Maak een simpel sopje van lauw water en ontvettende zeep. Je kan ook Periodi Clean gebruiken voor het aluminium. Periodi Clean is een profielreiniger voor het reinigen van metalen delen. Vervuiling wordt moeiteloos verwijderd.
Mag ik op een serredak lopen? Dat mag zeker. Als u het met beleid doet kunt u op een serredak lopen om bijvoorbeeld de slaapkamerramen erboven te schilderen of schoon te maken. Het beste is om een houten plaat voorzien van bijvoorbeeld EPDM- rubber aan de onderzijde op de roeden van het glazen serredak te leggen.
Soort serre
- Tuinserre, een aluminium of houten serre waarin men kan staan en gebruikt kan worden voor zowel kweken als loungen. Een tuinserre gaat vaak tientallen jaren mee en is geschikt voor het kweken van alle soorten gewassen.
Een serre geeft je als moestuinier heel wat extra mogelijkheden. Als je wil, oogst je het hele jaar door verse groenten. Door de glazen wanden creëer je een microklimaat in je serre met optimale temperaturen en veel lichtinval. In het voorjaar stijgt de temperatuur in de serre veel sneller dan de buitentemperatuur.
Weet ook dat je voor de bemesting van je serre best een zoutarme, natuurlijke meststof gebruikt. Omdat het in een hobbyserre nooit regent, is er geen natuurlijke doorspoeling. Een te hoge dosis zouten kan in de serre immers voor problemen zorgen.
Grond in de serre is gewone tuingrond waar je planten in kunt opkweken.
Het belangrijkste waar je op moet letten bij de inrichting van je serre is dat je het zonlicht dat door al het glas binnenvalt goed tot zijn recht laat komen. Houd vast aan de slogan 'less is more'. Wanneer je je serre vol zet met meubels, planten en lampen, zorg je ervoor dat je serre optisch kleiner lijkt.
Wat zijn typische groenten voor de serre? Typische groenten voor in de serre zijn groenten die van oorsprong groeien in mediterrane of tropische oorden. Bijvoorbeeld tomaten, komkommers, aubergines, paprika's en pepers zijn exotische groenten. Op een warm plekje laten zij zich van hun beste kant zien.
Groene oase
In een serre is vaak veel natuurlijk licht te vinden door de flinke raampartijen. De perfecte ruimte voor kamerplanten dus. Tover de serre om in een groene oase door een aantal mooie grote exemplaren neer te zetten. Vul de vensterbank met wat kleine varianten of wissel af met hangplanten.
Bij het klaarmaken van je serre hoort ook de grondvoorbereiding. Schep voor de winter de bovenste 10 cm teeltaarde van de grond af. Als het sneeuwt schep je hier overheen een laag sneeuw. Doordat de sneeuw langzaam smelt en traag in de grond trekt, worden de eventuele overgebleven vervuilingen in de bodem meegenomen.
Een meer budgetvriendelijke optie is het witten van het dak of de ramen van je serre. Dit kan simpelweg door ze te verven met een mengeling van kalk en water. Dit laagje filtert het zonlicht waardoor je serre minder snel opwarmt.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Stikstofgebrek kan ontstaan door het onderwerken van stro en houtsnippers omdat voor de afbraak van deze stoffen, de bacteriën stikstof onttrekken aan de bodem. Compost en dierlijke mest, bloedmeel en hoornmeel zijn natuurlijke bronnen van stikstof.
Moestuinplanten die van wat extra stikstof houden zijn planten waarvan je het blad eet of die veel blad of een grote plant maken. Voorbeelden zijn sla en andijvie, spinazie, snijbiet, prei, de meeste koolgewassen, en maïs.
Met witvast genieten jouw gewassen optimale bescherming tegen de felle zonnestralen. Een kas of serre die is aangewit is in de zomer veel koeler waardoor de planten optimaal gedijen. Witkalken tegen verbranding van de planten en tegen een te hoge temperatuur. Zowel geschikt voor binnen als buiten.
De kas witten met kassenwit
Om je zaaigoed en planten te beschermen tegen direct zonlicht en om een te hoge temperatuur in de kas te voorkomen zijn er diverse oplossingen. De meestgebruikte oplossing is het witten van de ruiten dit is een zeer populair schermmiddel bij tuinliefhebbers over de hele wereld.
De vraag wordt dus terecht gesteld. Het antwoord hierop is gelukkig: nee, een serre is in de winter niet koud. De serre wordt bij uw huis ingebouwd, dit betekent dat de serre dezelfde temperatuur heeft als uw woonkamer of keuken.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Een koude bak is heel geschikt om vorstgevoelige planten veel vroeger voor te zaaien in de volle grond, zoals de al eerder genoemde afrikaantjes, maar ook gevoeliger moestuinplanten kunnen eerder gezaaid of geplant worden. Denk hierbij aan allerlei slasoorten, maar ook aan courgetteplanten.
Grond voorbereiden voor moestuin
Verwijder onkruid, resten van gewassen van vorig jaar, eventuele grote stenen en ander afval. Is de grond niet bevroren of te nat, maak de aarde dan los. Werk er vervolgens veel organisch materiaal doorheen, zoals compost of goed verteerde stalmest.
Maak gebruik van etages. In verschillende verdiepingen telen is handig om meer potten in je serre te krijgen. Om leegstaande verticale ruimte op te vullen met potten zijn er wel een paar opties. Een eerste manier is extra gebruiken uitvinden voor constructieonderdelen die je voorhanden hebt in je serre.
Een onverwarmde kas/serre wordt meestal gebruikt om voor kas- of serredruiven, maar is ook bruikbaar om andere fruitsoorten in te leiden. FRUITSOORTEN. Druiven, aardbeien, passievruchten, vijgen, kiwi's, perzik, nectarine en vroege pruimen. De eerste 3 fruitsoorten zijn op gemakkelijk op een beperkte plaats te houden.