste ingrediënt zorgt ervoor dat dit ontbijtje lekker dik en lobbig wordt.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan.
Brinta bestaat uit 100% volkoren tarwe en is een natuurlijke bron van 6 vitaminen en mineralen. Ideaal voor een krachtige start van iedere dag!
Verdeel ('s avonds voor het slapen gaan) de havermout, melk, honing en kaneel over de jampot(ten) en roer door. Doe de deksel(s) op de pot(ten) en zet 8 uur in de koelkast (overnight). De overnight oats zijn nu klaar om gegeten te worden.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Haver. Haver is gunstig voor je gezondheid. Het eten van 30 tot 60 gram haverproducten (zoals havermout) per dag, verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Bij een hoog LDL-cholesterolgehalte is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.